MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt lip 01, 2025 6:29 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop
Awatar użytkownika

Witam

Zgodnie z czerwcowymi zapowiedziami, udało mi się zamontować filtr odpowiedzialny za oczyszczanie powietrza wlatującego do dmuchawy.
Z uwagi na to, że mieszkam w takiej okolicy gdzie jest dużo kurzu, pyłków i samochód ino mig porasta w środku kurzem postanowiłem zaopatrzyc swoje autko we wspomniany wcześniej filtr.

Czas wykonania, zależnie od zdolności manualnych od przygotowanego planu pracy 15 min do uhuhu, a tak na serio to ok 25 min.
Przechodzimy do montażu. Niezbędne materiały i narzędzia:
- klucze 10 i 13, śrubokręt gwiazdkowy i płaski, młotek (obowiązkowo), ostry nóż, klej butapren lub silikon uniwersalny,
- filtr kabinowy do Audi/VW, w moim przypadku FIAAM PC8004 (koszt 45zł)

Obrazek

Pierwszy etap to zdjęcie półki podszybia oraz lewej kratki wlotu powietrza, oczywiście po uprzednim zdemontowaniu wycieraczek. Jeśli półka jest przynitowana, to trzeba niestety pozbyć się nitów przy pomocy dobrego wiertełka, jeżeli się nie mylę to 6. Kiedy juz półka będzie zdjęta, możemy zająć się demontażem mechanizmu wycieraczek. Prowadnice proponuję wyciągnąć, natomiast silnik odsunąć tylko na bok.

Drugi etap to oczyszczenie i odtłuszczenie powierzchni wokół otwory wlotowego do dmuchawy. Pomoże to dokładnie przykleić filtr. Nastepnie należy rozmierzyć rozmiar otworu, powinno być 14/15 cm, ale lepiej przyciąć z długości z małym zapasem, żeby w razie czego jakis skrawek odrzucić.
oto widok filtra przed modyfikacją

Obrazek
a tutaj wklejanie, cóż zastosowałem najpierw butapren, ale mogę śmiało polecić wklejanie od razu na silikon, w moim przypadku biały uniwersalny.

Obrazek
Kiedy już wkleimy i uszczelnimy wszystkie dziurki, możemy przystąpić do montażu mechanizmu wycieraczek. Silnik wycieraczek radzę na spokojnie przymierzyć i powoli wpakować na swoje miejsce. Potem już tylko zmontować półkę, kratkę i wycieraczki i gotowe.

Obrazek
Drobna porada dla osób nie wtajemniczonych przy demontażu kratek podszybia, chodzi o zapinki wspomnianych kratek. Łatwo się niszczą ale można zdemontować je bez zniszcenia. Najprościej wybić klin znajdujący się w środku zapinki do środka (do wybicia mozna użyć cienkiego wiertła, lub stępionego gwoździa), ale należy uważać aby klin ten nie spadł do rury spustowej podszybia (to takie dwa gumowe kolanka przy podszybiu), w tym celu proponuję zakleic taśma otwory w tych rurach i wtedy problemu nie będzie.

To na razie tyle z frontu robót, mam nadzieję, że ktoś z was z tego skorzysta. Niech bogowie Merca będą z wami.

Pozdrawiam
Łukasz

W 123 230 1977 M102
(Von Konstruktion bis Kundendienst
- höchste quälitat aus Prinzip)

Tytuł:
postmajtek

Witam
Niezły pomysł, napisz jak owy filtr sprawdza się w praktyce bo też mam problemy z kurzem we wnętrzu mojej mercedes.
Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedz:)

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

No na razie jeszcze nie mam okazji go przetestować, bo autko postoi teraz i poczeka na dokończenie, ponieważ mam studia na ukończeniu więc najbliżej za póltora tygodnia będę w stanie dokończyć montaż auta. Jak tylko sprawdze na pewno zdam relację. Wiem że w poprzednim aucie, które nie miało seryjnie takiego filtra, zamontowanie takiego ustrojstwa przynioslo same plusy: mniej kurzu w środku, nadmuch o takim samym nasileniu, czystsze powietrze wlatujace do kabiny

Wooks

W 123 240TD 1984

W 123 230 1977 M102

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

No, rzeczywiście pomysł świetny, też mam z tym problem, syf wlatuje do środka, tym bardziej, że dmucham na okrągło.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Pomysl bomba!!! tez to zrobie u siebie bo wlatuja mi syfy dio srodka:)))

W164 ML 320CDI - 2007 "CZARNY" - nieretrofitowany

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

no to do roboty ( pracy) ! przy takiej wydajności dmuchawy to nawet w zimie pada mi na twarz śnieg ! poważnie !
proponuję przenieść info a filtrze do działu : warsztat

Tytuł:
wiarus senior

a jak pytanie co do dmuchawy. Filtr fajna sparwa, tylko teraz jeszcze bez filtra jak wezwe sobie na desce nawiew zimnego powietrza do środka ( to suwadełko po środku pod dwoma wylotami zimngo powietrza) do jak po0da deszcz do mi woda skapuje do obudowy dmuchawy, ui jak po np nocy jak padał deszcz włączam dmuchawe to słysz jak mi się woda przelwa przez koło-śmigiełko i słychać hlupppp hlup..... a jak wezma na najmocniej to mi rozpędzone krolpe wody wylatują przez otwory nawiewu ( te dwa środkowe) .
Wie ktoś co z tym zrobić, gumowe kanału odpływowe są drożne, bo nawet je specjalnei odgiołem ( myślełem się się zatykają ) i nic nei pomogłe.... ale jak wezme zamkne wlot zimnego powietrza do już woda się nei zbiera w obudowei dmuchawy???
POMOCY!!!!

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

nie mam problemów z dmuchawą, czy to kurz czy to deszcz moje problemy się skończyły. Myslę, że za to, że przez nawiew zimnego powietrza leci woda winę ponosi nieszczelność przewodu odprowadzającego wodę z napędu prawe wycieraczki. To jest taka plastikowa rurka połączona uszczelką z blacha podszybia zakrywającą silnik wycieraczki i wlot powietrza do dmuchawy. gdzieś coś jest nie tak, ponieważ woda nie ma prawa tam wlatywać. Lepiej sprawdzić ta rurkę o której napisałem

Wooks

W 123 240TD 1984

W 123 230 1977 M102

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

dobry pomysł - zobaczę u siebie :o

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Fajna sprawa ale jedno mnie martwi jak się chce wymienić filtr powietrza to trzeba go wykleić, hmm będe musiał nad tym pomyśleć i zobaczyć czy można tam jakiś stelarz zrobić, żeby nie trzeba było wklejać filtra :)

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

ja z początku kombinowałem jakiś mały stelarzyk, ale zostawiłem sobie to na wiosnę i wtedy spróbuję wyczarować coś MigMagiem lub jakimiś tworzywami sztucznymi, tak żeby powstało urządzenie typu "Plug end plej" [zlosnik]

Wooks

W 123 240TD 1984

W 123 230 1977 M102

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

sorki że odświeżam tego posta - ale nie chce tego dublować

czy "ktoś" zamontował już to cudo - jeśli tak to jakie wrażenia i wogóle...

ja przymierzam się do montarzu filtra powietrza bo na ślasku to szyby troszkę się syfią od środka ale nie uśmiecha mi się ciągłe mycie przedniej szyby od wewnątrz [zlosnik]

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00