MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt lip 01, 2025 3:32 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus senior

szdowk pisze:

Jeszcze pare postow, a uznam drogiego kolege za malo reformowalnego. Zreszta ta dyskusja juz stracila sens.

No cóż nie chodzi o to abyśmy sie wzajemnie licytowali co może a co nie może sie zdarzyć.
Nie to jest moim celem, twierdze tylko że te przypadki kolegów w poprzednich postach nie są losowymi przypadkami wynikają zaś ze stanu przewodów hamulcowych w większości starych aut.
Pozdrawiam serdecznie

Honda CB650SC Nighthawk '82
Honda CX500 Cafe Racer '81

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Może spróbuje zwrócić dyskusje na właściwy tor (związany bezpośrednio z tematem) [zlosnik]
Tak się skłąda że podobną sytuację przeżyłem kilka lat temu. Po zdiagnozowaniu sytuacji (uszkodzenie sztywnego przewodu hamulcowego z tyłu) zapewniłem współpasażerom bezpieczny transpot tam gdzie chcieli jechać. Sam, będąc świadom że hamulce są dwuobwodowe po sprawdzeniu ich działania i skuteczności doturlałem się do domu "na dwójce" HAMULCE DZIAŁAŁY i to na tyle skutecznie że dało się zapiszczeć przednimi (rzecz jasna) kołami. Łapały tylko zdecydowanie niżej (tak przed samą podłogą) tak, że musiałem sobie fotel o dwa, trzy ząbki przysunąć.
Następnie przeprowadziłęm oględziny całych hamulców i wymieniłem:
wszystkie uszczelki zacisków 180 zł
sztywne przewody hamulcowe 90 zł
elastyczne przewody hamulcowe 120 zł
+ jakieś dwie czy trzy stówy za robotę, niepamiętam dokłądnie bo podzieliłem to na dwa etapy.

.....
Golf 1.2 TSI
maniek@w114-115.org.pl

Tytuł:
kombatant

szdowk pisze:
Jeszcze pare postow, a uznam drogiego kolege za malo reformowalnego. Zreszta ta dyskusja juz stracila sens.

Juz dawno nie spotkalem sie z tak fascynujca wymiana zdan. Dwu tak znakomitych autorow i dwa odmienne z pozoru zdania to fantastyczne zrodlo wiedzy na dany temat dla wielu forumowiczow. Nie wiem czemu, ale przypomina mi sie moj ulubiony kiedys program "Sonda". Czy to byly prawdziwe rozbieznosci zdan, czy tylko sposob na przekazanie mozliwie pelnej informacji na dany temat?
Dziekuje Wam Panowie i pozwole sobie niezgodzic sie z ostatnim zacytowanym przezemnie zdaniem!

Tytuł: hamulce
wiarus senior
Awatar użytkownika

Ale wpadliście Koledzy w dyskusję:-))
Mojemu szwagrowi w beczce urwał się przewód elastyczny od przedniego zacisku. W takiej sytuacji hamowanie tylnych hamulców(nowe tarcze i klocki) na niewiele sie przydało.Przy prędkości ok 30km/h wylutował w duży piec stojacy przed domem.Wynik walki piec-W123 : 1:0

Poprostu hamulce to nie tylko klocki i tarcze!

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

A chyba najlepiej będzie jak przed każdym wyjazdem, nawet po fajki do miasta, najpierw pojade do mechanika ( oczywiscie Autoryzowanego Zakładu ,bo kolega Marcin stwierdzil, ze " tanie mieso pies je ", mimo, ze te zaklady nei sa warte swojej ceny ) i 3 razy dziennie bede robic przeglad calego ukladu hamulcowego. W przeciwnym wypadku zostane oskarzony o dorabianie ideologii do wlasnej glupoty.

Drogi MArcinie, ale co powiesz jezeli po tych wszystkich zabiegach jednak moje hamulce wysiada ??? [szalone]

Tytuł: Re: przygoda
swój chłop

[quote="kubawodny"]hamulców brak, zacząłem szukać przyczyny i co sie okazuje w prawym tylnym kole pękł przewód hamulcowy i podczas hamowania cały płyn uciekał,

ba troche dziwne mam ta samo usterke ale pedal spada nieco nizej i chamuje mi przod ja juz koledzy wczesniej mowili wiec cos innego musialo ci jeszcze pasc :x
a swoja droga co myslicie o awaryjnym chamowaniu automatyczna skrzynia przez wlaczenie pozycji "P" co moze sie zepsuc?? :-?
aha jeszcze przy okazji reczny a raczej nozny jest i powinien jako tako spowalniac ;]

Tytuł: Re: przygoda
kombatant

jarzyna pisze:
[a swoja droga co myslicie o awaryjnym chamowaniu automatyczna skrzynia przez wlaczenie pozycji "P" co moze sie zepsuc?? :-?

Skrzynia.
Moze najpierw na "1", a w ostatecznosci na P. Objaw moze byc taki ze jak wrzucisz odrazu P to bedziesz mial przez krotka chwile ostre hamowanie. Predkosc sie duzo nie zmieni. W nowej skryzni wzkonalem kiedys eksperzment y literka R przy chyba 40milach/godzine. Piszczaly kola. W starej wyla skrzynia. Generalnie takie zabiegi sprzyjaja wymianie skrzyni i nalezy je wykonywac w przypadku zagrozenia zycia.

No i odnosnie Marcina: Czlowiek wam mowi, ze hamulce to jeden z podstawowych ukladow samochodu. Uklad, ktory jako decydujacy o zyciu nie powinien byc narazany na oszczednosci czasu i pieniedzy, a wy sie ciskacie. Polecalbym raczej skruche...

S123 - 300TD 1982 Rudolf

S123 - 300TD 1985 Burak

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00