MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz sie 31, 2025 8:18 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
swój chłop

widziałem takie coś w jednym 123
czy to pompuje się tylko tył czy też i przód ?
widziałem tylko w bagażniku po prawej stronie zegarek-ciśnieniomierz i jakiś zawór... od którego odchodzi kabelek
czy to pompuje się powietrzem ze zwykłego kompresora ?
czy też kompresor powinien być w zestawie ? czyt. w samochodzie [zlosnik]

Tytuł:
wiarus senior

a co ma powietrze do NIVO [zlosnik]

sa to amortyzatory olejowe, które są pompowane za pomocą pompy umieszczonej przy silniku , olejem ATF - taki jak do wspomagania i autmatów - pompa pompuje pod stałym ciśnieniem olej, podrodze jest reduktor wyskości samochodu, i zależności od tego jak jest załadowany samochód - wziększa ciśnienie - popmuje amorki, lub gdy obciażenie maleje - zmniejsza ciśnienie.
Do tego są jeszcze inne tylne spręzyny.
zontowane tylko na tyle, w standardzie w kombi, oraz w coupetach i sedanach za dopłatą, opcje AMG miały takie coś na pokładzie...

Na przodzie to miałao coś takiego W116, ale na powietrze i szybo z tego zrezygnowali - za drogei w produkcji i awaryjne, poczytaj link ze strony glównej

Tytuł:
swój chłop

Marcin S pisze:
pompowane za pomocą pompy umieszczonej przy silniku , olejem ATF - taki jak do wspomagania i autmatów - pompa pompuje pod stałym ciśnieniem olej, podrodze jest reduktor wyskości samochodu, i zależności od tego jak jest załadowany samochód - wziększa ciśnienie - popmuje amorki, lub gdy obciażenie maleje - zmniejsza ciśnienie.

gdzie znajduje się ta pompa? z której strony silnika? koło jakiego elementu powinna być ?

czyli nie ma żadnego włącznika dodatkowego, i rozumiem że gdyby zaczepić ciężką przyczepę to powinno automatycznie podpompować bez żadnej dodatkowej ingerencji z mojej strony ? ? ? ?

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

geralt pisze:
czyli nie ma żadnego włącznika dodatkowego, i rozumiem że gdyby zaczepić ciężką przyczepę to powinno automatycznie podpompować bez żadnej dodatkowej ingerencji z mojej strony ? ? ? ?

Nie ma włącznika (dotyczy 123). Jak obciążysz bagażnik, to automatycznie podpompuje i wypoziomuje nadwozie. W116 i /8 miało nivo jako opcję, a model w116 450SEL 6,9 w standardzie na obydwa koła z ręczną regulacją poziomu nadwozia (jak w Citroenach DS i CX). Takie samo rozwiązanie było oferowane w W126 jako opcja do droższych modeli (560) lub klasyczne nivo na tył do wszystkich modeli.
W124 kombi też ma nivo w standardzie.

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

WeebShut pisze:
Spamujemy ? [cool] [oczko] [smiech]

Troche ponad 3.5k postów zoobowiązuje [zlosnik]

Pompa NIVO w 123 powinna byc z lewej strony jak otworzysz maske, gdzieś miałem fotke, jak znajde to wrzuce.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

outsider pisze:
Pompa NIVO w 123 powinna byc z lewej strony jak otworzysz maske, gdzieś miałem fotke, jak znajde to wrzuce.

W M102 jest napedzana z walka, siedzi na przodzie silnika nieco w strone aku (klik1, klik2).. chyba tak samo bylo w M110.
W M103 widzialem nivo pompe zintegrowana z pompa od wspomagania (czyli napedzana z paska).
W M117 jest takze napedzana z walka, siedzi sobie z przodu na V8 po stronie kierowcy..
.. wiecej (nivo)grzechow nie pamietam [zlosnik][hehe]

Jarek, w123 230TE '85, w126 500 SEC '88, w126 560SEC '88, w116 450 '73
jareg@mb.org.pl
http://www.mb.org.pl/

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Człowiek całe życie się uczy [zlosnik] będe musiał bardziej pogłębic wiedze o NIVO w 123 [zlosnik] i innych MB

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Moim skromnym zdaniem Marcin c wprowadził do swojej wypowiedzi mały bład! Do układow NIVO nie stosuje sie moim zdaniem ATF-u!!!!!!! tylko specjalny olej ZHM o czym zreszta informuje stosowna naklejka na zbiorniku-wlanie ATF-u do NIVO wrozy szybkie kłopoty moim zdaniem! Mam racje?

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

czy na mb.org.pl ktoś nie pokazywał nivo w w201? chyba było na przód i tył ale no chyba była jakas specjalna wersja w201 - nie pamietam..

dodane..
http://www.mercedesyuzywane.pl/i.php?nz ... nrOfer=377
czyli w 190 też było nivo - tylko jeszcze mi coś kołata że było przód tył- ale może sie myle...

Tytuł:
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

MERCEDES 4 EVER pisze:
Moim skromnym zdaniem Marcin c wprowadził do swojej wypowiedzi mały bład! Do układow NIVO nie stosuje sie moim zdaniem ATF-u!!!!!!! tylko specjalny olej ZHM o czym zreszta informuje stosowna naklejka na zbiorniku-wlanie ATF-u do NIVO wrozy szybkie kłopoty moim zdaniem! Mam racje?

Zdecydowanie, masz rację!

P.S

Poczwórny post Bukola to błąd systemu, posty niezwiązane z tematem usunąłem.

Stawros

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

gorex pisze:
czy na mb.org.pl ktoś nie pokazywał nivo w w201? chyba było na przód i tył ale no chyba była jakas specjalna wersja w201 - nie pamietam..
(..)
czyli w 190 też było nivo - tylko jeszcze mi coś kołata że było przód tył- ale może sie myle...

Nie mylisz sie. Mlody ma w201 2.5 16v, i w tym aucie jest nivo na obydwu osiach. Sterowane zreszta z kabiny - full wypas.. no ale takich aut malo bylo [hehe]

Jarek, w123 230TE '85, w126 500 SEC '88, w126 560SEC '88, w116 450 '73

jareg@mb.org.pl

http://www.mb.org.pl/

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

MERCEDES 4 EVER pisze:

To co z tym olejem???

Spotkalem 2 wersje: 1 to ATF a 2 to ten plyn ZHM do ukladow np. cytryn.
Podobno jest zolty i specjalny do ukladow zawieszenia.
Chce wymienic w moim NIVO ten plyn ale puki nie znajde pewnej wersji to musi stary dac rade.

Czy ktos jest pewien co tam lac???

PZDR

s123 240TD - 6.X.82; Taigabeige Drobinka

http://www.nanoelektrody.pl

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

masz lać ZHM- żółty, firmy Febi jest w niebieskiej butelce z chyba biała zakrętką- ostatnio kupowałem to płaciłem niecałe 21 za litr

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Kurcze nie wiem kto rozsiewa te pogłoski ze mozna lac atf do Nivo..... przeciez na zbiorniku jest naklejka (prawie zawsze ) i wyrazie pisze ZHM-wiec po co kombinowac? przeciez Nivo to drogi gips to nie kosztuje 5 zł!

MB 308 automatic

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

W 116 było zwykłe nivo olejowe, ale było też nivo powietrzne (tak jak zwykłe tylko na tylną oś). Był zegar w bagażniku i ciśnienie można było zmniejszyć (większy komfort lub lekki ładunek) lub zwiększyć podpompowywując kompresorem (bardziej sportowy nastaw lub ciężki ładunek). Oczywiście 6.9 to osobny rozdział i działa na 2 osie jak napisał Bukol.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00