MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn wrz 01, 2025 9:33 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna
Autor Wiadomość
swój chłop
Awatar użytkownika

chce sobie kupic to http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=40528317

powiedzcie mi ludzie czy to nie jest zbyt wygorowana cena ??? moze ktos ma cos takiego gdzies w garazu i odsprzeda za tansze piniadze ?!

i czy faktycznie 500W grzalka jest w stanie silnik do 40 stopni podgrzac ???

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Ja mam taką grzałke a nawet kontakt na 230v w środku co bym mogł farelke zostawić na noc, wszystko jest ładnie i pięknie zrobione, ekstra działa...
Ale skąd ja wezme 230v na parkingu przed blokiem.

swój chłop
Awatar użytkownika

deniken pisze:

powiedzcie mi ludzie czy to nie jest zbyt wygorowana cena ??? moze ktos ma cos takiego gdzies w garazu i odsprzeda za tansze piniadze ?!

i czy faktycznie 500W grzalka jest w stanie silnik do 40 stopni podgrzac ???

imo to lipa.

po pierwsze to troche mi za drogo jak na grzalke. nie orientuje sie dobrze w cenach, ale wydawalo mi sie, ze sa tansze.

po drugie 0,5kW to imo stanowczo za malo zeby zagrzac motor. sprawnosc diesla to bodajze 40%, wiec nawet jesli wykorzystujemy po zozruchu tylko 1/3 mocy silnika to zauwaz ile wytwarzasz ciepla. porownujac to z czasem wystudzenia silnika na mrozie wydaje mi sie, ze chcac uzyskac 40 st. zima trzeba by zainstalowac znacznie wieksza moc.

imo taki wynalazek moze sluzyc do podtrzymania temperatury, ale rowniez w zakresie nizszym niz 40st (zakladam mroz i calonocny postoj).

Pozdrowienia

wolf
White MB W201 2.0D

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

czyli generalnie nie ma sensu montowania tego wynalazku w samochodzie ?? moze sie jeszcze ktos wypowie kto ma takie cos w swoim samochodzie.

Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Pogrzebcie w archiwum, w zeszłym roku była dosyć duża dyskusja na ten temat.

wolf pisze:
po drugie 0,5kW to imo stanowczo za malo zeby zagrzac motor.
imo taki wynalazek moze sluzyc do podtrzymania temperatury, ale rowniez w zakresie nizszym niz 40st (zakladam mroz i calonocny postoj).

Zależy ile czasu będzie włączona ta grzałka, a po drugie te "wynalazki" były chyba montowane fabrycznie na rynek skandynawski, nie wiem tylko o jakiej mocy.

swój chłop
Awatar użytkownika

Stawros pisze:

Zależy ile czasu będzie włączona ta grzałka, a po drugie te "wynalazki" były chyba montowane fabrycznie na rynek skandynawski, nie wiem tylko o jakiej mocy.

wybacz, ale stwierdzenie, ze 500W jest w stanie ogrzac kilkusetkilogramowy blok metalu i cieczy do 50st powyzej otoczenia przy bardzo niewielkiej izolacji nadal wywoluje we mnie duzo sceptycyzmu.

rowiez Kanadyjczycy masowo stosuja takie rozwiazania, bede sie jednak upieral ze sluza one bardziej do podtrzymania temp. a nie grania motoru.

poza tym w opisie przedmiotu facet podaje, ze 40st uzyskuje sie w godzine, co jest oczywistym nonsensem i wprowadzaniem ludzi w blad.

Pozdrowienia

wolf
White MB W201 2.0D

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

dla mnie nie jest wazne ile bedzie stopni. wystarczy mi opinia kilku osob ktore maja takie cos u siebie i twierdza ze po godzinie grzania nawet przy duzym mrozie samochod odpala bez wiekszych problemow. ja np ostatnio wsiadajac rano do autka modle sie zeby przez kolejne 10 min kiedy bede krecil rozrusznikiem akus nagle nie odmowil posluszenstwa (-:

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Taką grzałkę, polską rzemieślniczą, a nie oryginalną miała pierwsza ojcowa beczka, jak skończyła się kompresja. Pozwoliło to na dwa lata odłożyć decyzję o zmianie silnika. Niemożliwe, żeby była mocniejsza niż pół kilo, a 300D odpalał bezproblemowo. Między kontaktem, a grzałką był jeszcze najprostszy programator czasowy, który włączał ją właśnie ok. godziny wcześniej.

To ciecz w silnku uzyskuje taką temperaturę, a nie cały silnik, więc liczenie kg metalu nie ma chyba sensu.

Na pewno rozruch jest dużo łatwiejszy.

W ZS w centrum stoi beczka podłączona kablem poprowadzonym nad ulicą między secesyjnymi kamiennicami i opadającym pionowo w dół z wysokości gdzieś 2. piętra prosto pod auto.
Komedia, ale pewnie skuteczna. :lol:

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

ja tez bede musial z 2 pietra przedluzacz wywalic za okno, potem do drzewa i do samochodu

jak ktos bedzie pytal to powiem ze mam internet w ssamochodzie ;D

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

deniken pisze:
ja tez bede musial z 2 pietra przedluzacz wywalic za okno, potem do drzewa i do samochodu

jak ktos bedzie pytal to powiem ze mam internet w ssamochodzie ;D

:lol:

Żeby ktoś ci się nie podpiął!

W blaszanym garażu, w ogródku na podjeździe spoko, ale w bloku i po drzewie to trochę lipa :lol: .

A masz już prawomocny wyrok w postaci wydruku kompresji, czy chcesz sobie za 100 zł rozwiązać problem? Bo może jeszcze nie zrobiłeś wszystkiego co można przy silnku zrobić...

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

yyy no to teraz ladnie pieknie powiedz to jeszcze raz ale jak laikowi

mam cie rozumiec ze po operacji wymiany zaslepki na grzalke silnik straci kompresje ??? czy ta grzalka moze doprowadzic do jakiejs niemilej tragedii ?? bo ja to z silnikiem nie robilem nic poza regulacja zaworow.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Według mnie grzałka to świetny wynalazek!
500W to srednia moc ale w zupełnosći wystarczająca do nagrzania motoru.

120zł to dośc dobra cena !!

Ja uzywałem grzałki i serdecznie polecam !! [cool]

MIKE SANDERs Korrosionsschutzfett
www.bezkorozji.pl
535-466-616

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

AMG pisze:
Według mnie grzałka to świetny wynalazek!
500W to srednia moc ale w zupełnosći wystarczająca do nagrzania motoru.

120zł to dośc dobra cena !!

Ja uzywałem grzałki i serdecznie polecam !! [cool]

Jakoś tak się przyjęło, że grzałka to ostateczność, ale przecież nawet w dobrym silniku jest sens stosować. [ok]

deniken pisze:
yyy no to teraz ladnie pieknie powiedz to jeszcze raz ale jak laikowi

mam cie rozumiec ze po operacji wymiany zaslepki na grzalke silnik straci kompresje ??? czy ta grzalka moze doprowadzic do jakiejs niemilej tragedii ?? bo ja to z silnikiem nie robilem nic poza regulacja zaworow.

Nie, źle mnie zrozumiałeś :lol: .

Pytałem, czy zmierzyłeś kompresję w swoim silnku, bo od tego należałoby zacząć szukania przyczyn mizernego startu w zimie.

Sokoro ustawiałeś tylko zawory (ktoś pisał, że po dłuższym "nicnierobieniu" w tej kwestii trzebaby 2 razy), to zostało ci jeszcze kilka możliwości. Poszperaj w archiwum na temat ładowania, świec, akumulatora, końcówek wtrysków i ustawień pompy. Jeśli jednak pali na ciepłym, to kompra/grzanie/ładowanie.

Samo mierzenie kompry to gdzieś 100 zł, więc tyle co grzałka. Zależy jakie podejście ma się do auta i co na to wszystko główny księgowy. Bo może okazać się, że silnik jest jeszcze ok, ale doprowadzenie wszystkiego do takiego stanu, że startować będzie bez problemów będzie kosztowało kila ładnych stów.

W marcu ma być już ciepło, więc będzie można się pokulać kolejne 7 miesięcy [zlosnik] .

swój chłop

Stawros pisze:
Pogrzebcie w archiwum, w zeszłym roku była dosyć duża dyskusja na ten temat.

wolf pisze:
po drugie 0,5kW to imo stanowczo za malo zeby zagrzac motor.

Dokladnie tak w skandynawi wiekszosc samochodow z silnikami diesla ma taka grzalke a programator do zalaczania odlicza wlasnie do godziny po ktorej auto jest gotowe do bezproblemowego rozruchu a zima na polnocy nie jest taka milutka jak u nas :lol:

Tytuł:
wiarus senior

jest tylko jeden problem:
Kto będzie na tyle odważny i ruszy tą zaślepke z bloku??
Ja mam taka grzałke - chce ją zamontowac tylko boje się ruszyć korek z bloku.... wiadomo jak to jest z nienowymi silnikami ( a i z nowych tez bym się bał) . Silnik M102, przez taką grzłke zawsze się troche podgrzeje - silnik już nei startuje z -10*C, tylko powyżej 0*C ( ciecz chłodząca ) a co z tym idzie blok tez się troszeczke podgrzeje... i nie chodzi mi o problemy z odpalaniem ... tylko zmniejszeniem zużycia zamrożonego silnika przy odpalaniu

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1 2 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00