>...chciałbym zakupić MB 190D. Jest z '85, diesel, rok po lakierowaniu
>i wymianie blach. Wygląda b. ładnie (na zdjęciach). Jest problem z >silnikiem.
Bardzo dobry wybor co do marki. Zakladam z opisu, ze kupujesz go okazyjnie (za mala kase). Jesli blacha dobra (zero rudego) to jezeli silnik nie trybi za dobrze to nie jest taki straszny problem.
>Facet mówi, że kilka miesięcy temu dał jakiemuś kowalowi do roboty >silnik (czemu - nie powiedział. chyba słabo palił i chodził). Facet >wymienił zdaje się pompę wtryskową, wtryskiwacze? i o ile dobrze >zrozumiałem to coś robił przy szklankach zaworowych (a może to tylko >podejrzewa?). W każdym razie po tej robocie auto nie ma mocy i kopci >na czarno. Po reklamacji kowal uznał, że może to być to albo to a >wogóle on nie wie, jak ustawić nową pompę. O co może chodzić >dokładnie?
Nie sluchaj co facet gada, on po prostu chce sprzedac. Moim zdaniem jezeli cena nie przekracza 4-5 kzl (zarejestrowany w PL), a blacha bdb, to moze to byc dobry wybor. O silnik sie nie przejmuj. OM601 jest bardzo popularny i mozesz taki zanabyc za ok. 2-2.5 kzl w stanie dobrym. Pamietaj. Blacha w remonce jest drozsza niz silnik. Czarny dym swiadczy o pompie, i/lub wtryskiwaczach.
>Znam się w miarę na silnikach z zapłonem iskrowym (np. taka uszczelka >pod głowicą to nie jest duży problem), ale z dieslami nie miałem >doczynienia

Może ktoś jest z okolic Opola i mógłby w piątek >podjechać ze mną zobaczyć to auto? Stawiam 0,5 jeśli się ktoś odważy. >I jeszcze jedno: czy ktoś mógłby mi rozszyfrować VIN: >WDB2011221F107540
>Proszę od szybką opowiedź.
To jest na pewno w201 190D
>... Silnik teraz pracuje również nierówno. Kompresja 0d 30 do 27 - facet >mówi, że to...
Z ta kompresja to nieco przesadzil
![[usmiech]](./images/smilies/usmiech.gif)
. Tyle to mial nowy OM601. Jezeli pracuje nierowno, to moze byc wina drobiazgow (np. poduszki silnika). Jezeli masz mozliwosc to sprawdz ta kompresje. Zwroc uwage na roznice kompr. na poszczegolnych cylindrach - no i na wiele innych rzeczy, co bylo juz pisane na forum.
Pozdr.

)