MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt sie 26, 2025 2:23 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 

Automat czy manual?
-wymien na manual 14%  14%  [ 3 ]
-szukaj automata 86%  86%  [ 19 ]
Liczba głosów: 22
Autor Wiadomość
 Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Witam. Mam mercedes W126 z silnikiem W123 300D. Silnik jest z 1976 raku,czyli nieco stary lecz pracuje bardzo dobrze, pali na dotyk itp.. Problemem jest automatyczna skrzynia biegow zalozona w tym aucie(problem opisywalem w innym poscie). Jedyna szansa zeby prawidlowo dzialala jest jej calkowity remont co wiarze sie z dosc duzymi kosztami jak na moja kieszen.
I teraz pozostaja mi dwie opcje:
1. zamontowac do auta skrzynie manualna i miec spokoj (chyba), koszt takiej wymiany to ok 1000zl
2. poszukac skrzyni automatycznej. ta opcja jest mysle dosc ryzykowna, poniewaz z tego co wiem szanse na to ze kupie sprawna skrzynie sa dosc male, a remont odpada.

Prosze Was, fachowcow i uzytkownikow na doradzenie co mam zrobic. Bo szczerze mowiac sam juz nie wiem, z jednej strony chcialym manuala, gdyz raczej bedzie on bezproblemowym wyjsciem, a z drugiej przyzwyczailem sie do automata, kto uzywa takiej skrzyni wie czemu ;)

Dodano po 17 godzinach. 49 minutach.:

Widzac po ankiecie wiekszosc osob twierdzi ze jednak lepiej bedzie poszukac automata. Mozecie poprzec wypowiedzia swoje glosy?

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Mówiłem Ci :D

Podjedź do Wieśka i dowiedz się o remont, chyba, że któryż z kolegów poleci Ci skrzynię i będzie ręczył głową, ze sie nie przejedziesz.

Jeżeli automat będzie kosztował Cię koło 1000, przekładka i oleje około 500, to według mnie lepiej odżałować 2000 i zrobić kapitalny remont i mieć gwarancję [oczko]

Przemyśl to, jak będiesz się wahał to się ustawimy i podjedziemy do Kamila, powie Ci jak mu Pan Wiesiek skrzynię wyremontował [oczko]

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00