elmo25 pisze:
Wezmę się może za porządne przeczyszczenie tych urządzeń odpowiadających za ssanie (poprzedni właściciel bardzo zapuścił cały silnik).
Przeczysc porzadnie ssanie, tam sa takie tloczki ktore wzbogacaja mieszanke podczas ssania, moze jest ktorys zaciety, ja u siebie przeczyscilem i wyregulowalem caly gaznik po kupieniu auta, spalanie mierzylem na trasie przy 90km/h wyszl;o 10l/100km ( w instrukcji jest 9,5 l/100km ) czyli jest ok.
elmo25 pisze:
Jeżeli mam przestawiony zapłon to może też więcej palić?
moze ale nie beda to tak duze ilosci, u ciebie wyglada faktycznie na zbyt bogata mieszanke, ale jest na to prosty sposob na sprawdzenie, wykrec ktorakolwiek ze swiec i sprawdz jej wyglad, jak bedzie okopcona na czarno wraz ze stozkiem to mieszanka jest za bogata, swieca powinna byc szarawa ale nie biala, przy gazie lekko brazowa
innym powodem duzego spalanie w tych gaznikach moze byc nieszczelna membrana powrotu paliwa, zbyt duzy poziom paliwa w komorze plywakowej, niewlasciwe ustawienie skladu mieszanki w gazniku, no i oczywiscie ssanie dzialajace caly czas
zaplon na razie daruj sobie, to beda juz oszczednosci niewielkie ale najpierw dojdz do ladu z gaznikiem
Dodano po 5 minutach.: Wojtyla pisze:
Zużycie paliwa czyste miasto dlugość trasy max.po 10 km 13lpg/100km (silnik 102 w 201 4 biegi manual '85) muszę jeszcze to dopieścić
na wtrysku to norma, u mnie gaz 14-15l miasto 12l trasa
Witek pisze:
W sumie u mnie po regulacji okolo 18, ale gazu najwyżej 16
cos przyduzo tej benzyny ci pali, gaz wyglada w miare w normie ( automat )