MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt cze 27, 2025 6:28 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Dzięki Konik za wyczerpujące info. Chyba jednak skorzystam z porady Kowala i sprzedam samochód (na papierze [zlosnik] ). A co będzie dalej to zobaczymy.

Ex MB C124 '87 230CE
FSM 126el '95

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Mike_THE_GR8 pisze:
A co będzie dalej to zobaczymy.

Zgubisz umowę... [zlosnik]

"Chcę umrzeć spokojnie, we śnie - tak jak mój znajomy, a nie wrzeszcząc z
przerażenia - tak jak jego pasażerowie."

Tytuł:
wiarus junior

Osoba, która sprzedała auto ma obowiązek zgłosić fakt sprzedaży w Wydziale Komunikacji. Do momentu zgłoszenia lub zarejestrowania auta przez nowego właściciela obowiązek ubezpieczeniowy i odpowiedzialność z tytułu posiadania pojazdu ciąży na "starym" właścicielu.

Przyjemności
Konik

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Idzik pisze:
Mike_THE_GR8 pisze:
A co będzie dalej to zobaczymy.

Zgubisz umowę... [zlosnik]

[dupa3] [dupa] [krzyk] [hehe]

Konik pisze:
Osoba, która sprzedała auto ma obowiązek zgłosić fakt sprzedaży w Wydziale Komunikacji. Do momentu zgłoszenia lub zarejestrowania auta przez nowego właściciela obowiązek ubezpieczeniowy i odpowiedzialność z tytułu posiadania pojazdu ciąży na "starym" właścicielu.

Przyjemności
Konik

Pożyjemy, zobaczymy ;) [zlosnik] Zresztą w PZU jest taki burdel, że ojojoj [zlosnik]

Ex MB C124 '87 230CE
FSM 126el '95

Tytuł:
wiarus junior

Róbta co chceta - jak mawia Owsiak.

Ja swoje wiem. Wolę zgodnie z prawem i swoim sumieniem. :-)

Pozdro
Konik

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Konik ma słuswzność... niestety....
Jedyna możliwość to wyrejestrowanie auta - a jak trzeba bedzie zarejestrowac to kupno papierow i tak zwana WAJCHA [zlosnik]
Ale to tez risky business........

PS: mozna tez zarejestrowac na kogos, kto ma max znizek, i oczywiscie jest starszy niz 26 lat. Koszt: oplata skarbowa 2% od kupna auta i kilka znaczków skarbowych w urzędzie komunikacji (chyba, ze jest na czarnych blachach, wtedy trzeba zmienic na biale - kolo 200pln)

Tytuł:
wiarus junior

Nilo pisze:
i w zasadzie to kazdy zarejestrowany pojazd musi miec wykupione obowiazkowe ubezpieczenie OC

niniejszym nie wniose nic nowego w tym temacje, niemniej chciałbym sie tu podzielić swoim poglądem na istote rzeczy. Mianowicie:
1. bulwersujące jest, że na każdym kroku obywatel płaci podatek, nie jeden, dwa lecz n.
2. Podatków jest tym więcej jeżeli się coś posiada, defakto posiadanie w większości wywodzi się juz z opodatkowanych wcześniej (kilkakrotnie)dochodów.
3. Ubezpieczenie w takiej formie jakie funkcjonuje jest kolejnym podatkiem a nie świadczeniem ubezpieczyciela.

Rozwinę pkt.3
-dlaczego posiadając samochód mam go ubezpieczać od odpowiedzialności cywilnej? jest to dla mnie zupełnie niezrozumiałe, przecież to nie samochód porusza się po drogach tylko kierowca samochodem!! (może równiez przemieszczać się na tzw "bucie", czy oznacza to że przypadkiem nie powinienem ubezpieczyć wszystkich swoich butów od OC?! [usmiech] )
-dlaczego młody kierowca, który ma własne auto jest dyskryminowany (w wysokości składek OC) na samym starcie? Zmusza się go automatycznie do kombinatorstwa (nie tylko młodego), gdzie ubezpieczającym będzie np babcia albo dziadziuś.
Reasumując:
Lepszym rozwiązaniem dla obu stron (ubezpieczycieli i ubezpieczających) byłoby ubezpieczanie od odpowiedzialności cywilnej kierowców (posiadaczy prawa jazdy) a nie samochodów.
Dlaczego?
Wydaje mi się, ze wydanych i aktualnych praw jazdy jest więcej niż zarejestrowanych aut. a o ilość składek chyba chodzi. Rozwiązanie takie pozwoli na posiadanie wielu aut np. 7szt (na każdy dzień tygodnia inny) przy oplacaniu TYLKO 1 OC. Nie będzie też sensu na szukanie dróg omijania obowiązku płacenia "podatku" tym samym stanie się on faktycznym ubezpieczeniem.

Co szanowni posiadacze samochodów na to?

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

RobGas pisze:

Kurcze Robert kolejny raz się z Tobą zgadzam !!!

Mam dwa auta, ale jak pojadę jednym to drugi stoi, a OC musi być na oba choć ja (osobiście) nie mam możliwości skorzytania z obu na raz... Poza tym jak pożyczę swój samochód (aczkolwiek samochód nie żona - się nie pożycza [zlosnik] ) i ten kierujący wyrządzi nim szkodę to wtedy cierpię ja... Żeby mieć te siedem samochodów, o których piszesz muszę na nie zarobić (żeby mieć je za co kupić), dochód mam opodatkowany... A jeżeli zbiorę sobie "tygodniową kolejkcję" np. 113,114C, 123C, 124C, 126C, do tego ze dwie nowoczesne Gwiazdy, to OC za cały rok będzie mnie kosztował kupę kasy !!! A w sumie częściej te auta będą stały niż jeżdziły...

Paranoja...

PS. Co do samych podatków nie będę się tu wyłuszczał, bo to nie jest temat na krótką rozmowę...

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Idzik pisze:
RobGas pisze:

Kurcze Robert kolejny raz się z Tobą zgadzam !!!

Dobrze to ująłeś, Robert.

Bardzo mnie denerwuje sytuacja, kiedy muszę płacić OC zwiększone o 30% z racji mojego wieku. Zrobiłem za kierownicą grubo ponad 100 tys. km i jak do tej pory spowodowałem 1 wypadek (1 rok posiadania prawa jazdy, uciekałem przed pieszym który wybiegł mi przed samochód, niestety nie zdążyłem już uciec przed słupem [zlosnik] ). Prawo jazdy mam od stycznia 1997. Miałem okazję ostatnio jechać z około 40-letnim gościem, który jeździł tak tragicznie, że miałem ochotę wyrzucić go zza kierownicy. Nie zauważył betonowego murka odgradzającego pasy !!!!!! Na szczęście tylko przytarł po tym, jak zacząłem wrzeszczeć [zlosnik] . To tylko jeden z przykładów jego wyczynów. I gdzie tu sprawiedliwość ??? System ubezpieczania samochodów generalnie jest do niczego. A tymczasem planują dołożyć kolejne elementy do składki OC. Żyć, nie umierać.

Ex MB C124 '87 230CE
FSM 126el '95

Tytuł:
wiarus junior

Idzik i Mike_THE_GR8 pisze:
Kurcze Robert kolejny raz [..] Dobrze to ująłeś, ..,

dziękuje Wam, nie ukrywam, ze lubie mieć racje [cool]
Dodam:
1. w myśl tego pomysłu zapewne każdy kierujący będzie bardziej rozważny w czasie jazdy chociażby tylko dlatego, ze nie ma możliwości "urabiać konta babci". (hej)
2. owszem są osoby (raczej nie mało) co to nie posiadają auta i tylko czasami są kiertowcami i co w takim przypadku? dla pojedyńczej jazdy się ubezpieczać?
Dokładnie tak ! można by się ubezpieczać doraźnie (wiesz, ze będziesz jeździł to musisz się ubezpieczyć)
3. zwróćcie uwage na "przedstawicieli handlowych" inaczej kierowców szalejących w autach słuzbowych. Nie było by tak hej, bo wszelkie kolizje nie udezałyby właściciela auta tylko kierowce. (hej)

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

hej, hej, hej wsadze swoje 3 grosze
z kolekcja samochodow to jest tak, ze zacytuje za:
http://www.oldtimer.pl/ :
"OC - wszystkie trzy rodzaje czyli: pojazd zabytkowy, kolekcjonerski i o cechach zabytkowych (choć ostatniego nie jestem na 100% pewien) maja prawo do wykupu OC tylko na pewien okres (nie krótszy jednak od 1 m-ca). To udogodnienie jest szczególnie ważne dla osób które posiadają kolekcje i płacenie OC za wszystko szybko mogło by doprowadzić właściciela do ruiny"

Oczywiscie skladka za 1 m-c x 12 wyjdzie znacznie wiecej niz skladka 12 m-cy - 60% :lol:

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

RobGas pisze:
Idzik i Mike_THE_GR8 pisze:
Kurcze Robert kolejny raz [..] Dobrze to ująłeś, ..,

dziękuje Wam, nie ukrywam, ze lubie mieć racje [cool]
Dodam:
1. w myśl tego pomysłu zapewne każdy kierujący będzie bardziej rozważny w czasie jazdy chociażby tylko dlatego, ze nie ma możliwości "urabiać konta babci". (hej)
2. owszem są osoby (raczej nie mało) co to nie posiadają auta i tylko czasami są kiertowcami i co w takim przypadku? dla pojedyńczej jazdy się ubezpieczać?
Dokładnie tak ! można by się ubezpieczać doraźnie (wiesz, ze będziesz jeździł to musisz się ubezpieczyć)
3. zwróćcie uwage na "przedstawicieli handlowych" inaczej kierowców szalejących w autach słuzbowych. Nie było by tak hej, bo wszelkie kolizje nie udezałyby właściciela auta tylko kierowce. (hej)

Hej !!!!!! [zlosnik] Bardzo słusznie prawisz. Byłoby to genialne rozwiązanie. Niestety to raczej nierealne. A szkoda. Więc w dalszym ciągu mogę być właścicielem tylko połowy Mercedesa - ojciec ma 60% zniżek.....

Ex MB C124 '87 230CE
FSM 126el '95

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Nilo pisze:
hej, hej, hej wsadze swoje 3 grosze
z kolekcja samochodow to jest tak, ze zacytuje za:
http://www.oldtimer.pl/ :
"OC - wszystkie trzy rodzaje czyli: pojazd zabytkowy, kolekcjonerski i o cechach zabytkowych (choć ostatniego nie jestem na 100% pewien) maja prawo do wykupu OC tylko na pewien okres (nie krótszy jednak od 1 m-ca). To udogodnienie jest szczególnie ważne dla osób które posiadają kolekcje i płacenie OC za wszystko szybko mogło by doprowadzić właściciela do ruiny"

Oczywiscie skladka za 1 m-c x 12 wyjdzie znacznie wiecej niz skladka 12 m-cy - 60% :lol:

To wiem, ale w takiej sytuacji odpada pomysł z mojego przykładu... Zresztą nic by to nie pomogło w sytuacji gdy chcę gdzieś pojechać, włażę do garażu i stwierzam, że dziś mam ochotę pojechać autem X, a nie Y... A tu oooops nie jest ubezpieczony... I żeby wybrać się na przejażdzkę to musze lecieć do PZU go ubezpieczyć na miesiąc choć chciałem przejechać się tylko raz (załóżmy, że jest zima, ale akuirat tego dnia jest piękna, sucha pogoda)... Pomysł przedstawiony przez Roberta, byłby w tym przypadku najgenialniejszym rozwiązaniem...

PS. Moje przykłady mogą wydawać się trochę dziwne, ale takie sytuacje się zdarzają... (o dziś słońce -to pojadę do sklepu żółtym, albo dzxiś śnieg to jadę białym...)

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

RobGas pisze:

Rozwinę pkt.3
-dlaczego posiadając samochód mam go ubezpieczać od odpowiedzialności cywilnej? jest to dla mnie zupełnie niezrozumiałe, przecież to nie samochód porusza się po drogach tylko kierowca samochodem!! (może równiez przemieszczać się na tzw "bucie", czy oznacza to że przypadkiem nie powinienem ubezpieczyć wszystkich swoich butów od OC?! [usmiech] )
Lepszym rozwiązaniem dla obu stron (ubezpieczycieli i ubezpieczających) byłoby ubezpieczanie od odpowiedzialności cywilnej kierowców (posiadaczy prawa jazdy) a nie samochodów.
Dlaczego?
Wydaje mi się, ze wydanych i aktualnych praw jazdy jest więcej niż zarejestrowanych aut. a o ilość składek chyba chodzi. Rozwiązanie takie pozwoli na posiadanie wielu aut np. 7szt (na każdy dzień tygodnia inny) przy oplacaniu TYLKO 1 OC. Nie będzie też sensu na szukanie dróg omijania obowiązku płacenia "podatku" tym samym stanie się on faktycznym ubezpieczeniem.

No co wy ludzie? Zastanówcie sie? Czyli mozna wjechac komus a auto, zwiac a pozniej powiedziec ze prowadzil sasiad, ktorego osobiscie nie znam..... Poza tym to dziala w ten sposob, ze sciaga sie z ubezpieczenia oc z auta (bo nikt nie bedzie scigal Kowalskiego), a ewentualne niuanse miedzy wlascicielem a pozyczajacym prowadzi sie na droge postepowania cywilnego..Generalnie syfem jest tu to, ze nie mozna czasowo zawiesic OC i o to sie sprawa cala rozbija....

PS: nie moge sobie wyobrazic sytuacji, w ktorej wjezdza mi tico w dupe misi a kolo nie ma oc i jest niewyplacalny. Nie daj boze jakbym mial trafic do hospicjum :( to kto za to zaplaci...????

Ostatnio zmieniony ndz mar 16, 2003 1:28 am przez mroziu, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

odp.: po to jest poniekad Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny (UFG), ktory wyplaca ... szkody na osobach jesli sprawca byl nieubezpieczony lub brak sprawcy wykrytego (cos w tym stylu)

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00