MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz sie 17, 2025 7:25 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop

Witam, mam pytanko: czy ktoś z forum ma praktykę w rejstracji pojazdu z terenu UE który może być traktowany jako zabytek i nie trzeba od niego płacić akcyzy. Pytam ponieważ aktualnie mam problem z autkiem z niemiec a konkretnie z gwiazdą 450SL z 78 roku. Po przywiezieniu z DE zrobiłem opinię u rzeczoznawcy tą wstępną. Konserwator zakwalifikował go jako pojazd kolekcjonerski, w urzędzie celnym powiedzieli że nic mi nie dadzą bo auto łapie się w taryfę 9507 jako przedmiot kolekcjonerski a że jest z DE to oni nic odemnie nie chcą znowu miejscowy WK koniecznie chce mnie uszczęśliwić i zarejstrować mi na zółte blachy ale po przedłożeniu białej karty. Ja nie chcę go rejstrować na żółte numery tylko chciałbym go na zwykłe ale jednocześnie nie płacąc akcyzy. Trochę to zagmatwane ale jeśli ma ktoś jakąś praktykę w tej materii to proszę o pomoc. Dodam że autko bez najmniejszego problemu przeszło pierwszy przegląd techniczny.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Obawiam się, że masz wybór albo żółte tablicy i wtedy nie zapłacisz akcyzy albo białe i akcyza. Stan samochodu ma tutaj niewielkie znaczenie. Jeden z forumowych Kolegów sprowadził MB i miał podobny dylemat. W najbliższych dniach będę rozmawiał ze Znajomym, który zna temat, więc coś podpytam i napiszę.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

A mi sie zdaje ze nei powinni cie zmuszac do rejestracji jako zabytkowy ..
Mas zuregulowany stosunek z Urzedem celnym, ale w WK zapodaj im dokumenty takie jak do normalnej rejestracji i zarządaj rejestracji na biale blachy.

Albo niech ci dadzą odmowę na piśmie z podaniem podsstawy prawnej odmowy rejestracji

jeśli nie przedstawisz przeglądu wieczystego za 200 zł z 4 stronami, tylko zwykły za 160 zł , nie masz auta wpisanego do rejestru zabytków na podstawie białej karty i nie dasz WK opinii rzeczoznawcy, ale dasz im :

dokument o uregulowanym stosunku wobec akcyzy
dukument o ureg. stosunku o VAT
badanie tech. zwykłe
wplaconą kasę na recycling, tablice i karte pojazdu
to na jakiej podstawie odmówią ci rejestracji ??? niech dadzą podstawę prawną a nie uszczęśliwiają cię na siłę

W107 560sl
W108 280se 3.5 Rote Sau

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00