Witam,
W związku z zaistniałą 'sytuacją' wziąłem sie za smoka i jego bardzo gruntowny przegląd. Zacząłem od tyłu
![[zlosnikz]](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
:
Chcę pozbyć się jakichkolwiek ognisk rudego aby służyła lata......
A Oto rezultaty:
mapa z 85' ciekawe ile szukał jej pierwszy właściciel
Czyżby to była kostka do automatycznej anteny???
No i w bagażniku widać, że konserwacja dogorywa

, ale już się tym zająłem!
prawa strona gorsza
Wszystko wyczyściłem , odtłuściłem pomalowałem podkładem i czekam na wosk do wykończenia.......Co mam począć z przestrzenią pod tymi profilami wzmacniającymi - jak to zabezpieczyć?????
Najgorsze było zdjęcie plastikowej osłony pasa tylego - i oczom mym ukazała się rdza - nie muszę dodawać, że nie byłem pocieszony......
Później wziąłem się za szyber, który już wcześniej zdjąłem, by wyczyścić wszystkie syfy ze wszystkich elementów ruchomych i oczywiście nasmarować!!!!. tak do końca zastanawiam się nad smarowaniem prowadnic - czy to dobrze aby te misiowate(gumowe) uszczelki chodziły w oleju??????
Uszczelki 3+ ale za to tylna krawędź:
Wyczyszczone i przygotowane do konserwacji.
Tylna klapa po zdjęciu listwy nie napawała mnie dumą : (
Czyścimy, czyścimy....
A to brzydal.....
następny temat to światła tylne powinny byś BOSCH
- a tu jedno HELLA a drugie made in Germany ale co to to dla Was - Browar wyślę pocztą kto to odgadnie - bo ja nie mam bladego pojęcia!
Z ważywszy na porzednie niespodzianki z niepokojem podeszliśmy na tylny zderzak, ale ..... zobaczcie sami....
Jednak najbardziej czego się bałem to progi - ukryte pod mega wrstwą ( 4 mm ) bitumu - co tam będzie??? I jaki będzie koszt tego zwalczenia?? - wyrywanie uszczelek z konserwacji to bardzo nieprzyjemna sprawa......
nówka sztuka!!!!!!!!!! tak wyglądają całe progi co nie pokarzą zdjęcia (24 lata):
Zdjęcia idealnie na tapetę - światełko w tunelu
Do progów zakupie nowiutkie uszczelki - wszystkie i zaaplikuję tam tyle wosku ile potrzeba a później przejadę konserwacją porządnie całe podwozie!!!!
Wszystkie profile jakie będą na mojej drodze do wyczyszczenia i konserwacji woskiem - nie ma wybacz!
A to urządzenie do podglądania progów ( potrzebna pomoc drugiej osoby ze źródłem światła) nr katalogowy nieznany :p
Czeka mnie jeszcze dużo roboty
W planach:
konserwacja wszystkiego co potrzeba, wyczyszczenie i nasmarowanie zamków, ograniczników, podnośników szyb, wszystkich linek, przegląd instalacji elektrycznej itp.
polerowanie szyb i chromów
wymiana dyferencjału i wszystkich łożysk i sprzęgieł gumowych
Wymiana ukł.wydechowego na nowy
wymiana uszczelek w skrzyni biegów i regulacja(warsztat)
uszczelnienie silnika - tylne uszczelki na wałkach i simmering na przodzie wału.
Na koniec k-jet - wymiana wszystkich gumek i całego ukł. podciśnienia
(Zrobię ładnego .pdf z wymiany)
Mam dużo czasu - ok. 9 m-cy i ( zima ) - chciałbym to tak rozplanować aby przynajmniej raz na miesiąc auto zrobiło choć 100km tak dla gimnastyki.
Poważnie zastanawiam sie na syntetkiem do silnika.
pozdrowienia
paweł[/url]