MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz lip 27, 2025 1:18 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
kombatant

laudan pisze:
Jak masz w123 po 80 roku to wystarczy odkrecic [zlosnik]

A co bylo wczesniej?

kombatant
Awatar użytkownika

Piotreks pisze:
Malowanie wraz z lakierem: 1700 zł.

malowanie całego auta??

jesli tak to poprosze Cie o kontakt do tego lakiernika ;-) (serio)
-jaki lakier?
- czy malowany był tez w środku?
-czy w komorze bezpyłowej?
-czy lakiernik dobrze to zrobił?
itp..

GMail: anwojcik (at) gmail.com

Tytuł:
Klubowicz

Ocet pisze:
A co bylo wczesniej?

Inne zabezpieczenia antykorozyjne i wtapiane nadkola z jakiegos tworzywa sztucznego, w kazdym badz razie taki orgilany blotnik zdejmierz podgrzewajac te nadkola do 600 stopni [zlosnik] W nowszych wersjach sa inne nadkola i przykrecane.

Tytuł:
Klubowicz

Odpowiadając:
Gumy, którymi wykleiłem podłogę od wewnątrz. kupuje się takie w rozmiarze 50x50 cm, zdziera się warstwe ochronną i nakleja na podłogę od środka. Wciska się we wszystkie rowki, itp. nawet to troche ponoć wycisza. Później, się to rozgrzewa jakąś nagrzewnica i..trzyma. 50x50 w Jaworznie kosztuje raptem ok 20 zł.

malowanie 1700 zł. Choinka, nie mam pojęcia jak wygląda "oryginalna" komora bezpyłowa. Ta komora, gdzie było malowane moje auto jest zamknieta, ogrzewana, temperaturę trzyma, no choinka, nie znam się na tym dobrze. Szczerze mówię. Nie była to autoryzowana stacja obsługi mercedesów, ale warsztat lakierniczy, który polecił mi człowiek, który robił mi blachę. Ten, który robił mi blachę mógł sam pomalowac auto, ale nie miał takich możliwości w zimie, właśnie ze względu na brak komory i musiał zrezygnować z dodatkowego zarobku :lol:

Autko jest pomalowane również od środka. Do malowania wyjmowali szyby i wszystko ze srodka.

co do tego, czy nie lepiej było znaleźć karoserie, hm...teraz przynajmniej wiem, ze blachy mam po prostu nowe [zlosnik] . Miałem do kupienia beczkę za ok. 1500 PLN na części z w miarę zdrową karoserią, ale i tak trochę trzebaby zrobić i suma sumarum wyszłoby na jedno. A...tak a propos, ta beczka jeszcza tam stoi, to jakby ktoś chciał [zlosnikz] ogólnie, nie jest zła blacha, ale trochę trzeba tam zrobić. Silnik kompletnie zarżniety w każdym razie.

Ech, nie jest to jeszcze to autko, które chciałbym mieć, ale na razie przynajmniej wiem, ze się nie rozleci [zlosnik]

Zapomniałem powiedzieć, ze w cenie remontu są oczywiście cztery nadkola.

wiarus senior
Awatar użytkownika

and6412 pisze:
Piotreks pisze:
Malowanie wraz z lakierem: 1700 zł.

malowanie całego auta??

jesli tak to poprosze Cie o kontakt do tego lakiernika ;-) (serio)
-jaki lakier?
- czy malowany był tez w środku?
-czy w komorze bezpyłowej?
-czy lakiernik dobrze to zrobił?
itp..

1700 PLN, ale zapewne bez materiałów?
and6412 lepiej wejdź na stronę Arbiesa i zobacz jak on zrobił lakier... :roll:

Tytuł:
Klubowicz

1700 zł za wszystko. Tyle dałem i nie interesowało mnie kupowanie lakieru, podkładu i innych ..pędzli [zlosnikz]

Tytuł:
wiarus junior

Mitu pisze:
Jeśli chodzi o blachę to zrób tak:
1. Wyjmij z samochodu wszystko co się da wyjąć i co się nie da też [zlosnik] (chodzi mi o to, że trzeba zdjąć przednie błotniki, a to nie jest takie proste - ten kto myśli, że wystarczy odkręcić śruby to jest w błędzie).
2. Wypiaskuj caaałe nadwozie. Tylko porządnie.
3. Od razu pomaluj podkładem antykorozyjnym, żeby nie "zakwitło".
4. Zaprowadź do blacharza co się zna na rzeczy*, chyba że kupisz wszystkie blachy oryginalne. Wtedy blacharz nie musi być artystą, ale powinien być co najmniej dobry.
5. Potem lakiernik i dobre lub nawet bardzo dobre zabezpieczenie antykorozyjne (przede wszystkim podwozia i profili zamkniętych).
6. Możesz wszystko składać w jedną całość co nie jest łatwe, a napewno jest pracochłonne. Jednak ten etap jest uwarunkowany przez etap nr 1.

Zapewniam Cię, że po takim remoncie auto przeżyje drugą młodość i będzie służyło przez kolejne lata. Może Ci się nawet znudzić ;) .

* - jak takiego znasz lub poznasz to daj znać, bo szukam... i w pewnym sensie nie mogę znaleźć... :cry:

dodałbym:
pkt. 4a - wypiaskuj auto ponownie, tym razem tylko po spawach
pkt. 4b - spawy pocynuj (zaołowiuj)
5. ....
tu nie pozwól stosować byle jakich materiałów.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Mitu pisze:
... jak takiego znasz lub poznasz to daj znać, bo szukam... i w pewnym sensie nie mogę znaleźć... :cry:

Znam i nawet moge podac [zlosnik] [oczko]
Pod Opolem jest jeden z lepszych i wcale nie najdrozszych mechanikow : Auto - Serwis "Borkowski"

Jezdze tylko tam. Fakt, ze blachy robilem gdzie indziej spowodowany byl tym, ze o jego warsztacie dowiedzialem sie za pozno. Ostatnio gdy wymienialem klosze na nowy, to widzialem jak od postaw reanimowali starego Wartburga ( nie wiem jaki model ani ktory rok, bo na wartburgach sie nie znam [oczko] ), a w podworku stal odrestaurowany Fiat Mirafiori. Piekny widok. Jezeli ktos bedzie potrzebowal, to pelny adres i telefon podam na priva. Pozdrawiam

A moja slicznotka robiona byla w Raciborzu. Mam pare zastrzezen, ale po 2 zimach nie wyszedl mi jeszcze ani jeden bombel. Takze to tez o czyms swiadczy. [oczko] [cool]

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Mitu pisze:
....
1. Wyjmij z samochodu wszystko co się da wyjąć i co się nie da też [zlosnik] (chodzi mi o to, że trzeba zdjąć przednie błotniki, a to nie jest takie proste - ten kto myśli, że wystarczy odkręcić śruby to jest w błędzie)....
4. Zaprowadź do blacharza co się zna na rzeczy*, chyba że kupisz wszystkie blachy oryginalne. Wtedy blacharz nie musi być artystą, ale powinien być co najmniej dobry....

Dodał bym tylko tyle że dobrze by było pkt 1 wykonywać w tym samym miejscu co pkt 4. Ważną rzeczą jest aby przy pracach blacharskich dostępny był pełen komplet wymontowanych rzeczy z samochodu. Nawet dobre blachy (Klokkerholm) nie mają niektórych otworów i należy je wywiercić w trakcie robienia blachy dopasowując wszystko do siebie.
Żeby potem nie było kłopotów że auto ładnie pomalowane ... tylko się złożyć nie da :evil:
Pozdrawiam [oczko]

.....
Golf 1.2 TSI
maniek@w114-115.org.pl

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

ja będe miał malowaną swoją 115 na ciemny wiśnia metalic i malowanie będzie mnie kosztowało max 1500zł :lol: [zlosnik]

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Wytłumaczcie mi jakim cudem robicie to tak tanio (tak mi sie wydaje), czy to tylko po znajomych, czy troche tańszy lakier, czy moze taka powinna być cena, a więcej to zdzierstw.. O co chodzi? Mi lakiernik powiedział ponad 5 tyś za moją 107 (z lakierem perłą), co jest kurna, za 1500 to ja tezbym się skusil.

Może złych lakierników pytam?

GMail: anwojcik (at) gmail.com

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

5 tys :o To duzo, moze sprobuj popytac u innych, nie wiem jak w Krakowie, ale w Raciborzu 2.2 tys. w cenie lakier zloty metalik. Poszukaj w okolicy moze to nie jedyny ;-) Pozdrawiam

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

and6412 pisze:
Wytłumaczcie mi jakim cudem robicie to tak tanio (tak mi sie wydaje), czy to tylko po znajomych, czy troche tańszy lakier, czy moze taka powinna być cena, a więcej to zdzierstw.. O co chodzi? Mi lakiernik powiedział ponad 5 tyś za moją 107 (z lakierem perłą), co jest kurna, za 1500 to ja tezbym się skusil.

Może złych lakierników pytam?

No to tłumacze na własnym aucie niestety sprawdzone:

-1000 zł lakier jednowarstwowy 4litry Glasurit klasy HS z orginalnymi komponentami (to może dużo bo można polakierować 3 litrami jakiegoś lakiru akrylowego za 500 - 600 zł. ale nie wyczerpuje to tematu bo perła, dwuwarstowy, albo jakiś inny cudowny może kosztować 2 albo 3 tysiące)
-500 zł podkłady, szpachla, grunt, baranki
-1200 kosztowała mnie robota lakiernika który robotę odwalił bo się spieszył żeby w upały nie malować. No i przyszła zima i wiadomo co się pojawiło :evil:

.....
Golf 1.2 TSI
maniek@w114-115.org.pl

Tytuł:
wiarus junior

Maniek pisze:
-1200 kosztowała mnie robota lakiernika który robotę odwalił bo się spieszył żeby w upały nie malować. No i przyszła zima i wiadomo co się pojawiło :evil:

Teraz niech sobie Szanowni Koledzy poszukają jeszcze tańszego lakiernika, który zrobi to z materiałami za 1500zł. Nad efektami takiej roboty nie będę się wypowiadał, na podobny temat nawypisywałem w innym wątku

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

and6412 pisze:
Mi lakiernik powiedział ponad 5 tyś za moją 107 (z lakierem perłą), co jest kurna, za 1500 to ja tezbym się skusil.

Mi powiedzilei 1200, ale za same teflony, polimery szmery i polerowanie na lustro [zlosnik]. I co, nie dam? Pewnie, że dam. Mam ochotę jeżdzić dłuuugo i szczęśliwie :).

"bułka tarta to nasz narodowy symbol bohaterski... to nasz wkład w światową kuchnię"

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00