MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz sie 24, 2025 1:42 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Kilka pytań!!!
nowy

Witam!
Jestem zachwycony starymi mercedesami.Chcę takiego kupić i wyremontować.
Jestem nowy na forum i w tym temacie.
Proszę o kilka wskazuwek dla początkującego:
Remontować takiego Mercedesa samemu czy oddać tą robotę specjalistom.?
Ile kosztuje remont u fachowca? Jest to suma 10.000 czy więcej, mam na myśli rząd sumy?
Czy trudno dostać części do takich aut?

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Witam nowego użytkownika, miłego forumowania ;) :).

A jaki konkretnie model Cię interesuję ??.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Numer GG: 34862
Cześć,

no wlasnie, jaki model ??

a co do sumy 10 tyś... to na blacharke powinno Ci starczyć ;) , a gdzie tapicerka? problemy mechaniczne?
częsci w ostateczności możesz kupić w ASO :), choć cenami potrafią zabić tak jak np. ostatnio chciałem kupić antene elektryczną...skromne 1378 zł netto [szalone] .

pozdrawiam,

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Podstawowe pytanie - ile masz na auto. Jak jesteś multimilioner to oddaj do fachowców:) Oni ci zrobią cycuś glancuś.

Za rok, może dwa...

Tytuł:
nowy

MERCEDES typ 111, 250SE coupe.
Ale mnie nastraszyliście. Facet chce 16 tyś. zł. To bardzo dużo.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Do MB W111 nie ma już prawie części blacharkich typ bardziej do Coupe, nie wiem czy nawet w ASO będą mieli, a jesli będą to w cenach w euro i wiekszość cztero cyfrowe ;).

Tytuł:
nowy

Co to jest ASO.
A jeśli blacha jest ok.? Wystarczy dospawać ubytki, zakleić dziury.

Tytuł:
swój chłop

Witam, ASO to "Autoryzowany Serwis Obsługi", w tym wypadku to salon Mercedesa, a do w111 to na prawdę może być nie mały problem z częściami, może zastanów się nad w115 albo w116??? pozdro, themod :)

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Cześć.
Kolega chyba myśli że takie, stare to tanie będzie. ;-) Sądzę że u specjalistów (firma zajmujaca sie kompleksowymi renowacjami oldtimerów) remont W111 Coupe oznacza kwotę rzędu 150 000 zł ;-) Na własną rękę za ten model bym sie nie zabierał jesli mialby to być pierwszy klasyk, bo masz duże szanse że poprostu narzeźbisz ;-).
Co do zaklejania i nadspawywania ubytków to takich aut sie tak nie robi. ;-) Jak ma być ładny i zachwycać stanem to większośc blach sie wymienia (jak koledzy powiedzieli do tego modelu moze byc probelm z blachami)

PS.
Wychyl się jaką sumą dysponujesz a powiemy Ci dokładnie co możesz za to mieć.

GMail: anwojcik (at) gmail.com

Ostatnio zmieniony ndz lut 11, 2007 6:39 pm przez and6412, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Numer GG: 5029310
W ASO sa wszystkie czesci do starych samochodow MB tylko jest mały problem koszt ich zakupu ale w przypadku auta zabytkowego czy kolekcjonerskiego zalezy jak to ow auto traktuje nie zawsze uzyskanie czesci polega na pojsciu do ASO i ich kupnie nieraz trzeba dlugo szukac a jaka jest radosc w chwili kiedy ow czesc sie dostanie zamontuje wymieni itp

Jaknajbardziej polecam zakup MB W111

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Raczej nie polecam "tu dospawywania ubytków, tam zaklejania dziur" w przypadku żadnego z aut klasycznych. A już stojedenastkę tak traktować nie przystoi [no]

THEMOD pisze:
ASO to "Autoryzowany Serwis Obsługi"

Tak odbiegając nieco od tematu, na Pomorzu odkąd sięgam pamięcią funkcjonowały Autoryzowane Stacje Obsługi...

[url=http://tinyurl.com/ynncqo]C wie cool[/url]
[url=http://tinyurl.com/yqlveg]T wie toll[/url]
[url=http://tinyurl.com/29p2sb]V wie volksschubkarre[/url]
[url=http://tinyurl.com/26282p]W wie... volvo[/url]

Tytuł:
swój chłop

Soze 1 pisze:
Co to jest ASO.
A jeśli blacha jest ok.? Wystarczy dospawać ubytki, zakleić dziury.

o wow to ja mojego 230 ce z 81 nie mam zamiaru spawac i zaklejac tylko wszystko wymienic na nowe a w 111 too uuuu kara boska moze za to spotkac :/

Tytuł:
swój chłop

Po pierwsze to goraco polecam sprawdzic ceny takich wynalazkow coupe, ale zrobionych i wystawionych na sprzedaz.
W Polsce to dziesiatki tysiecy zlotych, za granica dziesiatki tysiecy rowniez - ale drozszych walut. :) Nad jakoscia roboty tez sie trzeba zastanowic :)

Wyzej okresliles naprawy blacharskie "łataniem dziur" więc niedziwota, ze taki pesymistyczny odzew ze strony kolegow.
Ale w Polsce sie rozne rzeczy robi inaczej niz gdzie indziej na swiecie, nie mowie ze gorzej. Wiec jak znajdizesz dobrych fachowcow, ktorzy nie "połatają", ale z mozolem najpierw wyklepia, przeszlifuja, przypasuja a po spawie nie bedzie sladu to ja daje na to zielone swiatlo - bo tak to przeciez trzeba czasem zrobic. Odpowiedz sobie sam, czy stac cie bedzie na to, zeby skorzystac z czyjegosc niesamowitego doswiadczenia, a moze tylko na to zeby czyimis rekami nalozyc kilogramy szpachli na nierowne powierzchnie, bo "łatanie" tak wlasnie brzmi.

Ja mam 107 i jest to samochod duzo mlodszy od twojego i w efekcie duzo tanszy, a mam zamiar wlozyc w niego 50tys (rozlozone na dlugi czas), oprocz tego slyszalem ze ktos robi kompletny remont za 30tys i to juz dla mnie brzmi zastanawiajaco, bo za malo!!

A nie widziales nigdy do sprzedania czterodrzwiowego gniota 114/115 za cene bliska 20tys? Taka cena odzwierciedla ilosc pracy i pieniedzy wlozonych w samochod, samochod ktory zostal pierwotnie wyciagniety z garazu za moze 500zl.

To moje trzy grosze i naprawde polecam sprawe przemyslec, bo oprocz 10tys (dobrze pamietam?) jakie chcesz wlozyc w samochod, to jeszcze potrzebujesz prace, ktora pozwoli ci zarobic na wlozenie kolejnych $$ i kolejnych na przestrzeni czasu. A jak staniesz z robotą w pewnym momencie to zrobi sie wielka kupa, bo byc moze trzeba sie bedzie pozbyc za psie pieniadze nieukonczonego projektu, w ktory juz wlozyles serce, prace i ciężkie złotówy.

Tak czy inaczej W111 kupe to ja bym chcial kiedys zrobic :)

E280 T
450SLC 5.0
dawniej: W115 200D '72 - Boluś, W115 '70 - No Name, W116 '76 - No Name, oraz rozne 123

Automatom mówię NIE
Śląsk, Gliwice

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Soze 1 pisze:
Remontować takiego Mercedesa samemu czy oddać tą robotę specjalistom.?

Jeżeli znasz się na tym i jesteś w stanie podjąć się samodzielnej rekonstrukcji, częściowej lub całkowitej, to warto wykonać rekonstrukcję w jak największym zakresie. Daje to mnóstwo satysfakcji, a przyjemność jazdy odrestaurowanym własnoręcznie Klasykiem jest jeszcze większa, nie do opisania.

Soze 1 pisze:
Ile kosztuje remont u fachowca? Jest to suma 10.000 czy więcej, mam na myśli rząd sumy

Zależy od stanu zakupionego egzemplarza, od tego jakich części użyjesz (zamienniki czy oryginały) i wreszcie jaki model zdecydujesz się restaurować. W przypadku rekonstrukcji W123, 10 000zł. jest kwotą, która pozwoli doprowadzić Ją do bardzo przyzwoitego/bardzo dobrego stanu. Jeżeli zdecydujesz się restaurować W107, 10kPLN będzie wierzchołkiem góry lodowej.

Soze 1 pisze:
Czy trudno dostać części do takich aut?

Części są stosunkowo łatwo dostępne: Allegro, szroty, giełdy, ogłoszenia, lepiej zaopatrzone sklepy moto, ostatecznie serwis. Jak dobrze poszukasz, możesz kupić większość z nich w całkiem przystępnych cenach.

Powodzenia

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

and6412 pisze:
Kolega chyba myśli że takie, stare to tanie będzie.

Kolega chyba zrezygnował z projektu [zlosnik]

GMail: anwojcik (at) gmail.com

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00