MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob lip 26, 2025 1:10 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

A ja uważam ze karoseria nie jest najważniejsza byle by papiery były dobre i nie okłamujmy się blacharkę w starym aucie można/trzeba zrobić a silnik wymienić to już jest większy kłopot. Bardziej korzystne jest kupienie autka z zdrowym silnikiem i lipna karoseria niż na odwrót.

Tytuł:
kombatant

Witam serdecznie!

Pszczola pisze:
A ja uważam ze karoseria nie jest najważniejsza byle by papiery były dobre i nie okłamujmy się blacharkę w starym aucie można/trzeba zrobić a silnik wymienić to już jest większy kłopot. Bardziej korzystne jest kupienie autka z zdrowym silnikiem i lipna karoseria niż na odwrót.

Co kto lubi. Remont balachy to podobny koszt co remont reaktora.
Sa ludzie, ktorzy patrza przede wszystkim na tapicerke. Generalnie najtrudniej jest wyremontowac papiery... Jasne, ze niektorzy uznaja, ze to nie problem, ale ja nie chce takich papierow...

kuba pisze:
Co do spalania wiadomym jest że wóz z turbiną pali mniej ropy niż bez doładowania, gdyż spalanie jest efektywniejsze oczywiście jeśli się nie jeździ na "pełnym pędzlu"
Awaryjność turbiny jest zdaje się już zagadnieniem niemalże mitycznym a w rzeczywistości konstrukcja jest banalna i łatwa do naprawy.
pozdrawiam

Teoretycznie jest jak mowisz, ale dane katalogowe podaja ze 300TDT pali wiecej niz 300TD. Moze jezdzi na wiekszym zapasie mocy, moze dlatego ze mierzyli na seryjnych skrzyniach (automat w turbinie, manual w wolnossacym)
Jesli chodzi o prosta konstrukcje, to historia zna wiele prostych konstrukcji, ktore do tej pory nie mogo byc wprowadzone, mimo swoich 100 i wiecej lat od wynalezienia, ze wzgledu na materialy albo na dokladnosci wykonania... A sprezarka to nie jest tania rzecz, remonty starczaja na mniej niz nowki...

Ostatnio zmieniony pn maja 12, 2003 10:19 am przez Ocet, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
swój chłop

jeżeli dwa pierścienie i turbinka to skomplikowana konstrukcja, to może przesadziłem z tą mitycznością.

Tytuł:
kombatant

Wg mnie konstrukcja i idea to dwie rozne sprawy.
Do zagadnien kostrukcyjnych wrzucilbymnastepujace pytania:
Jak bardzo rozgrzewaja sie lopatki turbiny?
W jakiej temperaturze moze pracowac lozysko?
Jak unknac pekniecia, jezeli ten sam element z jednej z trony sie rozszerza od grzania, a z drugiej strony jest chlodzony by lozyskao moglo pracowac?
Co zrobic by sprawnosc aerodynamiczna lopatki byla dobra nie zmniejszajac wytrzymalosci w wysokich temperaturach?
Jak wykonac uszczelnienia, ktore beda trzymaly szczelnosc w wysokich temperaturach nie poddajac sie zmianom wielkosci szczelin wynikajacych ze rozszerzalnosci cieplnej?

Wiem, ze ludzkosc juz sobie odpowiedziala na te pytania, ale troche czasu jej to zajelo...

S123 - 300TD 1982 Rudolf

S123 - 300TD 1985 Burak

Tytuł:
Klubowicz

Numer GG: 267496
Bukol pisze:
Sebian pisze:
Moją złotą myśl znają wszyscy: NA GAZ NAJLEPSZE SĄ.. KUCHNIE GAZOWE [zlosnik]

Skoro szukasz kompromisu, oto moja odpowiedź: szukaj W123 300DT, czyli turbodieselka.

Witam i ja.
Na twoim miejscu szukałbym DOBREJ BECZKI - to znaczy dobrej karoseryjnie, a rodzaj silnika pozostawił losowi. Jak się trafi ładna 230 to brać, byle w papierach był porządek i blachy OK. Co do ideału to Sebian ma chyba rację - 300 DT, jednak chyba niedostępne w Polsce. W każdym razie owocnych poszukiwań i koniecznie informuj na forum jak Ci idzie, zadawaj pytania, sprawdzaj numery ...

Słusznie. Przed chwilą dzwonił do mnie kolega Włodek. Stare wygi pamietają go ze zlotu w Byszewach pod Łodzią - przyjechał wtedy fiatek 125p combi. Otóż Włodek jakiś czas temu stał się posiadaczem W123 300DT (turbo), którego w ramach wymiany za W124 200D nabył od Szafira. Zdaje się, że będzie chciał je sprzedać. Z tego, co wiem silnikowo i konstrukcyjnie autko jest ok. Wymaga naprawy blach i dyfra. Jesli ktoś chce zobaczyć, jak ta furka chulała na Zlocie, to stosowny film zamieszczę jutro na stronie. Była jedna z większych atrakcji Zlotu, którą wszyscy ujeżdżali. Zainteresowani mogą się skontaktować z Włodkiem: 0/501 572 606.

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
swój chłop

Ocet pisze:
Jak bardzo rozgrzewaja sie lopatki turbiny?
W jakiej temperaturze moze pracowac lozysko?
Jak unknac pekniecia, jezeli ten sam element z jednej z trony sie rozszerza od grzania, a z drugiej strony jest chlodzony by lozyskao moglo pracowac?
Co zrobic by sprawnosc aerodynamiczna lopatki byla dobra nie zmniejszajac wytrzymalosci w wysokich temperaturach?
Jak wykonac uszczelnienia, ktore beda trzymaly szczelnosc w wysokich temperaturach nie poddajac sie zmianom wielkosci szczelin wynikajacych ze rozszerzalnosci cieplnej?

Wiem, ze ludzkosc juz sobie odpowiedziala na te pytania, ale troche czasu jej to zajelo...

te zagadnienia które przytoczyłeś są pytaniami do konstruktora a nie do mechanika, który ewentualnie będzie naprawiał turbinę

Tytuł:
swój chłop

Ocet pisze:
Teoretycznie jest jak mowisz, ale dane katalogowe podaja ze 300TDT pali wiecej niz 300TD. Moze jezdzi na wiekszym zapasie mocy, moze dlatego ze mierzyli na seryjnych skrzyniach (automat w turbinie, manual w wolnossacym)
Jesli chodzi o prosta konstrukcje, to historia zna wiele prostych konstrukcji, ktore do tej pory nie mogo byc wprowadzone, mimo swoich 100 i wiecej lat od wynalezienia, ze wzgledu na materialy albo na dokladnosci wykonania... A sprezarka to nie jest tania rzecz, remonty starczaja na mniej niz nowki...

teoretycznia strona zagadnienia jest podana w książce obsługi. ja starałem się podać wnioski, które są wynikiem praktyki
pozdrawiam[code]

Tytuł:
kombatant

kuba pisze:
Ocet pisze:
(...)

te zagadnienia które przytoczyłeś są pytaniami do konstruktora a nie do mechanika, który ewentualnie będzie naprawiał turbinę

To ile "na poludniu" kosztuje remont turbinki na Garetowskich czesciach?

S123 - 300TD 1982 Rudolf

S123 - 300TD 1985 Burak

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Koszty naprawy turbiny na pomorzu (aż tam wysyłam turbinki z warsztatu) to około 600,- (tyle wyniosło ostatnio za prawie full opcję), do tego demontaż, montaż i transport. Na ogół dochodzą jeszcze inne czynności - wymiana oleju, przewody, płukanie układu chłodzenia ... tak więc koszty mogą być naprawdę spore.

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Tytuł:
Klubowicz

kuba pisze:
jeżeli dwa pierścienie i turbinka to skomplikowana konstrukcja, to może przesadziłem z tą mitycznością.

Tutaj sa w calej okazalosci 2 pierscienie i turbinka:
http://www.turbomaster.com/despieces/TAO3_foto.asp

Co do trwalosci, to ze wzgledu na obroty takiej tubrbinki, lozyska i uszczelnienia zuzywaja sie. Inna sprawa, czy np. 150tys. km do remonciku turbinki to malo, czy duzo, ale remoncik nawet na poludniu pewnie cos kosztuje. Coz turbinak to wieksza moc i wieksza zabawa, nie mialbym obaw co do nowego silnika, ale w 20 letnim aucie to juz tak.

Pszczola pisze:
A ja uważam ze karoseria nie jest najważniejsza byle by papiery były dobre i nie okłamujmy się blacharkę w starym aucie można/trzeba zrobić ....

Blacharke zrobisz i to niedrogo, ale jak autko ma korozje "strukturalna" (opadniety tyl), to juz trudniejsza sprawa. Wszystko mozna naprawic, pytanie tylko o cene.

A koszty remontu reaktora, zaleza od tego jaki silnik remontujesz i jak. W ogloszeniach "remont silnika", najczesciej oznacza: zrobiana glowice, dobrze jak jeszcze sa prowadnice wynienione, a nie tylko gumki i czasami wymiane pierscieni.

Tytuł:
swój chłop

A ja powracając do głównego tematy postu powiem tyle
jeździj oglądaj a jak trafisz coś fajnego to poprostu będziesz o tym wiedział ( ja swoją obecną 116 oglądałem praktycznie jako jedną z pierwszych później było pare innych a i tak kumpel stwierdzł że niepotrzebnie szukałem dalej bo decyzje podjąłem jak ją tylko zobaczyłem ) [zlosnik]

Tytuł:
kombatant

laudan pisze:

Tam na jednym rysunku jest i turbina i sprezarka, tak dla scislosci. Ze sprezarka przewaznie nie ma problemow...

S123 - 300TD 1982 Rudolf

S123 - 300TD 1985 Burak

Tytuł:
swój chłop

laudan pisze:

Co do trwalosci, to ze wzgledu na obroty takiej tubrbinki, lozyska i uszczelnienia zuzywaja sie. Inna sprawa, czy np. 150tys. km do remonciku turbinki to malo, czy duzo, ale remoncik nawet na poludniu pewnie cos kosztuje. Coz turbinak to wieksza moc i wieksza zabawa, nie mialbym obaw co do nowego silnika, ale w 20 letnim aucie to juz tak.

Jeżeli coś ma kilkadziesiąt tysięcy obrotów to ciężko aby się nie zużywało. jeśli coś wiesz na temat turbiny to nie będzie dla Ciebie zaskoczeniem fakt, że turbina pracuje dzięki precyzyjnemu wyważniu w zasadzie nie dotykając powierzchni pierścieni ślizgowych. Co do rysunku poglądowego, który zamieściłeś to wygląda on jak "bardzo" skomplikowany model do sklejania
pozdrawiam

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Ocet: w instrukcjach do nowych autek z turbo jest napisane, żeby przed wyłączeniem silnika poczekać kilkanaście sekund aby turbina się wyciszyła, czyli zeszła z obrotów. Teraz moje pytanie: jeżeli wyłączysz silnik od razu co się dzieje? Ja słyszłem dwie teorie - nadmierne i zbyt szybkie zużycie łożysk (turbina nadal się kręci ale nie ma smarowania), nadmierne przeciążenie uszczelniaczy na skutek ciśnienia i temperatury (nadal brak chłodzenia). Ocet - jak jest naprawdę?

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Tytuł:
kombatant

Ja slyszalem trzecia:
Jak staje w wysokiej temperaturze to sie skleja czesc ruchoma z nieruchoma. Generalnie idea prosta - praktyka gorzej

S123 - 300TD 1982 Rudolf

S123 - 300TD 1985 Burak

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00