MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr cze 25, 2025 1:33 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop
Awatar użytkownika

Panowie !!! Co powiecie na taki patent ? Słyszałem tu i tam o różnych grzałkach (elektrycznych, na 220 V) stosowanych przez taksiarzy. Miało to być niby wstawiane w blok silnika. Nie chciałem aż tak ingerować w mój silniczek i dałam sobie spokój. Aż tu ostatnio zajrzałem pod maskę opla kombi i widzę elegancką grzałeczkę z kabelkiem z wtyczką, wstawioną pomiędzy chłodnicą a silnikiem (dolna rura doprowadzająca do chłodnicy). Czy to nie jest wspaniały pomysł !!! Gdyby z rana taką grzałeczką podgrzać trochę nasze biedne silniczki to byłoby im chyba łatwiej zastartować. Czy macie jakieś doświadczenia w tej kwestii ? Czyktoś wie gdzie taką grzałkę można kupić ? Czy cała gra jest warta świeczki ?

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

W każdym sklepie takie cudo można nabyć za około sto i troche zetek. Wykręca się zaślepę nad rozrusznikiem, ordynuje w to miejsce ową grzałę i juz można sobie przygrzewać motorek w mroźne noce. Wsadzanie tego między silnik a chłodnice ma mniej sensu, chyba że zapewniona zostanie możność obrócenia płynu w układzie. Ja mam taką grzałę, ale coś on nie działa, więc radze sobie wylewając 1,5l wrzątku na wtryskiwacze. Robie tak od zeszłej niedzieli kiedy to okazało się ze motorek jest tak zużyty że sam nie zapali. Wodę też można wylewać też na świeczki, ale o szczegóły trzeba molestować hunzweego, bo to jego patent z przed remontu. (zdaje mi się że trzeba użyć wtedy wiaderka wody)

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00