MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr cze 25, 2025 7:31 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4
Autor Wiadomość
 Tytuł:
kombatant

prv?

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Cytuj:
Mozna go badz policzyc badz zbadac. Zbadanie zakladam odpada wiec liczenie

Zdje mi się że łatwiej będzie jednak zbadać. Nie można by poprzyklejać takich tasiemek i patrzeć jak będą falować? Prościej tak i szybciej chyba, ale ja się w sumie na opływach nie znam.
Cytuj:
Jezeli chcemy miec doladowanie dynamiczne to nalezy przyjac, ze bedzie do cylindrow wtlaczane wiecej powietrza niz normalnie. W silnikach z turbodoladowaniem jest podobnie i przez to wystepuja w nich zmiany konstrukcyjne (tloki) umozliwiajace silnikowi wytrzymanie nowych obciazen. Nalezy sie zastanowic jak bardzo chcemy doladowac silnik co by nam sie szybko nie rozpadl.

To chyba nie tak. Po pierwsze niewielkie doładowanie mą tę właśnie zaletę, ze nie trzeba istotnie przekontruowywać silnika (Wajand&Wajand "Tłokowe silniki spaliniwe średnio i szybko obrotowe"). Po drugie nie takiej możliwości, żeby ten silnik zauważalnie doładować bez zainstalowania jakiegoś wiatraka (może być np. turbina), więc jeżeli tym rozwiązaniem skompensujemy opory w filtrze to juz będzie wyczyn niesamowity. Trzecie ten silnik ma podciśnieniowe sterowanie, które cechuje się zastosowaniem przepustnicy, która jak wiadomo dławi powietrze, czyli z jednej strony go ładujemy a z drugiej dławimy - no przyznają Panowie Szanowni że to bez sensu.
Dalej mysli swej nie mogę rozwinąć, bo Kosmaty od którego nadaję musi wyjść, ale jeszcze wrócę...

Tytuł:
kombatant

Badac mozna tez nie przyklejac tasiemek (mimo ze to sposob stosowany, ale okreslic mozna tylko kierunek oplywu, ew. oderwanie). Cisnienia mozna zbadac np. Nie zgarniajac sniegu i patrzac gdzie wiatr zdmuchnie, a gdzie nawieje. Jedno uzupelnia drugie i mamy jakis wynik. Problem polega na tym, ze snieg pada najbardziej z gory i nie wyswietla zadnych wartosci liczbowych...
Jesli chodzi o wytrzymalosc silnika, to napisalem wlasnie, zeby sprawdzic jak bardzo sie sprezy powietrze w lejku i jakie jest cisnienie doladowania ze sprezarki. Na wszelki wypadek. Ponadto jak juz ludziska montuja lejki, to nie daja filtrow...

S123 - 300TD 1982 Rudolf

S123 - 300TD 1985 Burak

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Cytuj:
i jakie jest cisnienie doladowania ze sprezarki

Doładowanie niskoprężne ciśnienie bezwzględne 0,15 MPa, średnio i wysokoprężne 0,15 - 0,3 MPa.
Czyli średnie ciśnienie użyteczne 0,9 - 1,0 MPa dla pierwszego przypadku i w porywach do 2,2 dla drugiego.

Tytuł:
swój chłop

A może wykorzystać efekt strumienicy, lub szczeliny zamiast zwykłego "łapacza" Panowie inżynierowie. Ja niestety liznąłem tylko architekture i chemie :oops: więc żeby zrobić stosowne obliczenia musiałbym kucnąć nad paroma tomami aerodynamiki. Pije tu szczególnie do Octa bo z tego co wiem projektuje on silniki odrzutowe, tak powiedziały mi przynajmniej wiewiórki [zlosnik]
P.S.
Może przy okazji dorzucić do tego mały efekt falowy i lecimy na księżyc.
Co do wątpliwości Komina o działanie przepustnicy nie ma obaw, na wolnych obrotach nie potrzebujemy przecież doładowania. A jak dodamy "gazu" przepustnica przecież się otwiera. O sterowanie pompy też nie ma co się łamać, musi być po prostu wymieniona na pompę ze sterowaniem mechanicznym.
Na koniec może oklepany dowcip:
co mają wspólnego stary dziadek, Hi-Men i użytkownicy diesli starej generacji?
Przed akcją (wyprzedzaniem [zlosnik] ) krzyczą "mocy przybywaj".
Ergo, niech moc będzie z nami [zlosnik]

Tytuł:
kombatant

Jesli chodzi o strumiennice, czy inny zawirowywacz to jest to pewien pomysl. Pamietam jednak ze komus cos takiego silnik wessal i przemielil. :lol: Efekt falowy - jeszcze lepszy. Z efektem falowym wystepuje problem pod tytulem wykonanie szczelnego puzonu i dorobienie don sterowania. Kto wie na jakie obroty jest ustawiony fabrycznie kolektor w naszych mesiach?
Jesli chodzi o rozgadane wiewiorki, to nie cale silniki tylko komory spalania, i nie w dziale aero. Ale kiedys zajmowalem sie i aerodynamika, wiec moze mi byc mniej czasu potrzebnego do siedzenia nad ksiazkami.
Dobrze, zes sie wygadal z ta chemia...

S123 - 300TD 1982 Rudolf

S123 - 300TD 1985 Burak

Tytuł:
kombatant

Ostatnio, korzystajac z brudnej pogody wykonalem pseudo wizualizacje olejowa beczki. Zdjecia sa u McQza, razem ze zdjeciami ze spotu warszawskiego, 5.01.03

S123 - 300TD 1982 Rudolf

S123 - 300TD 1985 Burak

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4

Strefa czasowa UTC+02:00