MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn sie 25, 2025 1:01 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
weteran
Awatar użytkownika

hej
w pt. i sob. powalczyłem sobie trochę z montażem klimy w moim aucie :)
wrzucilem póki co nagrzewnicę (czas oeracji to jakieś 13 roboczo godzin, z czego 3 na demontaż starej nagrzewnicy(łatwa i piękna robota), 8 na montaż nowej (o Jezu), a 2 na konserwację wszystkiego co napotkałem po drodze :) )
moze się kiedyś szarpnę i zrobię artykuł jak klimę zamontować, bo trochę fotek zrobiłem.
do rzeczy:
w zwykłej nagrzewnicy nie ma żadnych odpływów, a w tej z klimą są aż 2 :o - 1 dokładnie nad tunelem, a 2 nad nogami pasażera (z krótkim wężykiem gumowym.
niech mi ktoś wyjaśni do czego toto ma służyć, skoro skraplacz i chłodnica są pod maską ?
może coś się skroplic w nagrzewnicy- OK, ale po co 2 odpływy?
ten nad tunelem zatkałem póki co, bo nie chciałem dziurawić tunelu, ale jeśli jest b. ważny, to zrobię mu odpływ.
niech ktoś się wypowie...
no i poszukuję wiedzy nt.:
- pod który bezpiecznik podpiać klimę? może ktoś ma foty od strony wnętrza? (są 3 przyłącza z czego 1 pod masę, a 2 pod bezpieczniki)
- w kablach pod maską są 4 wyprowadzenia. 1 lub 2 idą do wentylatora, a reszta? ma ktoś foty instalacji (ew. kiedyś podejrzę w oryginale)

wolny wakat na beczkę :)

Tytuł:
wiarus senior

Czesc Lysy

Po pierwsze primo gratuluje odwaznej, meskiej decyzji [oczko]. Klima to piekna rzecz. Ja mam kompletniutka klimatronic (nawet mam drewienko na tunel) do 280 CE ale jakos nie moge sie zabrac do zalozenia tego [szalone] .

Jesli chodzi o te odplywy to koniecznie musza byc one drozne. W nagrzewnicy skrapla sie duzo wody wiec sa one niezbedne. Nie wiem czy zwrociles uwage kiedys na auta z klima stojace na postoju. Wygladaja jak sikajace pieski i robi sie pod nimi kaluza wody. To wlasnie leci z klimy a w 123 wlasnie przez te odplywy.

Jesli chodzi o ten odplyw na tunelu to wykonaj ladny otworek w tunelu a pozniej kup w serwisie gumowa przelotke, ktora kosztuje grosze.
Ten drugi odplyw przechodzi do komory silnika, razem z dwoma grubymi wezami od klimatyzacji. Ma on ujscie w okolicach - pod akumolatorem.

Jesli chodzi o inst to juz odsylam do schematu albo podgladnij w ktoryms z naszych aut.

Pozdrowionka

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

thx. Kuba
instalację to podejrzę chyba faktycznie u Ciebie - jak ją zmontuję :)
a odpływy - hmmm
trzeba będzie powiercić, ale zrobię dziurę w innym miejscu tunelu, bo w oryginalnym, to bym musiał znowu nagrzewnicę wyszarpać [zlosnik]
10 cm z boku nie zrobi różnicy :)

z tego co wiem, to zwykle poci się chłodnica z przodu
no i po co az 2 odpływy - 1 nie starczy? zrobie jak trzeba, ale dopiero przy montażu chłodnicy, sprężarki i kabli,bo teraz to mi się chwilowo nie chce [zlosnik]

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

gratuluje odwagi

W107 560sl
W108 280se 3.5 Rote Sau

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

robota trochę upierdliwa, ale nie trzeba wywalac siedzen, ani calej deski (wystarczy ja odkrecic i podniesc na 5 cm, a potem oposcic na miejsce :) )
trzeba dobrze spasowac, bo skrzypi na wybojach - przynajmniej u mnie i musze prawa strone poprawić, ale to juz pikus :)

PS.
już nie skrzypi - przy okazji rozrusznika spasowałem tapicerkę :)

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00