MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr sie 27, 2025 12:08 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
swój chłop

U nas teraz pojawiło sie bardzo duzo osób trudniacych sie sprowadzaniem samochodów na zamówienie. Szczególnie na Kaszubach (Kartuzy, Kościerzyna). Poza ludźmi którzy sobie tylo dorabiają jadąc w 3 , czy 4-rech jednym autem i wracając w kilka samochodów, są "profesjonaliści" mający samochody-lawety, którzy jada i przywożą po kilka aut nie bawiac sie w formalności (załatwieanie TUV, tablic itp). Oni najczęściej współpracują z autohandlami, albo mają swoich ludzi na miejscu, którzy im wyszukują odpowiednie samochody wcześniej. Goście więc jadą na gotowe. Ostatnio gadałem z gościem, który oferuje klientowi możliwość pojechania po auto osobiscie. Ma lawetę tylko na dwa auta, ale jest w kabinie 5 miejsc. Wiec gość jedzie i moze na miejscu wybrać sobie odpowiedni samochód. Koszt takiej imprezy to 3 tys zł + koszt 1-ego noclegu i wyżywienia. W tym momencie odpadają wszystkie koszty zwiazane z ubezpieczeniem, zakupem tablic i przegladem w Niemczech.

A co do akcyzy to jest to opłata "zwrotna" bo jest pobierana nielegalnie, nizegodnie z przepisami UE. Już wpłyneły donosy, wiec najprawdopodobniej juz w połowie przyszłego roku zostanie rozptrzona skarga na rząd polski i wydany nakaz zniesienie akcyzy (oczywiście kara też zostanie nałożona). Wtedy jeżeli ktoś wystapi z odpowiednim wnioskiem (mozna juz je składać obecnie) do urzędu który pobrał akcyzę zostanie ona zwrócona z odpowiednim procentem. To co mówią niedouczeni urzędnicy w telewizji na temat wprowadzenia innych opłat nakładanych na importowane z UE auta jest bzdurą, bo w obrębie Uni jest całkowita swoboda handlu, więc jakiekolwiek opłaty o charakterze celnym są kategorycznie zabronione. Jeżeli będą chcieli podnieś opłaty rejestracyjne będą musieli zrobić to też dla aut nowych kupowanych w Polsce.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Sill jak ty dobrze i madrze gadasz [zlosnik] ,nire kandydujesz gdzies ???bede na Ciebie głosował!.a tak na powaznie .Co do tych kosztow to to co ja opisałem to ma miejsce w przypadku jednostkowego wyjazdu po jedno auto.Wiadomo ze jak jedzie auto a w nim pieciu chłopa to wyjdzie to duzo taniej bo sie rozkładaja koszty.Duze znaczenie ma tez miejsce wDE jak daleko itp i gdzie sie mieszka-jak dalego od granicy.Kto mieszka np w Zgorzelcu,Legnicy czy Bolesławcu to ma git.a ktos z Krakowa ma dalej czy Lublina i tego sie nie przeskoczy.Ogolnie to jest to troche kosztowne ale autka sa w lepszym stanie i juz!

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Stomek pisze:
MERCEDES 4 EVER pisze:
.A widziałem nawet W123 oczywiscie 200D z laweta! [zlosnik]

U nas w mieście Dwóch ukraińców ciąga lawetę za Golfem II [zlosnikz] Raz widziałem jak mieli VW T4 na niej.
.

Hehe ja raz Golfem II ciagnąłem ze 2,5 t :-(( Bo panu operatorowi fadromy za duzo żwiru sypneło sie na przyczepke. Szczesciem tylko kilka kilometrów ale NIGDY wiecej. Na pierwszym skrzyzowaniu zatrzymałem sie w połowie i reszte drogi przejechałem 10 km/h

Dzieki wszystkim za informacje
Pozdrawiam Michał

Tytuł:
swój chłop

hehe powiem tyle ze dobra 115 w niemczech to koszt kolo 4000 tys euro bez zdziwienia ehhhhhhh co lepsze coupe ma jeszcze lepsze ceny o ile sa to zadbnae egzemplarze

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

A jak myslicie, za ile pójdzie ta maszyna ?
Jak ja zobaczyłem to spac nie mogłem przedwczoraj.
http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?Vie ... eName=WDVW

2. MB 200 D 1976 złoty dawca drobnicy

3 MB 220 D 1975 Meso lub Czarny Szatan stjuningowany na I serię

Tytuł:
Klubowicz

MrBrutus pisze:

Nie duzo, 18 lat stoi. Niemcy takie auta raczej omijaja. Cene trzymaja tez z TUV, AU, jezdzace. Koszty porzadnego remontuw DE sa kosmiczne nawet na niemieckie kieszenie.

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

laudan pisze:
MrBrutus pisze:

Nie duzo, 18 lat stoi. Niemcy takie auta raczej omijaja. Cene trzymaja tez z TUV, AU, jezdzace. Koszty porzadnego remontuw DE sa kosmiczne nawet na niemieckie kieszenie.

18 lat w Schuppen, to chyba tylko dlatego bez Hagelschaden typowego dla Allgau. Ale jakiś Enkel Landwirta z Bayern już coś do Ebay'a niestety wcześniej poodkręcał :-? .

Obstawiamy??

1410,65 EUR.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Jak sie nie myle to ta

http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?Vie ... otohosting
poszła za 331 E Wydaje mi sie to nie az tak wiele nawet jak na nasze kieszenie. Ta brazowa duzo rzadsza i juz ma 411.
Pójdzie za 1011,99 E

2. MB 200 D 1976 złoty dawca drobnicy

3 MB 220 D 1975 Meso lub Czarny Szatan stjuningowany na I serię

Tytuł:
Klubowicz

(me: how) pisze:
Obstawiamy??
1410,65 EUR.

Jak dla mnie sporo za duzo, choc po tym jak opylilem lodowne na ebayu nic mnie nie zdziwi[zlosnik] Daje 796,99

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

laudan pisze:
Obstawiamy??
1410,65 EUR.

Jak dla mnie sporo za duzo, choc po tym jak opylilem lodowne na ebayu nic mnie nie zdziwi[zlosnik] Daje 796,99

Co opyliłeś??

Może za bardzo urzekły mnie Alpy w tle.
Tak naprawdę fotki marne a i opis mało mówiący, a to działa odstraszająco.
Ktoś jeszcze jakieś propozycje? :lol: :lol: :lol:

Tytuł:
Klubowicz

Co opyliłeś??

Lodowke za 2 x wyciej, niz ja kupilem na ebayu 9 miesiecy wczesniej. Po zakonczonej aukcji, czytalem swoj opis z 5 razy, czy gdzies nie usadzilem bledu, ktory mogl wprowadzic kupujacego w przekonanie, ze kupuje super sprzet [zlosnik], ale nie. Ebay jest nieprzewidywalny.

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

laudan pisze:
Co opyliłeś??

Lodowke za 2 x wyciej, niz ja kupilem na ebayu 9 miesiecy wczesniej. Po zakonczonej aukcji, czytalem swoj opis z 5 razy, czy gdzies nie usadzilem bledu, ktory mogl wprowadzic kupujacego w przekonanie, ze kupuje super sprzet [zlosnik], ale nie. Ebay jest nieprzewidywalny.

Bareja przewidział to 25 lat temu w ostatniej scenie zmienników :lol:

Tytuł:
Klubowicz

Ano, jednen z ciekawszych interesow to byla sprzedaz 2 starych polosiek, w stanie lepszym lub gorszym i za to co za nie dostalem kupilem 1 nowa, orginalna poos, z jakies wyprzedazy po zamknieciu sklepu.

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

laudan pisze:

Ano, jednen z ciekawszych interesow to byla sprzedaz 2 starych polosiek, w stanie lepszym lub gorszym i za to co za nie dostalem kupilem 1 nowa, orginalna poos, z jakies wyprzedazy po zamknieciu sklepu.

Ja to już doszedłem do wnosku, że kilka met w DE, dwie brygady i dwa samochody, żeby dowieźć cięższe rzeczy w każde miejsce i możnaby żyć.
A dużo jest nawet takich tematów, które śmiało można reimportować do ich ojczyzny, bo u nas nawet jeśli są tyle warte, to nigdy nie zejdą w takich cenach.

No zobaczymy jak sprzeda się QP...

Tytuł:
Klubowicz

Ja to już doszedłem do wnosku, że kilka met w DE, dwie brygady i dwa samochody, żeby dowieźć cięższe rzeczy w każde miejsce i możnaby żyć. A dużo jest nawet takich tematów, które śmiało można reimportować do ich ojczyzny, bo u nas nawet jeśli są tyle warte, to nigdy nie zejdą w takich cenach.

Ano da sie, ale trzeba trafic tanio, a pozniej dziwna winde:) Ostatnia zdobycz to nowe, orginalne klocki na tyl za 7,5 E. Troche lezaly, ale bezazbestowe, wiec nie takie znow stare:)

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00