MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 23, 2025 6:27 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Numer GG: 60349017
Rozpędziłem auto w drodze do pracy kilka razy do około 150 km\h i hamowanie do zera.Pedał miękki,kół nie blokował przy maksymalnym wciśnięciu.Co ciekawe kiedy jadę i jedną nogą trzymam gaz,a drugą hamulec to pedał hamulca jest twardy,kiedy odpuszczam gaz stopniowo mięknie,aż do podłogi.
Po kilku ostrych hamowaniach,stawiam auto pod praca wysiadm,i z przednich kół kłęby dymu,smród palonych klocków, tarcze czerwone,felg nie mozna dotknąć.Widac tez ,że tarcze sa jakby poszarpane przez klocki.
Zauważyłem ,ze przednie tarcze mają progi na wewnętrznej i zewnetrznej powierzchni ,czy możliwe,że klocek opiera się na tych progach i nie ma dobrego styku z tarczą?Tak czy inaczej tarcze tez wymienić musze.
Ale dalej zastanawia mnie ten miekki pedał,po odpaleniu silnika.

Byłem na wymianie płynu i odpowietrzeniu,nic to nie dało.Ma ktoś jakis pomysł?

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Masz jednak cos nie tak z zaciskami, to jest niezmozliwe zeby przy sprawnych zaciskach sie takie cos robilo [totalszok]

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Sam już nie wiem,na cienkich klockach wszystko było ok,teraz grube klocki,tłoczek w innym położeniu i lipa.
Nie wydaje mi sie tez żeby w czasie wymiany padło serwo czy pompa. <br>Dodano po 7 godzinach. 55 minutach.:<br> Tak napisze dla kogoś kto się zetknie z podobnym kłopotem w przyszłości.
Klocki jednak musza się dotrzeć do każdej z tarcz,im lepsze klocki tym dłużej zejdzie.Na razie nic nie odczuwam,a moze już coś ,sam nie wiem,ale po rozmowie z poważnym mechanikiem ,kiedy zacząłem od "zmieniłem na ate "
padła odpowiedź "i co hamuje jakby chciał ,ma nie mógł".
Także pojeżdżę jakoś czas dosć ostro i zobaczymy.
Objawy po wymianie na dobre okładziny sa własnie takie,a tarcz jeszcze nie trzeba wymieniać,mają próg ,ale do min.th jeszcze daleko.
No i pierwszy raz widziałem beczkę z czerwonymi tarczami i dymiącymi zaciskami :)
Swoją drogą nie jest to wyscigówka,ale trzy hamowania z 150 do 0 i już takie objawy.:)
Pozdrawiam

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Ja pare razy sobie tak zagrzalem hamulce i klockim byly do wywalenia, tyle powiem [szalone]

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Dotarły się ,jest ok.

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Zawsze po wymianie musi się wszystko ułożyć, dłużej się dociera w przypadku wymiany tarcz i klocków. u mnie ostatnio po wymianie klocków i tarcz na tylnej osi było to około 700 - 800 km w trasie do stanu, że tak powiem normalnego. A tak na marginesie to niewyobrażałbym sobie jazdy autem ze świeżo wymienionymi wszystkimi tarczami i klockami. :o

.....
Golf 1.2 TSI
maniek@w114-115.org.pl

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00