MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn sie 25, 2025 9:19 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
weteran
Awatar użytkownika

Witam, otóż jak śmigam na 3-cim biegu i zdejmę nogę z gazu, to odbija mi w lewarek (silne drgania lewarka), mam pewne podejrzenia co do poduszki pod skrzynia biegów, bo jak ostatnio wymieniałem olej, to wydała mi się nieco za miękka, ale nie jestem pewien czy to jest przyczyna, może Ktoś miał już takie problemy i może doradzić gdzie szukać?

pozdrawiam

ex W110'64 200D "Kaczuszka"
ex W123'81 240D "Niszczyciel" -obecnie tatowóz
ex 353W'87

wiarus junior

Janfocus pisze:
mam pewne podejrzenia co do poduszki pod skrzynia biegów, ale nie jestem pewien czy to jest przyczyna, może Ktoś miał już takie problemy i może doradzić gdzie szukać?

pozdrawiam

Dołączam się do pytania mam tak na 4-tym biegu .szczególnie kiedy jadę z górki :) śmieszne ale tak to wygląda .

Zastosowanie do Diesla OR pozwala zmniejszyć o połowę ilość dwutlenku węgla. Przy spalaniu oleju roślinnego siarki nie ma,powstaje o 80 procent mniej cząstek stałych. Na nich osadzająsię węglowodory aromatyczne wywołujące choroby nowotworowe.
W123 200D

Tytuł:
swój chłop

I u mnie podobnie w manualu 4 tyle, że wyskakuje mi czasami i zaraz po wrzuceniu 3ki.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Witam
Ja mialem podobny problem z IIIcim biegiem tzn wyskakiwal plus ciezko wchodzil
Pomogla wymiana tej czesci z boku skrzyni ktora laczy sie z wodzikami i wrzuca odpowiedni bieg (calosci z deklem)
Pozdrawiam

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Numer GG: 60349017
Czasem wystarczy wymienić mały ,okrągły, plastkiowy element znajdujący się w miejscu łączenia (jak to nazwać?)elementu metalowego idącego od lewarka do skrzyni.To zazwyczaj pomaga.Jesli nie to można jeszcze regulować na tymże łączeniu.Znajdują się tam aluminiowe srubki z oczkiem w które to wciska się ten okrągły plastik.
Pewnego razu miałem cały ten pręt za krótki,chyba od innego MB i na wstecznym po ostrym dodaniu gazy wyskakiwał bieg.
Kazdy mechanik chciał zrzucac skrzynię i kasowac jak za zboże.
A wystarczylo wymienic ten pręt.H.R Etzold-to mu się akurat udało odpowiednio wyłożyć w sławnej niebieskie książce.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Tak o te tulejki chodzi, dostepne sa za grosze odpowiedniki gumowe, w ASO moze sa oryginaly, ale wlasnie ja mialem straszne luzy przed wymiana, po wymianie wlasnie mi IV wyskakuje [wscieklosc]

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Xytras pisze:
Tak o te tulejki chodzi, dostepne sa za grosze odpowiedniki gumowe, w ASO moze sa oryginaly, ale wlasnie ja mialem straszne luzy przed wymiana, po wymianie wlasnie mi IV wyskakuje [wscieklosc]

W ASO sa za grosze.
Musisz wyregulować dokładnie cięgna.W tej książce o której każdy słyszał i o której pisałem jest to dość przystępnie opisane.Wystarczy dorobic odpowiedni sworzeń,i zajmuje to chwilkę.
Taka regulacja metodą prób i błędów grozi startą nerwów.Przerabiałem to w deszczu także podwójna dawka emocji:).Ze sworzniem spoko robótka na niedzielne popołudnie.
Ale u Ciebie może wystraczy tą aluminiową śrubke obrócić o jeden może dwa obroty.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

No musze przesunac, bo III wchodzi ok, ale juz IV wyskakuje, tyle ze juz dwa razy przesuwalem i jest dobrze, wyskakuje raz za ruski rok ;)

Btw. te w ASO to sa tylkoz gumy, czy dwie plastikowe tulejki i wew polaczone pierscieniem gumowym??

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Xytras pisze:

Btw. te w ASO to sa tylkoz gumy, czy dwie plastikowe tulejki i wew polaczone pierscieniem gumowym??

Ja kupiłem jako jeden element.Taka twardsza guma,a może to już plastik.
Napewno białe.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

No bo ja jak ogladalem u siebie przed wymiana to na cieglach mialem plastikowa tulejke i na tym wąsie od skrzyni tez, pomiedzy nimi cholerny luz wskazujacy na brak czegos, najpewniej gumy :)

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00