MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn wrz 01, 2025 12:48 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
weteran

Producent dopuszcza 0,5 na wolnych obrotach przy rozgrzanym silniku. Między innymi z tego powodu zrezygnowano w pewnym czasie z kontrolki ciśnienia na rzecz kontrolki poziomu. Założenie jest takie: jak jest poziom oleju i kręci się pompa, to wielkość ciśnienia jest w zasadzie nieistotna dla wytworzenie filmu olejowego na panewkach. I ta zasada się sprawdza.

Tytuł:
swój chłop

Mitu pisze:
Zastanawiam się tylko po co doprowadzili rurkę z olejem do licznika :-? ?
Chyba po to, aby wskazania były możliwie jak najdokładniejsze :-? ?

Pewnie znowu się narażę, ale dla mnie jest to wynik niechęci mercedesa (w tamtych czasach) do eksperymentowania z wszelkiego rodzaju elektryką, takie "ciśnieniowe" rozwiązanie czujnika było dużo prostsze w wykonaniu (i tańsze!), przecież to kawałek zwykłej miedzianej rurki od silnika do wskaźnika stanowiącego manometr z rurką Bourdona. Jest to zwykle precyzyjne urządzenie, pozwalające na dokładne pomiary ale tylko w przypadku gdy skala jest jest np. w dziesiątkach bara a nie w jednościach jak w mesiu (oczywiście w tym zakresie pomiarowym!). Przecież tego samego typu (co w naszych wskaźnikach) są manometry do sprawdzania ciśnienia oleju używane w warsztatach do diagnozowania układu olejowego czy silnika. Też mają rurkę Bourdona, tyle że są one wycechowane znacznie dokładniej!
Elektryczny czujnik/wskaźnik ciśnienia to już więcej zachodu, przy silniku potrzebny był przetwornik ciśnienia (dość pokaźny i średnio niezawodny w tamtych czasach) później jakieś kabelki... i wreszcie wskaźnik w desce rozdzielczej... Po co tyle zachodu, skoro rurka Bourdona bardziej niezawodna i prostsza w konstrukcji? Po co zmieniać jak coś jest dobre? Myślę, że podobnie jest z gaszeniem dieselka na podciśnienie, "konkurencja" (nie wiem jaką "popularną" markę można było wtedy nazwać konkurencją dla mercedesa) stosowała elektrozawór w pompie wtryskowej, a mercedes przez lata, z uporem godnym lepszej sprawy, podciśnienie... To było typowe mechaniczne podejście do konstrukcji samochodu i w tym tkwi niezawodność mercedesów... Odkąd auta (w tym mercedesy) naszpikowano elektroniką to już o legendarnej niezawodności możemy zapomnieć... Elektronika jest wprawdzie wysoce niezawodna, ale samochody są nią tak nafaszerowane, że statystycznie mogą się częściej psuć. Pomijając oczywiście błędy montażowe/konstrukcyjne itp.

Pozdrawiam! Mam nadzieję, że ktokolwiek się ze mną zgodzi ;)

Tytuł:
kombatant

Ja sie absolutnie zgadzam z oboma wypowiedziami Junaka! I w pelni popieram, nic dodac nic ujac! A caly watek jest chyba nielegalny, cale szczescie ze poziom forumowiczow nie pozwolil na danie odpowiedzi na tak postawione pytanie! Nie bedziemy tez mowic, jak odkrecic troche kilometrow z licznika i inne tego typu tuningi.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

a mi przypadł do gustu post Junaka albo cytuje nam jakis artykul ,ale jets to gosc ktory zna sie na rzeczy :)

Zmiana Audi 80 B4 1,9TDi Avant `95

Tytuł:
swój chłop

Gerri pisze:
Producent dopuszcza 0,5 na wolnych obrotach przy rozgrzanym silniku. Założenie jest takie: jak jest poziom oleju i kręci się pompa, to wielkość ciśnienia jest w zasadzie nieistotna dla wytworzenie filmu olejowego na panewkach.

I wszystko jasne, wydatek pompy jest dobrany zwykle ze sporym naddatkiem, wtedy w układzie jest zaworek upustowy który zapewnia nieprzekraczanie górnej granicy ciśnienia oleju.
wiedzmin pisze:
albo cytuje nam jakis artykul ,ale jets to gosc ktory zna sie na rzeczy

Nic nie cytuje, tego mnie kiedyś w szkole próbowali uczyć :oops:
pozdrawiam i dzięki za słowa otuchy [oczko] [zlosnik]

Tytuł:
postmajtek

Moi Drodzy

chciałbym sprostować temat ( jako jego autor )
Mercedesami jeżdzę od kilku lat (116, 123) , celem mojego pytania nie jest chęć uzyskania informacji jak podszykować samochód do sprzedaży
(bo to zna każdy kto samochody lubi, a ja dopiero co kupiłem mercedesa 124 2,3) auto kupiłem tydzien temu wszystko jest ok , oprócz jednego; po odpaleniu silnika, wskazówka podnosi się do 3 i tak stoi jak zaczarowana do momentu wyłączenia silnika (oczywiście). Biorąc pod uwagę poprzednie mercedesy w których wsazówka latała po całej skali, drażni mnie bardzo ta sytuacja i czuję się trochę niepewnie, bo nie wiem czy tak może i powinno być , czy czasem może poprzednik ulepszył coś w celu podniesienia wyniku na manometrze, i w tym, temacie wystarczyła odpowiedź tak lub nie ( i zupełnie niepotrzebne te wszystkie rozmowy o regulaminie)

pozdro
ROBWROC

Tytuł:
postmajtek

no i troche sorry za wynikłe nieporozumienie
powinieniem na wstępie powiedzieć o co mi chodzi
a jeżeli mi niewierzycie to po prostu nie odpowiadajcie jak to zrobić

robwroc

Tytuł:
Klubowicz

robwroc pisze:
i w tym, temacie wystarczyła odpowiedź tak lub nie

Tak, da sie pomoc wskazowce. Char. dla takiego tuningu w nowszych MB z elektrycznym czujnikiem jest to, ze wskakuje na 3 zaraz po przekreceniu stacyjki. Sprawdz jak jest dokladnie u Ciebie, czy po odpaleniu silnika, czy po przekreceniu kluczyka wskakuje na 3.

Co do postu Junaka, to system MB stosowalo juz od dawna i nie oplacalo im sie zmieniac, az do momentu kiedy el. stala sie tansza (polowa lat 80). Skutecznosc i dokladnosc jest duza, dopuki jest zachowana szczelnosc w ukladzie (widzialem juz sporo licznikow od w123, w ktorych mamonetr byl nieszczelny). Poza tym czystosc toru pomiarowego po 20 latach tez pozostawia wiele do zyczenia.

Co do ideii mniej trwalych aut:), to ma sie tak krecic. Sprzedaz nowych, nowe miejsca pracy, zyski itd. Im czesciej ludzie zmieniaja auta tym kolo szybciej sie kreci.

Tytuł:
postmajtek

dzięki Laudan

u mnie na 100% wskazówka wskakuje na 3 po włączeniu silnika ( w ok. 1 sek. pnie się w górę i tam zostaje)

robwroc

Tytuł:
Klubowicz

robwroc pisze:
dzięki Laudan

u mnie na 100% wskazówka wskakuje na 3 po włączeniu silnika ( w ok. 1 sek. pnie się w górę i tam zostaje)

robwroc

Podlacz inne zagary i sprawdz, jak to nie to pewnie czujnik.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

laudan pisze:
robwroc pisze:
dzięki Laudan

robwroc

Podlacz inne zagary i sprawdz, jak to nie to pewnie czujnik.

:x Zastanawiam się po co piszę długie posty jak nikt ich nie czyta (w całości).

Mitu pisze:
Wskazania ciśnienia zależą też od rodzaju motoru. Np. M 102 jest "wysoko ciśnieniowy", a M 110 "niskociśnieniowy". W M 102 (ponad 350 000 km i przez ostatnie 200 000 km "niezbyt delikatnie" traktowany) ciśnienie na wolnych obrotach na rozgrzanym motorze i daniu w palnik jest 3 (niech będzie 2.8 )

To jest M 102. Napiszę tak: motor w T ma ponad 350 000 km i to nietylko z budzika, ale naprawdę. Jak Ojciec przyprowadził auto to motor miał 147 000 udokumentowane. Przy motorze nie było nic robione poza zmianą oleju/filtr/świec i tym podobnych podstaw (regulacja zaworów). Zawsze na wolnych ma 3 - wskazówka prawie opiera się o bolec. Nie było jeszcze tak, żeby ten motor nie zapalił od pierwszego szarpnięcia, a moje M 110 nie raz nie chciała :( ...
Moim zdaniem robwroc, nic nie masz popsutego, wszystko jest [ok] , po prostu tak ma być.

Tytuł:
Klubowicz

Mitu pisze:
:x Zastanawiam się po co piszę długie posty jak nikt ich nie czyta (w całości).

Moze warto pisac krocej [zlosnik] Napisalbys, ze jest ok, bo to M102 i byloby po sprawie.

Tytuł:
wiarus junior

laudan pisze:
. A ze utarlo sie, ze jak ponizej 2,5 to silnik remont [zlosnik], to chce sobie pomoc, jakby to cos pomagalo.

Ludzie skąd wzięła się ta BZDÓRA o remoncie przy spadającym ciśnieniu .Kiedy w każdej książce jest napisane że wystarczy wymienić zawór przelewowy i po problemie .Ostatnio nawet widziałem to w jakiejś nowszej pozycji napisane GRUBYM drukiem.To prawie jak zabobony :)
Inna sprawa że nie opadający wskaźnik oleju też już kiedyś opisałem na własnym przypadku (może nie jest to obiektywne ale warto sprawdzić)
Otoż po wymianie oleju z CASTROLA 3 na olej dużo tańszy ale wskazany w normie Mercedesa (numer normy większość zna ja zapomniałem) oraz co istotne zmianie filtra oleju na ORYGINALNY z MB (ma inna konstrukcje niż odpowiedniki) wskaźnik nagle opada do wartości książkowych a kiedyś trzymał się na 3 CAŁY CZAS.
Pozdrawiam i życzę udanych zakupów .........W Serwisie MB :)

Zastosowanie do Diesla OR pozwala zmniejszyć o połowę ilość dwutlenku węgla. Przy spalaniu oleju roślinnego siarki nie ma,powstaje o 80 procent mniej cząstek stałych. Na nich osadzająsię węglowodory aromatyczne wywołujące choroby nowotworowe.
W123 200D

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Junak pisze:
Pozdrawiam! Mam nadzieję, że ktokolwiek się ze mną zgodzi ;)

Fajnie piszesz, po kolei i konkretnie, to co się mamy nie zgodzić [zlosnik]

Irek pisze:
po wymianie oleju z CASTROLA 3 na olej dużo tańszy ale wskazany w normie Mercedesa (numer normy większość zna ja zapomniałem) oraz co istotne zmianie filtra oleju na ORYGINALNY z MB (ma inna konstrukcje niż odpowiedniki) wskaźnik nagle opada do wartości książkowych a kiedyś trzymał się na 3 CAŁY CZAS.
Pozdrawiam i życzę udanych zakupów .........W Serwisie MB :)

Hmm, mam w instrukcji z 4 albo 5 rodzajów oleju do wyboru ;) (normy/norm SAE, czy jak jej tam, nie pamiętam)

"bułka tarta to nasz narodowy symbol bohaterski... to nasz wkład w światową kuchnię"

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

wracając do tematu. W patrolu mialem zmostkowany wskażnik ciśnienia ze stacyjką. A w eskorcie... i tu ciekawostka, Ktoś podpiął kontrolke z czerwoną konewką pod kontrolke akumulatora.
Jeśli masz czujnik elektryczny, który nie jest taki znowu skomplikowany jak piszą koledzy to możliwe ze ktoś coś wymyślił żeby podnośił sie przy odpalonym silniku.
A jeśli naprawde spędza ci to sen z powiek to wybierz sie do warsztatu i zleć pomiar ciśnienia. Wtedy będziesz wszystko wiedział.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00