MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob cze 28, 2025 1:58 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
wiarus senior
Awatar użytkownika

Numer GG: 3764542
Hej,
Czy stosujecie jakieś środki (np. smar miedziany) na gwinty świec zapłonowych po to aby można było je potem bez problemu odkręcić?
Wczoraj odkrecałem świece po miesiącu od przykręcenia i miałem wielki problem choć dokręcane były niezbyt mocno. Nie wiem co by było np. po roku :o

wiarus junior
Awatar użytkownika

Numer GG: 550868
damian pisze:
Hej,
Czy stosujecie jakieś środki (np. smar miedziany) na gwinty świec zapłonowych po to aby można było je potem bez problemu odkręcić?
Wczoraj odkrecałem świece po miesiącu od przykręcenia i miałem wielki problem choć dokręcane były niezbyt mocno. Nie wiem co by było np. po roku :o

Cześć!
Pojęcia nie ma czy coś takiego istnieje. Ja jeśli wykręcam świece, żeby np. sprawdzić czy są OK, to dokładnie czyszczę gwint drucianą szczotką i wycieram też gniazdo świecy, żeby wybrać cały syf jaki się tam gromadzi. W M110 to upierdliwe zajęcie, czasem w tym celu stosuje odkurzacz po prostu [zlosnik] . Jak silnik jest ciepły to dokręcam świece bardzo delikatnie. Problemów z wykręcaniem nigdy nie miałem. Problemy czasem występują w silnikach, gdzie świece są uszczelniane na stożek. Tam lubi się to zapiekać, ale to chyba standart [pytanie] .
Pozdrawiam

W114 280 Automatic '73 "White Lady"
TDM 900 '07
"Lepiej w knajpie zabalować
niż w chałupie wykorkować"
"Mystic Festival" Wrocław 28.11.03

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

W mojej głowicy wszystko jest jeszcze świerzutkie i czyściutkie (dopiero po remoncie) a świece są nowe.
O specyfiku o nazwie "smar miedziany" słyszałem już kiedyś a ostatnio znalazłem go na półce w pracy. Jest na nim napisane że stosuje się go do świec, zacisków hamulcowych, śrub przy kolektorze wydechowym itp. czyli tam gdzie może być bardzo gorąco. Czy ktoś z Was stosował coś takiego???

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Numer GG: 550868
damian pisze:
W mojej głowicy wszystko jest jeszcze świerzutkie i czyściutkie (dopiero po remoncie) a świece są nowe.

Zrobiłeś remont? Gratulacje [ok] .

damian pisze:
O specyfiku o nazwie "smar miedziany" słyszałem już kiedyś a ostatnio znalazłem go na półce w pracy. Jest na nim napisane że stosuje się go do świec, zacisków hamulcowych, śrub przy kolektorze wydechowym itp. czyli tam gdzie może być bardzo gorąco. Czy ktoś z Was stosował coś takiego???

Zgadza się, do zacisków takowy istnieje. Możliwe, że do świec też się przyda, byleby nie szkodził [zlosnik] [oczko] .

W114 280 Automatic '73 "White Lady"
TDM 900 '07
"Lepiej w knajpie zabalować
niż w chałupie wykorkować"
"Mystic Festival" Wrocław 28.11.03

Tytuł:
wiarus senior

Osobiście spotkałem się z takowym smarem. Ma on kolor miedziany, nazywa się bodajże Molycote (ale nie pamiętam czy dokładnie tak), jest z zawartością molibdenu i czegoś tam jeszcze, wytrzymuje powyżej 600 st.C. Smar jest po prostu zajeb...y. Powszechnie stosowany jest na statkach, sam go osobiście używałem i gwarantuje, że po nim wszystko się da odkręcić- nawet jeśli pracowało w wysokich temp. Niestety ma też wady- jest podobno strasznie drogi- chief płakał, jak musiał zamawiać [zlosnik] , a drugie to,że nie spotkałem go na lądzie.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Ten co jest u mnie to firma Ravenol, zakres stosowania od -30 do +800 :o
Kolor i konsystencja podobna do smaru grafitowego ale z miedzianym połyskiem ;)
Chyba się skuszę, całe 15 zł.... [zlosnik]

Tytuł: smar
postmajtek

Stosuję ten smar w serwisie do gwintów świec, wtrysków, świec żarowychl. Szczególnie zdaje egzamin przy "pływających"tarczach hamulcowych, i bębnach, bo się nie zapiekają i można łatwo zdjąć bęben lub tarczę a i koło nie zapieka się na piastach.
pozdrawiam.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00