Witam serdecznie Wszystkich na forum.
Poniewaz przez przypadek,zbieg okolicznosci nabylem MB 230E W123 Limuzyna, totez zostalem niejakze zmuszony zakonserwowac samochod i to w miare porzadnie zrobic.
Po przejrzeniu roznych forow zastosowalem nastepujace srodki,ktore wydaje mi sie ,spelniaja powierzone im zadanie.
PROFILE ZAMKNIETE wypelnione fabrycznie solidnie woskiem
/ model 11.84/odswiezylem FLUID FILM'em LIQ. A firmy HODT.Srodek znany jest z przemyslu okretowego od 40 lat i sluzy do zabezpieczania powlok, zbiornikow wodnych.
Srodek w stanie cieklym,na bazie oleju i wosku.
Fluid Film Liq. A zmiekcza powloke starego wosku,uzdatnia go,przywolujac w pelni jego wlasciwosci zabetpieczajace.
Zuzylem ok. 2 litrow na odswiezenie profili zamknietych.
Na pelne zabezpieczenie Fluid Film'em potrzeba ok.3-4 litrow,ale wtedy ten zabieg trzeba powtarzac co jakis czas.
Ja natomiast po uplywie miesiaca czasu wypelnilem odswiezone profile zamkniete Tluszczem Mikea Sander'sa,jako wlasciwe zabezpieczenie antykorozyjne.Zuzylem 8 kg TLUSZCZU/dwa wiaderka/mniej nie polecam ,na dokladne zabezpieczenie profili zamknietych,czesciowo bagaznika-nadkola,tylnego pasa.
W komorze silnika

kolice blotnikow,otwory sprezyn,reszte elementow zabespieczylem WOSKIEM ze wzgledu na temperature.
Konserwacje robilem na poczatku sierpnia,gdzie temperatura byla optymalna na zastosowanie Tluszczu Mike Sander'sa,bylo goraco.
TLUSZCZ nalezy podgrzac do ok.100°C/wiaderko wstawilem do kotla z woda/sprawdzajac temperature termometrem,ktory jest tutaj nieodzowny.Nalewalem kwarta litrowa,ktora miala na srodku przetloczenie,aby sie lepiej lalo.
Pamietajac o poparzeniach ubieralem rekawice ochronne z grubej skory i okulary nie zapominajac o odziezy ochronnej.
Nalewac najlepiej jest we dwoje,poniewaz wszystko jest sliskie i garace.
Ja wstawialem 2 litrowy pojemnik pistoletu do konserwacji do kotla z woda,a ojciec wlewal mi rozgrzany tluszcz.
Nastepnie pomimo upalu wykonywalem szybko czynnosci zabezpieczajace w profilach .Sonda rozpyla TLUSZCZ,a po wyciagnieciu z profili widac jak gestnieje w oka mgnieniu pomimo 30°C na zewnatrz.
Totez nalezy sie spieszyc.
Stosujac srodek Mike Sander'sa chodzi o to, aby TLUSZCZ byl jak najdluzej plynny i wypelnial wszystkie szczeliny dokladnie.
Na bagaznik jak wspomnialem poszedl czesciowo Mike Sander's, a na wglebienie kola zapasowego wosk cieniutko polozony.Rozgarnalem go szmata,aby nie bylo za grubo.Klape bagaznika wypelnilem tez woskiwm.
PODWOZIE: tez spryskalem FLUID FILMem Liq.A,aby zmiekczyc i uzdatnic stara powloke antykorozyjna,a po uplywie miesiaca wypryskalem podwozie i nadkola srodkiem PERMA FILM.
Perma Film wystepuje w kolorze:
brazowo-przezroczystym
srebrnym/z dodatkiem pigmentu
czarnym/z dodatkiem pigmentu
Pryskajac srebrnym lub czarnym nalezy nalozyc grubsza warstwe,ze wzgledu na zawartosc w srodku pigmentow.
-Ja najpierw wypryskalem podwozie i nadkola brazowo-przezroczystym(oryginal),a na nastepny dzien niektore elementy poprawilem czarnym:jak nadkola i ranty podwozia.
Perma Film jest o gestej konsystencji mazi,a jak podgrzejemy srodek do ok.40°C,to mozna pryskac pistoletem.
Ekonomicznie jest nakladac pedzlem,zuzyjemy wtedy mniej jak pistoletem,ale trwa to o wiele dluzej.
Srodki i materialy ktorych uzylem:
-Mike Sander's KorrosionsschutzFETT/TLUSZCZ
mamy dwa rodzaje:
miekki/bialy jest z dodatkiem wosku,bardziej polecany.Ja tego wlasnie uzylem.
twardy/miodowy
Wiaderko 4kg kosztuje 49,-Euro. Zuzylem 8kg
-FLUID FILM Liq.A 1litr/13,-Euro
Zuzylem 4 litry.
-PERMA FILM 1litr/16,-Euro
Zuzylem:
brazowej 5 litrow
czarnej 2 litry
-WOSK 1litr/10,-Euro
Zuzylem 2litry
-Pistolet cisnieniowy profesjonalny sprzet
KSD-Pistole TOWER 149,-Euro
z sondami i dysza do malowania 1,4mm
-Termometr 7,50 Euro /koniecznie polecam
Do odswiezenia plastikow ,gumy i vinylu,skaji bardzo polecam profesjonalny srodek,ktory ma dzialanie dlugotrwale.
POLYTROL 500ml/11,-Euro
Srodek nakladamy szmatka na umyte i odtluszczone elementy.Jest na bazie oleju.Po przeschnieciu 5-10 minut polerujemy powierzchnie szmatka.Efekt jest znaczny i dlugotrwaly.
Powyzsze materialy kupilem w profesjonalnym sklepie internetowym:
Kupowalem juz kilka razy.
//Uprzednio podany adress www. usunalem na zyczenie niektorych czlonkow forum.
Z uszanowaniem//
Jeszcze raz pozdrowienia od nowego uczestnika forum
Jarek