MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw wrz 04, 2025 8:00 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

polu a ty powiedz więcej na temat twojej usterki bo z tego co napisałes w pierwszym poście MOZNA WYWNIOSKOWAC ZE CALA STRONA KIEROWCY CI opadła o 3-4 mm a szyber caly czas dziala. Tył ci się nie podnosi, przód jes opadnięty (tego sobie nie wyobrażam) Daj znac co było nie tak.

W107 560sl
W108 280se 3.5 Rote Sau

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

erio pisze:
Ja akurat wiem o czym mowię bo wyjmowałem szyber elektryczny z W123, bo też mialem kłopot z w/w gumką (nr 362) . Tak się skłąda że w moim mercedesie jest nowa gumka z ASO. me:how jeżeli mówimy o tym na czym jeżdzi szyberdach (tak jak samochód na kołach) czyli o 4 płaskich gumkach ( a włąsnie jej zbytnie spłaszczenie lub spadniecie powoduje brak podnoszenia tyłu szyberdachu) na których suwa się szyber w szynach.

Wiem, o które elementy Ci chodzi. Też kupowałem je osobno w bardzo zbliżonej cenie. I faktycznie są cztery, czarne z takim z aksamitnym wykończeniem.

Ale wojz pisze o dwóch ramionach zakończonych rolką, więc przy tych elementach o których myślałeś po pierwsze nic się nie roluje, po drugie nie jest nawet okrągłe, a po trzecie tu 4 a tam 2 sztuki. I stąd moje obawy.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

z tego co pamiętam ja nie mialem zadnych takich elementów (gumowa rolka) odpowiedzialnych za ruch elektrycznego szybra gora dol w moim wozie ... stąd moje pytanie do niego o rodzaj jego szyberdachu. Moze w manualu jest inaczej ?

W107 560sl
W108 280se 3.5 Rote Sau

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

erio pisze:
z tego co pamiętam ja nie mialem zadnych takich elementów (gumowa rolka) odpowiedzialnych za ruch elektrycznego szybra gora dol w moim wozie ... stąd moje pytanie do niego o rodzaj jego szyberdachu. Moze w manualu jest inaczej ?

Nie jesteś sam [oczko] .
Ja rozbierałem dach przed wakacjami i też nie kojarzę tak opisanego elementu, ale też oprócz jednego z tych czterech dżinxów i nowych uszczelek nic nie robiłem.

Tytuł:
swój chłop

Więc było tak że strona kierowcy była opadnięta względem dachu o jakies 2-3mm. Tyl się podnosił tylko nier,owno. Byłem z tym u szpenia od szybrów i on pokręcił "śrubami regulacyjnymi" i było ok.
Ale potem i tak wymieniłem całą podstawę i "dekiel" - całe rude, brak kamnałow i części rynienki.
Za szyber + robobotę dałem 300PLN, pewnie można było to zrobić samemu ale woda lała się wręcz z podsufitki.
Teraz linka grzechocze i czasem się nie unosi tyłek, także linka do wymiany.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

no jak szpec ci juz tam grzebał , i kręcił jakimiś srubami regulacyjnymi (są tam takie :o ) to mozesz tam miec różne cuda wianki patenty. Jerdz z tym do kogoś mądrego kto ma doświadczenie z szyberdachami od MB!!. PS. Jakto linka rzęzi .... jak jest zerwana to jest do wymiany ... ale nie wyobrazam sobie zeby się zużyła, była w jednym kawałku i nie działała jak tzreba, może trybiki w przekłądni w bagazniku ci sie uszkodziły, może szyber za duży opór stawia , poszukaj jeszcze raz "śrub regulacyjnych" :o . Podjedż na jakis spoty lokalny i niech ktoś kompetentny (nie ujmując tobie) obejrzy twoje auto. Zapraszam do mnie lub zagadaj do właściciela Cayenneorange ... lub do me:how ...

Cytuj:
Ale potem i tak wymieniłem całą podstawę i "dekiel" - całe rude, brak kamnałow i części rynienki.

czyli nie masz kanalikó odpływowych ?Łódz nie jest tak daleko ... zrób sobei wycieczkę, obejrzymy objawy, ale naprawic będziesz musiał sam naprawić ( jak wracam z pracy nie mam czasu na nic )

W107 560sl
W108 280se 3.5 Rote Sau

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00