MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr cze 25, 2025 3:01 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
postmajtek

Dzieki Wam za rady, zrobie pomiar cisnienia i zobacze co dalej, narazie odpala bez problemu (ale mrozow jeszcze u mnie nie ma :lol: ) powiedzcie mi jeszcze tylko czy pomiar cisnienia robi sie na goracym silniku bo slyszalem, ze musi odstac troche.
Pozdrawiam, juz czwartek !!!

'--O------'------O-'

Tytuł:
Klubowicz

marcin280e pisze:
Do pomiau ciśnienia wykręca się ZAWSZE WSZYSTKIE wtryski tak jak świece w benzynie i nie ma się co oszukiwać manometr nie kłamie.Zima weryfikuje wszystkie teorie na temat cisnienia sprężania usczelniaczy zaworów i spalania oleju.Po prostu nie zapala i tyle,stąd grzałki w bloku polewanie wrzątkiem i inne "sposoby".Dobry motor nie pali oleju i odpala przy -20 bez problemu.

Nie dokonca masz racje, bo sa rozne techniki. Mozna na zimno, mozna na cieplo, zalezy od tabel z jakimi porownujesz. Ja mialem zmierzone na wykreconych wtryskach, na zimnym silniku, wskazanie od 27 do 29 atm w zaleznosci od cylindra. Bylo to po zimie, w ktorej samochod odpalalem do -10, pozniej bez grzalki ani rusz (jak bylo -15 w nocy).

Ocet pisze:
Laudan, ktory najprowdopodobniej mieszka w Kolonii ;) (niemiecka nazwa Koeln)

Dokladnie to dalej studiuje i w Kolonii.
Ocet pisze:
, nie twierdzil, ze to nie pomoze. Powiedzial, ze w wiekszosci wypadkow (niekoniecznie Twoim) pomoze na krotko. Ile przejechales od wymiany?

Pomoze o ile prowadnice zaworowe nie maja duzego luzu, jak luz jest to pomoze na krotko. Jak autko ma spory przebieg, a beczuszki najczesciej taki maja trzeba sie dobrze zastanowic:)

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Ocet pisze:
Laudan, ktory najprowdopodobniej mieszka w Kolonii ;) (niemiecka nazwa Koeln), nie twierdzil, ze to nie pomoze. Powiedzial, ze w wiekszosci wypadkow (niekoniecznie Twoim) pomoze na krotko. Ile przejechales od wymiany?

jakies 10.000 i nic
moj mechanik mowil ze inny to odrazu wymieniaja uszczelke pod glowica a on zna patent ktory to wyklucza -- a jak sprawdzal to moja uszczelka sie jeszcze trzyma jak trzeba bedzie to ja wymnienie

P.S. najlepiej jest umyc silnik zeby bylo widac czy sa wycieki czy nie

Tytuł:
kombatant

To tak jakby niedlugo nastapi weryfikacja czy miales duze luzy na prowadnicach czy nie (10 tys) [zlosnik]

Tytuł:
wiarus senior

laudan pisze:
marcin280e pisze:
Do pomiau ciśnienia wykręca się ZAWSZE WSZYSTKIE wtryski tak jak świece w benzynie i nie ma się co oszukiwać manometr nie kłamie.Zima weryfikuje wszystkie teorie na temat cisnienia sprężania usczelniaczy zaworów i spalania oleju.Po prostu nie zapala i tyle,stąd grzałki w bloku polewanie wrzątkiem i inne "sposoby".Dobry motor nie pali oleju i odpala przy -20 bez problemu.

Cytuj:
Nie dokonca masz racje, bo sa rozne techniki. Mozna na zimno, mozna na cieplo, zalezy od tabel z jakimi porownujesz. Ja mialem zmierzone na wykreconych wtryskach, na zimnym silniku, wskazanie od 27 do 29 atm w zaleznosci od cylindra. Bylo to po zimie, w ktorej samochod odpalalem do -10, pozniej bez grzalki ani rusz (jak bylo -15 w nocy).

Chodzi mi o powtażalność i przez to możliwość porównywania wyników oczywiście istnieje błąd pomiaru.Pozdrów ode mnie KOELN kiedyś pomieszkiwałem na Ritterstrasse

Tytuł:
Klubowicz

marcin280e pisze:
Pozdrów ode mnie KOELN kiedyś pomieszkiwałem na Ritterstrasse

Pozdrowie:)

Tytuł:
postmajtek

Bylem u mechanika w Warszawie na Parowcowej, gosciowie przejrzeli i mam troche wyciekow, zimering do wymiany, znaja sie na rzeczy, wstawiam we wtorek i jeszcze zmierze cisnienie, :) bedzie dobrze

____/"""|"""\___

'--O------'------O-'

postmajtek

Sluchajcie bylem w warsztacie, wlasnie odebralem moja Mercedes, o to co dal pomiar cisnienia 1-28, 2-26, 3-26, 4-25, zapala bez problemu, w sprawie oleju zostal wymieniony simering i pierscien, uszczelka miski olejowej, uszczelki pompy paliwa, takze zobacze teraz jak bedzie z braniem oleju, kolejna rzecz - zbiornik paliwa zostal wyczyszczony (podobno byl taki syf, tankowalem 45l. i juz byl pelen a ponizej 15l. nie chcial jechac), jeszcze mam mala rzecz do zrobienia ale to juz sie nie wiarze z olejem, teraz sprawdze ile bierze i dam Wam znac. :)

____/"""|"""\___

'--O------'------O-'

wiarus senior
Awatar użytkownika

Macieja pisze:
Sluchajcie bylem w warsztacie, wlasnie odebralem moja Mercedes, o to co dal pomiar cisnienia 1-28, 2-26, 3-26, 4-25, zapala bez problemu, w sprawie oleju zostal wymieniony simering i pierscien, uszczelka miski olejowej, uszczelki pompy paliwa, takze zobacze teraz jak bedzie z braniem oleju, kolejna rzecz - zbiornik paliwa zostal wyczyszczony (podobno byl taki syf, tankowalem 45l. i juz byl pelen a ponizej 15l. nie chcial jechac), jeszcze mam mala rzecz do zrobienia ale to juz sie nie wiarze z olejem, teraz sprawdze ile bierze i dam Wam znac. :)

a ile (jesli nie tajemnica ) kosztowala cie taka inwestycja ???
moze masz cennik ile samo czyszczenie baku ???

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Boję się myśleć na temat tego, co mam w baku, jeśli po rozkręceniu czujnika paliwa wypłynęła masa czarnego syfu..... Łeeeee [puke3]

Ex MB C124 '87 230CE
FSM 126el '95

Tytuł:
postmajtek

Pozdrawiam w piatek !!!
Co do cen to dokladnie mam wypisane co i ile kosztowalo, warsztat w ktorym robilem cala operacje znajduje sie w Warszawie, moze to tez ma jakies znaczenie (moze np. w Lodzi jest taniej), czyszczenie baku 75zl, simering 120 + pierscien (chyba 30), jeszcze dochodzi do tego jakis filtr ale to groszowe sprawy, z tym bakiem to mnie zastanawialo co jest przy tankowaniu od "zera" do pelna - wlewalem cos kolo 45-50l. a co z reszta - prosty wniosek, ze musi byc w baku (zaznaczam, ze bak nie byl powyginany), a on zyl juz wlasnym zyciem (a tak na marginesie ciekawe czy przez te 20 lat na dnie baku powstaly jakies formy zycia biologicznego :-? ) to tyle. trzymajcie sie cieplo !!

____/"""|"""\___

'--O------'------O-'

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00