MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob cze 28, 2025 1:59 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
postmistrz
Awatar użytkownika

Witam i pytam:
kilka elementów wnętrza SEK'a jest "zaciemnionych" przez ząb czasu, w tym:
- paski pod dyszami nawiewu świeżego powietrza,
- pasek sterowania automatem P R N D ... (niektórzy twierdzą, że te elementy nie są podświetlane :-? ),
- przycisk ogrzewania tylnej szyby zapala się tylko po włączeniu,
- nic nie świeci się przy włączniku świateł (tylko pomarańczowa kontrolka po zapaleniu p-mgielnych),
- otoczka regulatora siły nawiewu.

Jak się zabrać do usprawnienia w/w tak aby niczego nie zepsuć, nie wymieniać nieistniejących żarówek [zlosnik] - słyszałem coś o światłowodach, a ja nawet nie wiem dlaczego płynie prąd ;) .

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie. Dzięki z góry (from the mountain - jak mawiają Amerykanie).

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Sprawa jest prosta ,musisz wymienić żaróweczki do podświetlania.Są to przeważnie żarowki matowe białe ,montowane na wcisk.Idea swiatłowodów polega na tym (patrz rysunek) ,że jest jedna żarówka (104)i rozgałeznik optyczny(101) ,który daje światło do poszczególnych światłowodów(86).Na końcu światłowodu jest soczewka platkikowa ,która powoduje ,że światło nie jest punktowe.Nie w kazdym punkcie są światłowody ,przeważnie są pojedyńcze żarówki.Musisz dostać się do każdego miejsca i znaleść te żarówki.
Obrazek

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

U mnie też nic nie świeciło, a po wymianie jednej żaróweczki nastała światłość. [cool] Ten rozgałęźnik optyczny jest w okolicy prawego kolana i wychodzi z niego sześć światłowodów do każdego wyłącznika. Jest do niego dobry dostęp po zdemontowaniu wyłączników na konsoli środkowej i panelu pod nimi. Wyłącznik świateł nie jest wogóle podswietlany no i nie mam automata. Ale tak jest u mnie w beczce, chociaż IMHO istnieje wielkie prawdopodobieństwo że w SEC-u jest bardzo podobnie. Próbuj i życzę powodzenia [zlosnikok]

PS. Jak już dobierzesz się do tego i okarze się że to m.in. światłowody ,to dobrze jes przemyć ich końce i wnętrze wyłączników np. jakimś cienkim patyczkiem z watką na końcu, ale nie jakimś agresywnym gównem, płyn do szyb wystarczy, po takim zabiegu lepiej świeci.

Tytuł:
swój chłop

A u mnie w w123 nie pali sie po otwarciu prawych przednich i tylnych drzwi swiatelko u gory ( a jak otwieram z lewej to sie zapala ) no i o co tu chodzi [zdziwiony] . Dodam ze guziczki od zapalania sa i sie wciskaja...

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Numer GG: 3764542
Lukasz123 pisze:
A u mnie w w123 nie pali sie po otwarciu prawych przednich i tylnych drzwi swiatelko u gory ( a jak otwieram z lewej to sie zapala ) no i o co tu chodzi [zdziwiony] . Dodam ze guziczki od zapalania sa i sie wciskaja...

Ale to nie znaczy że działają prawidłowo. One są bardzo prosto zbudowane. Dwie miedziane blaszki na bokach, plus pierścień tez miedziany na ruchomym trzpieniu. Jak to wszystko zaśniedzieje to nie ma prawa działać. Wyjmij wyłącznik, delikatnie go rozbierz (bodajże są tam dwa zatrzaski) wszystko ładnie oczyść papierem ściernym lub pilniczkiem, zmontuj i bedzie świecić. Chyba że masz coś napsute w kablach - ale to juz inna bajka [oczko]

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Jeżeli chodzi o podswietlenie a szczególnie żarówki to są standardowe jak do większości samochodów , u mnie też nic nie świeciło , było troszkę zabawy ale teraz jest ok, ogólnie jest bardzo prosto wymienić tylko trzeba uważać na plastiki lubią pękać ze wględu na czas , jest róznież podświetlenie dzwigni biegów (automat) Zyczę powodzenia.

Ostatnio zmieniony wt wrz 30, 2003 9:09 pm przez Miron, łącznie zmieniany 2 razy.

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Lukasz123 pisze:

Na 99% włączniki, w SEKu są na każde drzwi 2 - do oświetlenia i do podajnika pasów. Jak odajnik zaczął szwankować troche się zmartwiłem, ale doszedłem do tego że to może być włącznik: po przeczyszczeniu zaśniedziałych styków działa jak nówka (z czego jestem oczywiście cholernie dumny [zlosnik] ).

PS - dzięki za uwagi dotyczące oświetlenia.

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

No problem Jeżeli ja coś wiem staram się pomóc, a jak nie wiem to liczę na pomoc . Narazie się nie zawiodłem [ok] .
Powodzenia [zlosnikok]

(MB W123 300TD 83r.)

Tytuł:
postmajtek

Właśnie miałem zakładać taki temat.
Światłowody???
No no, a myślałem, że brzęczek od świateł (przy otwieraniu drzwi) i pasy bezpieczeństwa na rolce to dwa najbardziej zaawansowane technicznie elementy mojej beczki. Człowiek uczy się całe życie.
Punkt dla Adolfa.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00