MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn sie 25, 2025 9:19 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Specjalistą nie jestem, więc będę pisał w oparciu o swoje auto:

W moim 280E wszystkie elementy, z wyjątkiem tego wokół sterowania ogrzewaniem i el. sterowania szyberdachem, regulacji reflektorów, są wykonane z drewna. Ten wokół lewarka, który wg./ u Ciebie jest plastikowy, też rósł kiedyś w lesie ;) Pewności nie miałem, więc pobiegłem do auta i i zdemontowałem ów element. Utwierdziłem się w przekonaniu, że to drewno co się zowie. Całe szczęście zresztą, uff :)
Być może dobór materiału który jest podstawą dla forniru jest uzależniony od serii lub wersji wyposażeniowej/ silnikowej auta. To właśnie tu wypowiedzieć powinni się fachowcy- (me: how) , wojz liczę na Waszą wiedzę.

Pozdrawiam, Radek

Tytuł:
Klubowicz

O drewnie z w123 mozna ksiazke napisac. Problem w tym, ze duzo bylo zamiennikow i podrobek. Kazde jest inaczej mocowane. Plastik wydaje mi, sie ze siedzial orginalnie. Trafialem na rozone podstawy, ale na sam element drewniany bez wzmocnienia (szczegolnie jestli chodzi o el. wokol dzwigni zmiany biegow) to jeszcze nie widzialem. Nawet listwy na konsoli sa przyklejane do aluminiowej blachy, ktora to jest montowana do konsoli.

Radunio, zerknij przez otwor np na el. szyby, czy przypadkiem w srodku tego elementu nie ma blachy.

Tytuł:
wiarus senior

Ojejku, wywałem burzę - nieświadomie. Ja wyjściowo miałem na myśli jedynie to, żeby ze zrozumieniem używać terminu "drewno" w odniesieniu do w miarę współczesnych samochodów. Jest to zawsze fornir, położony raz na jakieś lite drewno, innym razem na blachę, a jeszcze innym razem na plastik. Nawet w 114 są to dwie listwy aluminowe i jedna lita pokryta fornirem (schowek na rękawiczki).

Sądziłem, że będzie to jakoś tam "pouczające" dla niektórych czytelinków. W końcu jednym z celów tego forum jest wymiana doświadczeń i wiedzy.

Pozdrawiam

Tytuł:
Klubowicz

Apropo, sama technologia produkcji i materialy stosowane sa bardzo egzotyczne. Widzialem czesci "drewna" w kolejny fazach do wspolczesnej e klasy na salonie we Frankfurcie. Material rodem z afryki i egzotycznych drzew:) Szkoda, ze nie zrobilem fotki.

Apropo z tego typu ciekawostek:) Wiece skad pochodzi trawa morska, ktora jest w siedzeniach MB?

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Heh, chciałbym mieć el. szyby, zerkałbym przez te owtory, najlepiej 4, co chwila [zlosnik] [zlosnik] A już tak zupełnie poważnie, to same listwy, badź tylko podklejałem, bądź odrywałem i kleiłem na nowo. W obu przypadkach dokładnie przyglądałem się tym elementom i stąd wiem, z jakiego materiału są wykonane- jest to rzeczone drewno
laudan pisze:
Plastik wydaje mi, sie ze siedzial orginalnie.

Ciężko mi uwierzyć, że Mercedes, szczególnie w czasach gdy księgowi dopiero zaczynali władać motoryzacją, montował taką lipę. Zwróć uwagę, że w 123 ma jeszcze wiele "zbędnych detali", których mogłoby nie być, właśnie ze względów finansowych- np. piękne, moim zdaniem, oprawy zamków w drzwiach. Jakoś nie pasuje mi tu plastikowy szmelc, a Tobie?

Inną kwestią jest to, że historia mojego auta jest wielką tajemnicą i drewno może być, owszem, nieoryginalne, ale powiem szczerze, że jeśli tak wyglądają właśnie podróbki to nie chce słyszeć o oryginałach- to u mnie wyglądają bardzo dobrze i wiem, że mam do czynienia z drewnem a nie jego imitacją, a tego w autach tej klasy nie znoszę ( vide, TFU!, Lexus)

Aż pojdę wyjąc cały panel wokół drążka ASB :) Sprawdziłem- CAŁOŚĆ jest z DREWNA, dość grubego dodam.

PK2 pisze:
Sądziłem, że będzie to jakoś tam "pouczające" dla niektórych czytelinków

Myślę, że ten wątek spełni takie zadanie [ok] A z tą burzą nieprzesadzaj, praktycznie cały postęp ludzkości zawdzieczamy różnego rodzaju rywalizacji ;)

Ps. W takim razie jak rozpoznać ORYGINALNE drewno w w123?? Ma być niedrewniane, stuczne??
Ps. 2 A czy fotle- siedziska nie są/ były robione z mat kokosowych?

kombatant

Przemek Sz pisze:
takie drewnopodobne nie wiem czy sa to jakies naklejki czy faktycznie cos co przypomina drewno ale napewno wyglada o wiele ladniej niz te czarne paski (...)Dziekuje za pomoc!

Czuje, że nie przeczytaliście do końca, i zamiast udzielić informacji, to udzielaćie instrukcji o jedynie słusznym guście:( I to jeszcze w Święta :evil:
Dawno nie było fali ostrzeżeń?

A jeśli chodzi o "drewno". Nie pamiętam modelu, w którym by występowało drewno w pełnym tego słowa znaczeniu. Nawet w mojej 108 skrytka jest zrobiona z litówki, ale pożniej i tak obklejona fornirem. Reszta to jest sklejak tłoczona na gorąco razem z frorniem wykonanym z drzewa danego gatunku. W modelach póżniejszych - 114, 116, 123 ,dodano od spodu jeszcze warstwę aluminum, za które to mocujecie wasze "drewno" do konsol, ew. w niektórych przypadkach (pierwsza i druga seria 123) zostaje sama sklejka 5mm (między fotelami). Bywa też że występuje tylko cienka warswa forniru 1mm, naklejona na aluminium 1mm, i to wszystko wprawione w plastyk - wokół sterowania nawiewami. A różni się to wszystko od opisywanych przez was rozwiązań nieorginalnych tym, że fornir jest wykonany z drwna, a nie jest to polakierowane na drewniany wzorek aluminium (samochody amerykanske z lat 60 - 70tych, ani plastyk tego koloru (samochody japońskie i podróby). W wypadku 123 należy też uważać na podróby "drewna" wokół sterowania nawiewami - tutaj moło kto jest w stanie dorobić cały plastik, podświetlenie itd, które jest zupełnie inne w przypadku wersji czarnej i "drewnianej". Reasumując więc, nazwa drewno jest jedynie nazwą zwyczajową, i nie ma wiele wspólnego z rzeczywistością.
Ze świątecznym pozdrowieniem!

postmistrz
Awatar użytkownika

Ocet pisze:

A różni się to wszystko od opisywanych przez was rozwiązań nieorginalnych tym, że fornir jest wykonany z drwna, a nie jest to polakierowane na drewniany wzorek aluminium (samochody amerykanske z lat 60 - 70tych, ani plastyk tego koloru (samochody japońskie i podróby). W wypadku 123 należy też uważać na podróby "drewna" wokół sterowania nawiewami - tutaj moło kto jest w stanie dorobić cały plastik, podświetlenie itd, które jest zupełnie inne w przypadku wersji czarnej i "drewnianej". Reasumując więc, nazwa drewno jest jedynie nazwą zwyczajową i nie ma wiele wspólnego z rzeczywistością.

Amen. I jak widać nie trzeba być (me: how)'em ani wojzem, żeby napisać coś w temacie. [hehe]

Pisząc "drewniane" mialem oczywiście na myśli inne niż podrabiane, plastykowe, chińskie... Może rzeczywiście zabraklo " ". A tu 20 odpowiedzi w prostym temacie. :o Kiedyś zjemy wlasny ogon normalnie! [hehe]

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Przemek Sz pisze:
ok dzieki za wyczerpujace odpowiedzi!! Z imitacji drewna rezygnuje!! Ale nikt nie napisal gdzie mozna kupic takie rzeczy.

Np. kupujesz KONTAKT, wyszukujesz mercedes 123 na części i ...

Ex W123 200D

Tytuł:
weteran

Trzeba jeszcze na koniec dodać, że jak drewienko, to tylko orzeszek 8) .
Niestety nie będzie mi pasował i muszę plebejskie Zebrano założyć :( (uprzednio kupując) .

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Może ktoś wrzucić fotkę drewna w 123 w korzeniu orzecha.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Michał, pisząc min. do Ciebie miałem nadzieję na jakieś fotki i podział na rodzaje, bardziej usystematyzowane... :) Czy ktoś ( tym razem imiennie zwarcał się nie będę, bo widzę, że same zbyty z tego wychodzą...) mógłby wkleić tu zdjęcia różnych rodzajów tych oklein, oryginalnych wraz z nazwami? Nie wiem jakie mam i jakie wogóle montowano :-? To przyda się napewno wielu osobom [ok]

Pozdrawiam i z góry dziękuje, Radek

Tytuł:
weteran

VALENTINE123 pisze:
Może ktoś wrzucić fotkę drewna w 123 w korzeniu orzecha.

Obrazek

Śliczności :P
To m. in. jest jeden z powodów wyższości pierwszej serii nad pozostałymi [palacz] .
Niestety, jak już wspomniałem,nie będzie mi pasowało :(

Ostatnio zmieniony pn kwie 17, 2006 6:30 pm przez wojz, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Radunio pisze:
Michał, pisząc min. do Ciebie miałem nadzieję na jakieś fotki i podział na rodzaje, bardziej usystematyzowane... :)

Niestety lącząc się przez modem jestem na forum raczej z doskoku. A mi chodzilo tylko o to, żebyś nie przecenial mojej wiedzy. [oczko]
Przez moją kartotekę w WK przewinęlo się co prawda kilkanaście egzemplarzy, za parę miesięcy stuknie mi 10 lat, ale raptem 100.000 km w beczce, kilka nawet pociąlem wlasnoręcznie, ale sam tylko model W123 potrafi mnie zadziwić do dzisiaj. Jest jeszcze wiele do zrobienia! :lol:

A jeśli chodzi o "drewno" to sprawa jest dosyć prosta. Wurzel w 1. serii, Zebrano w 2. i w 3., przy czym w 3. pasek na desce byl serią, jak również w QP w komplecie z Mittelkonsolą. A jak bylo w 280E i 300TDT? ręki sobie uciąc nie dam, ale co kombiak z turbiną, to maksymalny wypas. :lol:

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Nie tyle przeceniam co uważam paru użytkowników tego forum za istne "skarbince wiedzy", stąd ta imienna "prośba". O taką, a nie inną odpowiedź mi właśnie chodziło, dzięki [ok]
Drogą eliminacji, skoro wojz umieścił fotkę orzecha, to pozostały wariant to Zebrano ;) Uff, co za ulga, że mam ten "plebejski" typ. Choć o gustach się nie dyskutuje...

Swoją drogą widziałem jeszcze inne opcje kolorystyczno- fakturowe, ale wnoszę, że były to zamienniki bądź podróbki, niektóre nawet niczego sobie.

Pozdrawiam

Tytuł:
weteran

Miałem gdzieś zdjęcie ślicznego kompletu Wurzelholz, ale nie bardzo mogę go namierzyć. Ale za to takie znalazłem - widać na nim całe piękno orzecha 8) :

Obrazek

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00