W Polsce w ogłoszeniach dotyczących sprzedaży pojazdów zabytkowych mamy do czynienia z dwoma typami:
- ideał
- ideał do remontu
Cóż - jaki rynek, taka klasyfikacja.
Niemcy, u których rynek oldtimerów to prawie przemysł (ostatnio otwarto w Berlinie centrum oldtimerowe z wystawą, warsztatami, siedzibami klubów, knajpkami... Meilenwerk
http://www.meilenwerk.de/ ) stworzyli system klasyfikacji pojazdów. Ponieważ w postach niejednokrotnie powołujemy się na tą klasyfikację, trochę poszperałem i znalazłem opis poszczególnych ocen wg klasyfikacji Classic - Data. Oto one:
Note 1 - Auto w stanie IDEALNYM. Bez braków i wad zarówno od strony technicznej, optycznej i historyczno-formalnej (100% oryginał). Samochód z najwyższej półki (Spitzenfahrzeug). Jak nowy (lub lepszy). Bardzo żadko spotykany.
Note 2 - Auto w stanie dobrym, oryginalne lub fachowo odrestaurowane. Bez braków i wad, ale posiadające drobne ślady zużycia. Żadnych brakujących lub domontowanych elementów (wyjątek: o ile wymagają tego przepisy dopuszczające do ruchu).
Note 3 - Auto "używane", noszące normalne ślady zużycia wynikające z wieku pojazdu. Drobne wady, ale samochód gotowy do jazdy. Brak rdzy. Natychmiastowe prace remontowe nie są konieczne. Samochód nie piękny, ale w pełni użytkowy.
Note 4 - Zużyty lub częściowo odrestaurowany pojazd. Czasami jeżdżący. Natychmiastowe prace remontowe konieczne. Lekkie i średnie ślady korozji. Mozliwe braki drobnych części lub ich niesprawność. Jednak łatwy w naprawie/renowacji - dobra baza.
Note 5 - Auto do renowacji. Nie jeżdżący. Żle odrestaurowany lub rozebrany (częściowo lub cały). Niezbędne duże inwestycje ale nadaje się do renowacji. Brakujące części.
Ogłoszeniodawcy niemieccy często powołują się na powyższą klasyfikację, jednak aby była ona prawdziwa musi być opinia rzeczoznawcy Classic - Data (niem.: Gutachten). Jeżeli sprzedający tego nie ma a powołuje się, to na ogół ściemnia - czyli zawyża. Przeglądając regularnie ogłoszenia niemieckie nie natrafiłem jeszcze na auto w stanie 1, natomiast w raporcie z aukcji zabytków znalazłem R107 z zerowym przebiegiem - facet kupił auto i od razu postawił w garażu o odpowiednich parametrach - samochodzik był NOWY. Ceny nie pamietam.
Może komuś przyda się powyższe.