MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt sie 26, 2025 12:54 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Klubowicz

wojz pisze:
Ale za to takie znalazłem - widać na nim całe piękno orzecha 8) :

Rzecz gustu, mi najbardziej odpowiada 3 seryjne "drewno".

Tytuł:
weteran

laudan pisze:
Rzecz gustu

Prawda.
Ale korzeń orzecha jako taki, jest drewnem szlachetniejszym od Zebrano.
No i to, co już pisałem nazywając Zebrano "popularem" czy "plebejskim" :lol: - Wurzel nie występował seryjnie*, jak miało to miejsce w przypadku Zebrano** [oczko] .
Poza tym wystarczy spojrzeć na wnętrze z elementami w jednym i w drugim gatunku - od razu widać, które jest bardziej, że tak powiem, "luksusowe".

Ale tak jak mówisz - co się komu podoba. Albo co komu pasuje - dlatego chcę kupić Zebrano a nie Wurzel :)

* i ** - upraszając, bo chyba wiadomo o co chodzi.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Sęk w tym, że dzięki tej plebejskości Zebrano nie wygląda jak plastikowa tandeta, a właśnie takie wrażenie sprawia Wurzel. Naturalnie to kwestia skojarzeń, ale Zebrano jest proste dzięki czemu nie wzbudza podejżeń, a orzech jawi się w tym porównaniu jako ewidentnie przekombinowany, choć jest:
wojz pisze:
drewnem szlachetniejszym od Zebrano

wojz pisze:
wystarczy spojrzeć na wnętrze z elementami w jednym i w drugim gatunku - od razu widać, które jest bardziej, że tak powiem, "luksusowe"

to chyba jednak też jest kwestią gustu. Podobnie jak kolor tapicerki- dla jednych luxus to jak najjaśneijsze wnętrze (choć niekoniecznie białe ), dla innych zaś szczytem jest szlachetna czerń.

Tytuł:
kombatant

(me: how) pisze:
A jeśli chodzi o "drewno" to sprawa jest dosyć prosta. Wurzel w 1. serii, Zebrano w 2. i w 3., przy czym w 3. pasek na desce byl serią, jak również w QP w komplecie z Mittelkonsolą. A jak bylo w 280E i 300TDT? ręki sobie uciąc nie dam, ale co kombiak z turbiną, to maksymalny wypas. :lol:

Widziałem też badyl (zebrano) w pierwszej serii. Ponadto badyl występował w paru odcieniach, z czego skrajne r€zniły się od siebie znacznie, tj. jasny prawie słomiany i ciemny o odcieniu orzecha. Nie jest to tylko rzecz wypłowienia, na co również należy zwracać uwagę, na co potwierdzeniem mogą być foty z katalogów.
Jeśli chodzi o M110 i OM617A to widziałem te motory w skojarzeniu z wnętrzami czysto czarnymi, bez "drewna"...

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Ocet pisze:
Jeśli chodzi o M110 i OM617A to widziałem te motory w skojarzeniu z wnętrzami czysto czarnymi, bez "drewna"...

...a teraz zobaczysz M110 w skojarzeniu zgoła innym:
Obrazek
Obrazek
i w innym egzemplarzu, czarna tapicerka:
Obrazek

Na fotkach widać tylko listwy. Nasuwa się pytanie- reszta fornirów była montowana jako opcja, ale fabrycznie? czy też indywidualnie, haupniczo ;) ?

Fotografie w słusznej rozdzielczości na:
http://www.gdtm.ru/MBimages/picturki.htm[/img]

Tytuł:
kombatant

Tak, takie też widziałem, ale to raczej standard... Może bez szczególnego wypasu, ale jednak ma obrotomierz, grzane fotele, welur no i listwe. Ja mowie o golasie absolutnym:)

S123 - 300TD 1982 Rudolf

S123 - 300TD 1985 Burak

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

:roll: Chyba popełniłem nadinterpretację Twojej wypowiedzi i zrozumiałem, ją tak, że widziane przez Ciebie 280E występowały tylko z czarnym interiorem, bez fornirów.
Zawsze zastanawiało i bawiło mnie wyposażenie w Merceesach- to z welurem , np. ma podgrzewane fotele, które są w sumie mocnym extrasem, a szyby i dach, któe wydają się być bardziej podstawowym "luxusem", sterowane są ręcznie...

A tu Zebrano, i to zdaje się w II serii- nawiewy... no i obrotomierz :
Obrazek

Ps. Obrotomierz jest w tym drugim, pozostałe gadżety w pierwszym...Skąd wiesz, że i ten z welurem miał obrotka? ;)
Ps.2 Spotkałem się ze stwierdzeniem, że w 123, jeśli występowało prawe lusterko, to było ono "ZAWSZE" sterowane elektrycznie...Na pierwszym zdjęciu widać jednak sterowanie manualne prawego zwierciadła...

Tytuł:
swój chłop

Skoro temat drewna wywołuje takie emocje to może ktoś się pokusi wykonać te elementy samodzielnie z korka?

Tytuł:
weteran

Ted43 pisze:
Skoro temat drewna wywołuje takie emocje (...)

Tu każdy, odpowiednio podany (i/lub podgrzany [zlosnik] ) temat, wywołuje emocje [oczko]

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Radunio pisze:
Ps.2 Spotkałem się ze stwierdzeniem, że w 123, jeśli występowało prawe lusterko, to było ono "ZAWSZE" sterowane elektrycznie...Na pierwszym zdjęciu widać jednak sterowanie manualne prawego zwierciadła...

Elektryczne pojawiło się w 3. serii. I jeśli napiszę, że było serią, to znowu będzie nieścisłość, bo jej początek potrafił nie mieć joysticka.

Nie jest to wszystko takie proste, bo to nie dość, że działo się to wszystko ćwierć wieku temu, to mnogość wariantów, serii, modeli i kolorystyki jest jednak sporo większa niż w przypadku Fiata Pandy, gdzie wiadomo, że w wersji bazowej za relingi trzeba dopłacić, a lakierowane zderzaki są niemożliwe, czy w Skodzie Fabii Ice klimatyzacja jest za złotówkę, bo takie szły akurat w radiu reklamy.

Listwy z korka może sobie podarujmy, ale gdyby ktoś miał fajne zdjęcia serii 0,5 W123 to dopiero jest temat rzeka... :lol:

Tytuł:
kombatant

Radunio pisze:
A tu Zebrano, i to zdaje się w II serii- nawiewy... no i obrotomierz :

Mi to wygląda na pierwszą serię z kierownicą późniejszą...

S123 - 300TD 1982 Rudolf

S123 - 300TD 1985 Burak

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Elektryczne pojawiło się w 3. serii.

To by się zgadzało...Ten z beżowym interiorem to II seria, a ja mam prawe elektryczne ( póki co niedziałające :( ) , ale w aucie z '84.

Ocet pisze:
Mi to wygląda na pierwszą serię z kierownicą późniejszą...

Szczerze mówiąc/ pisząc- pewności nie miałem...III serię od reszty odróżnić potrafię( czasem się udaje ;) ), ale I od II już nie. Tu zmylił mnie obrotomierz, bo gdzieś czytałem, że został wprowadzony dopiero w II serii. No i hamulec postojowy- czy aby w I serii nie miał takiej "rączki" zamiast pinballowego "grzybka" ??

Tytuł:
Klubowicz

Ano racja, ja widzialem 1 serie w124 z recznie sterowanym prawy lusterkiem. W201 na poczatku (mozna na okreslone rynki) potrafilo wyjsc bez prawego lusterka.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

(me: how) akurat tego nie napisał [zlosnik]
laudan pisze:
Ano racja

???? Okazało się jednak, żę nie każde prawe lusterko było sterowane elektrycznie.

Tytuł:
Klubowicz

Radunio pisze:
???? Okazało się jednak, żę nie każde prawe lusterko było sterowane elektrycznie.

Kolego Radunio, w123 wyprodukowalo i sprzedalo sie > 4 000 000 egzemplarzach. Jak na auto wyzszej klasy sredniej to olbrzymia liczba (porownujac z europejska konkurencja). Bylo sprzedawane na wilu rynkach i w wielu wersjach. Dlatego tez pojawiaja sie rozne odstepstwa od reguly. To ze lusterko w wiekosci jest i jest elektrycznie sterowane, to nie znaczy, ze jak go nie ma lub jest manualne to auto nie wyjechalo tak z fabryki. Ludzie maja rozne fanaberie:) Mam 200D z 1989 bez centralnego zamka, ale za to z elektryczna tylna roleta, ktora kosztowala wiecej, a zadziej ja sie uzywa [oczko]

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00