MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz sie 31, 2025 10:53 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
wiarus junior

Witam
CHciałbym sprawdzic silnik który chce sprzedac z ty mze on jest poza budą i chciałbym wiedziec co mam podłaczyc i jak, napewno pod rozrusznik akumulator, olej musi byc i pytanie czy pompa z wiadra mi ropke pociągnie czy musze dac po wyzejpompy wiadro, mysle ze powinna pociągnąc bo przeciez zbironik jest nizej.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

prad dobrze podlacz pamietaj ze rozrusznik troche pociagnie elektrozawór zeby pompa pykala ..troche jest klopotów z trzymaniem rozrusznika ale poradzisz..zasilanie i powrot z butelki wydech,bedzie glosno i grzanie swiec wode olej bo nie bedziesz go odpalac na 20 minut ..
Tylko znajdz kilku chetnych ktorzy beda to usrostwo trzymac w przeciwnym wypadku bedziecie jezdzic... jak na rodeo .. najlepiej jest wczesniej pozapierac ocos silnik .. ale i tak dostanie takich drgan ze moze byc problem :)
Miłej zabawy

Zmiana Audi 80 B4 1,9TDi Avant `95

Tytuł:
wiarus junior

no to nieźle ,bede miałwłąsne rodeo hihih, a propo oleju i wody, wody nie musze chyba ale oleju to musze wlac, i co do swiec, wystarczy ze je podłącze pod prostownik na chwile czy jak???? No i co do rozruchu to nie rozumiem o co chodzi z tym pociągnieciem elektrozawora????Czy mógłbys mi to bardziej wytłumaczyc???

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Gruu pisze:
no to nieźle ,bede miałwłąsne rodeo hihih, a propo oleju i wody, wody nie musze chyba ale oleju to musze wlac, i co do swiec, wystarczy ze je podłącze pod prostownik na chwile czy jak???? No i co do rozruchu to nie rozumiem o co chodzi z tym pociągnieciem elektrozawora????Czy mógłbys mi to bardziej wytłumaczyc???

No olej usisz zalac bo chyba niechcesz go zajechac ... Ni eiwem jakie tam masz swiece ale na swiece przychodzi nizsze napiecie i one sie zaraz rozgrzewaja .. takze co do swiec to niech sie wypowie kto wie ile pradu swica potrzeba.. Elektrozawor jest na pompie no tak tylko tez zalezy bo ty mozesz miec na na podcisnienie..... chodzi oto ze jak masz elektrozawor to on w momencie przekrecenia kluczyka na zaplon otwiera sie i aliwko moze sobie pykac jak gaszisz to zawor zamyka sie i koniec stop .. ale chyba to bedzie na podcisnienei .. ODpalac i tak go bedziesz z akumlatora ?? czy masz jakis super boster do odpalania motorow? tak mysle ..alternator jesli nei bedzie miec wzbudzenia to nie trzeba sie obawiac ze jak jest ne podlaczony to diody pojda sie pie............nie iwem moze mnie ktos uzupelni ..
bo jestem raczej z tych co musza cos do pomacania dostac :lol:

Z-ca Kierowniak Beka '81 300D afftomat-ex

Z-ca 124 `94 300D 24V leniuszek

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Wiedzmin a gdzie Ty widziałes w jakims 123 dieslu jakis elektrozawor na pompie????? elktryka w pompie wtryskowej w 123 a fuj :lol: tylko pod cisnienie i to po odłaczeniu od instalacji auta zawsze jest choragiewka podniesiona i mozna palic a wyłaczy sie taki silnik przez wcisnienie tej choragiewki w doł i wsio....

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

To fakt dupa blada jestem ze znajomosci beczek..
Ale mialem styczność z produktami boscha z tamtych lat i tak bywalo .

Dlatego dobrze ze ktos pisze bo kolega moglby duzo szukac :)

Z-ca Kierowniak Beka '81 300D afftomat-ex

Z-ca 124 `94 300D 24V leniuszek

Tytuł:
postmajtek

Gruu pisze:
, i co do swiec, wystarczy ze je podłącze pod prostownik na chwile czy jak????

Prostownik w zależności jaki masz zapodaje około 6 - 12 A co jest zdecydowanie za mało na grzanie świec. Jeśli masz świeczki szybkiego grzania podłącz je na 10 sek do akumulatora i odpalaj silnik, jeśli połączone szeregowo to ok 30 sek. Prąd jaki płynie przez świece w pierwszym przypadku jest w granicach 40-60 A , w przypadku świec pentelkowych (wolne grzanie) 30 - 40 A.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00