MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr sie 13, 2025 9:01 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Numer GG: 85536
Kupiłem sobie na allegro przedni zderzak do PUZONA bo moj jest koszmarny (pognieciony i zardzewiały gumy to mam na budapren przyklejone :oops: ).

No i dzisiaj przyszedł ten zakupiony zderzak jest o niebo lepszy od mojego ale i tak wymaga renowacji.

I tu pytanie....

Jak w miare bezpiecznie wyleczyć pordzewiałe uchwyty gum.
Co prawada są jeszcze one na zderzaku ale z jednej strony już mocno nadwyrężone przez RUDE ZŁO (i nie mówie tu o swojej laluni :D).

Da sie to jakoś domowo/garażowymi metodami zaleczyć ?

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

czyszczenie do żywego cortanin i dobra farba antykorozyjna, albo piasek i farba proszkowa [zlosnik]

koń jaki jest ...każdy widzi ,,,, silnik musi coś spalać:albo benzynke, albo olej , albo zawory...""

http://www.kolderki.org/kolderki/pages/ ... php?nr=275

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Numer GG: 85536
ale mi bardziej chodziło o wzmocnienie tych uchwytów do gum bo nadjedzone przez ZŁE.

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Trochę gupieje ale zgaduje że chodzi Ci o rancink na który naciąga się gumy zderzaka.
Wskazana jest duża ostrożność przy czyszczeniu, najlepiej więc to robić ręcznie papierkiem ściernym żeby powierzchni widocznej zderzaka nie uszkodzić a potem malować wg uznania co tam kto stosuje /okrętówka /cortaniny/minie/euroxy - nie rozpisuje się na temat tego który ze srodków jest lepszy. Ja zakładając gumy pomazałem ten rant fluidolem - lepiej zakłada się gumę - wiadomo [zlosnik] i zapewni jescze dodatkową ochronę

.....
Golf 1.2 TSI
maniek@w114-115.org.pl

Tytuł:
wiarus senior

Witam, wszystko zalezy od tego ile pieniazkow chcesz przeznaczyc na renowacje i jak dlugo ma Ci sluzyc. Jesli chcesz zeby zderzak byl zabezpieczony w odpowiedni sposob to:

1. Jedynym rozwiazaniem na pozbycie sie rdzy jest dokladne wypiaskowanie. Mozna to zrobic samemu jesli ma sie sprzet ale tez mozna oddac do piaskarni. Zadne szczotki druciane ani papierek scierny nie wchodza w gre, poniewaz tymi sposobami nie usunie sie rdzy, ktora siedzi we wżerach i po roku, no moze dwoch bedzie to samo. Wypiaskowac nalezy zderzak od strony wewnetrznej a takze ten caly rant, na ktorym jest guma.Rant trzeba piaskowac tak aby nie uszkodzic chromu, wiec najlepiej podczas piaskowania przyslonic chrom kawalkiem blachy. Jesli wyjda dzury to tzeba je zaspawac.
2. Po wypiaskowaniu nalezaloby zagruntowac jakas farba, ja uzywalem do swoich zderzakow farby wysokocynkowej np epivelt (czy moze epiweld...nie pamietam dokladnie) z firmy OLIWA. To jest dobra farba ale i droga, jej zaleta jest to, ze ma duzo cynku i mozna po niej spawac.

3 Po zagruntowaniu trzeba polozyc "warstwe zamykajaca" - najlepiej z tej samej firmy bo wtedy mamy pewnosc, ze farby nie beda sie wazyly.

4. Nastepnie - zderzak jest zespawany z dwoch czesci, gornej i dolnej. Na ich laczeniu a wiec w srodku tego rantu, na ktory przychodzi guma, jest mala szpara, gdzie gromadzi sie syf i wilgoc. Najlepiej ta szpare zakitowac jakas guma karoseryjna, tak aby nie dostawala sie tam wilgoc i nie stwarzala dogodnego miejsca dla rudego.

Potem zostaje tylko poskladac zderzak do kupy i gotowe.

Wiem, ze to co opisalem jest zmudne i troszke kosztowne ale wtedy mozna zapomniec o kwestji zderzakow. Ja w swojej 116 tak robilem pare lat temu i do dzis wygladaja jak nowe.

Pozdrawiam

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00