MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr cze 25, 2025 9:10 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
postmajtek

Witam. Czy ktoś mógłby mi pomóc? Chcę kupić sobie Merca najlepiej W114/115, ale od biedy może być W123. Interesuje mnie wersja 200D. Problem jest następujący: Jestem studentem i mam pustą kieszeń. Na mechanice za bardzo się nie znam. Boję się, że taki stary Merc się będzie psuł i nie stać mnie będzie na naprawy. Powiedzcie, ale szczerze czy takie auto mocno się psuje? Ile trzeba włożyć w nie miesięcznie? Ja bym dużo nie jeździł - 100-200 km/miesiąc, ale po mieście. Oczywiście powoli i dbałbym o Mercyka - to już w końcu zabytek.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Czesc
Szukaj auta w jak najlepszym stanie choć to niełatwe (mnie to zajeło pól roku) Remont tak starego samochodu to skarbonka.
Powodzenia.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Cześć!
Dyskusja na podobny temat była kiedyś na starym forum: http://macmerc.netium.com.pl/phpBB2/viewtopic.php?t=81 , http://macmerc.netium.com.pl/phpBB2/viewtopic.php?t=77 .
Co do awaryjności to zadbany Mercedes psuje się rzadko, tylko, że jak ktoś takiego posiada to go raczej nie sprzeda ;) .
Moim zdaniem, w przypadku W114/115 jest BARDZO ciężko znaleźć egzemplarz, który nie wymagałby na poczatek jakiś większych lub mniejszych inwestycji. Powinieneś mieć to na uwadze.
Ale jak już włożysz w niego trochę kasy to możesz mieć bardzo fajne auto, którego eksploatacja sprawi Ci wiele satysfakcji.

Pozdrawiam i życzę udanego zakupu

Ostatnio zmieniony sob gru 28, 2002 10:58 pm przez Wurcel, łącznie zmieniany 2 razy.

Tytuł:
postmajtek

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

Tytuł:
postmajtek

witaj,

Pomijajac sytuacje wyjatkowe, to zaleznosc jest tu dosc prosta:

Im wiecej wlozysz przy zakupie auta (czytaj: w im lepszym stanie ono bedzie), tym mniej bedziesz musial wkladac w nie kasy. A wlasciwie to nie tyle mniej, co pozniej. :-)

podrawiam,

resp.

---
- W115 200d I seria (czeka na lepsze czasy)
- W123 280e (w eksploatacji)

wiarus senior

Max pisze:
najlepiej W114/115, ale od biedy może być W123.

Dla mnie 114 też jest lepszy bo taki bardzej poręczny i ma ładniejsze zegary i widok za kierownicy.

Pozdrawiam

Tytuł:
kombatant

Witam serdecznie!
Nie kupuj nigdy samochodu "od biedy". O taki samochod nie bedziesz dbal jak nalezy, naprawy bedziesz odkladal poki jezdzi itd. itp.. Generalnie wyrzuciz pieniadze w bloto. Kupujac jakiekolwiek auto najpierw musisz sporo czasu poswiecic na rozeznanie rynku i modelu, musisz wiedziec na co zwracac uwage, jak cos wyglada w innych egzemplarzach. No i miej na uwadze, ze kupujac auto w zasadzie powinienes je kupic +/- za polowe kasy jaka nan przeznaczasz, bo zawsze cos bedziesz musial wydac. Wszystko oczywiscie jest funkcja ceny auta: jak kupisz za 200PLN, to moze Ci byc potrzebne zdecydowanie wiecje niz drugie tyle, jak kupisz za 20000 moze mniej niz drugie tyle (chyba, ze Ci ktos niezly kit wcisnie)
Generalnie powodzenia z calego serca!

wiarus senior

Max pisze:
Jestem studentem i mam pustą kieszeń. Na mechanice za bardzo się nie znam. Boję się, że taki stary Merc się będzie psuł i nie stać mnie będzie na naprawy.

Biorąc powyższe pod uwagę , a zwłaszcza to że nie znasz się na mechanice , lepiej nie kupuj mercedesa a odłóż trochę więcej kasy i za jakiś czas wróć do tematu .
Wtedy ,za większe pieniądze , będziesz mógł szukać czegoś w lepszym stanie niż teraz a tak kupując auto do remontu będziesz tylko na nie narzekał albo co gorsze ( broń cie Boże ! ) opluwał tą marke , szerząc opinie o awaryjności itp.

Chcę kupić ( jak w topic'u ) może nie wystarczyć do jeżdżenia i cieszenia się z jazdy .

Szacuneczek

'07 E60 530D Sedan
'03 Aprilia SR50

wiarus senior
Awatar użytkownika

Numer GG: 3764542
Max pisze:
Na mechanice za bardzo się nie znam. .

Pamiętaj że Merc Mafia Wrocław jest zawsze chętna do pomocy. [oczko]
Prawda chłopaki? [zlosnik]

postmajtek

Dzięki za odpowiedzi. Poszperałem trochę w gazetach i znalazłem kilka artykułów z Auto-Świata o W115 i W123. Bardzo pozytywne. Przejrzałem też strony dotyczące używanych aut. Opinie o Mercykach są b. pozytywne. Po Nowym Roku przejdę się po warsztatach i popytam mechaników. Ale i tak już się zdecydowałem. Kupię. Teraz muszę poczekać na pieniążki (trochę dostanę w lutym) i zacznę szukać auta. Będę więc wdzięczny też za informacje na temat: Na co patrzeć kupując Merca. Jak będę miał odp. ilość $ to dam znać - może ktoś z was mi sprzeda swojego?

weteran
Awatar użytkownika

hej
witam Wroclawianina...
goszcze na tym forum rzadko, zwykle jestem na MMC...
jestem posiadaczem W123 200D w dobrym stanie(wiem co jest OK, a co nie)
teraz szukam W123 230E jak znajde, to mozemy pogadac...
moze masz info o jakims 230E z Wrocka lub okolic(nie z AutoGieldy)?
pozdro.
Lysy

wolny wakat na beczkę :)

Tytuł:
wiarus senior

Witam jeżeli będzies zmiał cos na oku a nie za bardzo sie znas zawsze słuzymy pomocą .Tak więc jeżeli mas zochote kontaktuj sie z chłopakami z Wrocławia z pomocą nie ma problemu..a faktycznie auto trzeba szukać sam swojego szukałem 6 miesiecy i wybredny byłem nie powiem ale pieniędzy też wniego wpakowałem ale to oczywiscie nie koniec..Dobrze ze wszystkie częsci są dostęne i z ewentualnymi naprawami nie ma problemu .Niłego szukania...hehe MercMafia Damian znowu działa heheh [zlosnik] [cool]

Tytuł: Problem
postmajtek

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i już się zdecydowałem. Kupuję. Niestety padł mi serwer (mam się lokalną z sąsiadem) :cry: więc będę rzadkim gościem na forum i nie będę w stanie szybko odpowiadać na Wasze oferty. Nie mogę naprawić serwera, bo wszystko idzie do skarbonki na Merca. Jak dobrze pójdzie to w marcu będę w stanie coś kupić - ale nie zapeszam.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

co do awaryjnosci to chyba trzeba trafic... ja nie szukalem w ogole... tzn sam mnie znalazl... potem pojechalem tylko na serwisy i posprawdzalem stan... potem wsiadlem i jezdzilem ... jezdzilem teraz juz jezdze pol roku i oprocz wymiany oleju i filtrow nic nie dolozylem ... jedyne co mialem wymienic to polos bo stukała od poczatku ... ale jakos tak sie zlozylo ze dalej stuka ale jezdzi... bo to mercedes... a juz nie dlugo dzieki mackowi przestanie stukac:):):):)

swój chłop
Awatar użytkownika

Max pisze:
Powiedzcie, ale szczerze czy takie auto mocno się psuje? Ile trzeba włożyć w nie miesięcznie? Ja bym dużo nie jeździł - 100-200 km/miesiąc, ale po mieście. Oczywiście powoli i dbałbym o Mercyka - to już w końcu zabytek.

Moją 115 kupiłem już ponad 2 lata temu, za 5 tysięcy zł. Od tego czasu włożyłem w nią ok. 15 tysięcy zł i obecnie jest już w takim stanie, że od 4 miesięcy nic się nie psuje i nie zapowiada się aby coś się zepsuć miało (chociaż nigdy nie znasz dnia ani godziny). Jednak wszelkie naprawy jakich dokonuję są na "zaś" lub są to remonty eksploatacyjne (bądź takie jak np. blacharka, tapicerka, itp.). Przejechałem w tym czasie 50 tysięcy km (sporo także za granicą) i nigdy mnie moja 115 nie zawiodła. [skromny]

E220 T '93 NA SPRZEDAŻ

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00