MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 23, 2025 6:27 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

/8 pisze:
Witam, ja przekonany byłem święcie że wlewa się ten specyfik chcą zwiększyś ciśnienie oleju w silniku, żeby mnie kopcił itd - znaczy się najczęściej przed sprzedażą auta się leje takie cóś do silnika - rację mam czy w błędzie żyję?

bartekmw pisze:
No na opakowaniu jest napisane, że uszczelnia silnik, zmniejsza zużycie oleju i zwiększa jego ciśnienie

i to jest prawda, tylko jak silnik "zupa" to poprostu sztucznie przedluzasz jego zycie. "doktor" uszczelnia, takze cisnienie jest lepsze, ale tak jak pisalem wyzej nie jest to rozwiazanie( moze i jest ale na krotko) - silnik nie bedzie w lepszym stanie po tym. odwlekasz poprostu remont ( pierscienie nie trzymaja ). jesli chcesz zrobic test, to wez sobie kobos do pomocy. Niech wdepnie na pedal gazu i trzyma dosc wysokie obroty a Ty wyciagnij bagnet. jak bedzie walic przez niego olej to wszystko stanie sie jasne( kompresja idzie sobie na spacer do miski). ten test zrob majac tylko olej w silniku, bez doktora, chociaz z doktorem tez sprobuj.

powodzenia

Tytuł:
swój chłop

Ja wam powiem tak, mam w domu do tluczenia poloneza (czyli smiga nim kazdy kto potrzebuje:mama, tata, szwagier , ja), cos jak sluzbowy. Jakies dwa lata temu zauwazylem, ze wpierdziela olej jak maly Kazio. Przez dwie wymiany oleju dolewalem moto-doktora i teraz juz od jakiego roku jest od wymiany do wymiany bez dolewek moto doktora. Byly obawy ze zamiast oleju zrobi sie towot (tak twierdzili madrzy tego swiata) ale jakies dwa miesiace temu strzelil pasek rozrzadu (zgolilo zeby po 10tys od wymiany paska-Polska ''jakosc'' materialu) i musialem rozebrac pokrywe zaworow, az sie balem jak zobacze ten syf po doktorze, wiec zdejmuje pokrywe a tam... nic, czysto, az milo. Nie jak po syntetyku ale bardzo kulturalnie. Wymienilem laski popychacza, klawiaturke zregenerowalem i znow Poldek wierzga kopytkami.

123 240D Automat '77

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

No tak. Opinie są podzielone, ale ktoś tu zasugerował, że ta operacja może zaszkodzić:

michalP pisze:
dolewka motodoktora to chyba najgorsze co mogles zrobic silnikowi

Czy jest mi w stanie ktoś wytłumaczyć dla czego to miałoby zaszkodzić?

MERCEDES-BENZ A 160 CDI 2005r. Jeszcze nie mój.
Mercedes W123 240D 1979r. - do sprzedaży jako dawca.
VW GOLF 1,6 LPG AUTOMAT 3D 1990r. -"CZARNY LOTNIK" - Sprzedany.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00