MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz sie 31, 2025 5:31 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Klubowicz

Marcin S pisze:
jest tylko jeden problem:
Kto będzie na tyle odważny i ruszy tą zaślepke z bloku??

Pojedz do dobrego warsztatu, a zrobia Ci to dobrze i szybko. Ja zmienialem 2 lata temu koszt 50pln. Panowie uzyli 1,5m przedluzki na klucz, troche sily i zaslepka poszla. Ponoc bylo dosc dobrze, bo bywa wiecej zabawy. Do operacji trzeba spuscic plyn chlod z silnika i odkrecic kolektor wydechowy.

Co do skutecznosci. 1-2h grzalka wlaczona i silnika o wiele razniej odpala. Po 1h nie nagrzeje do 40stopni i wogole do takiej temp nie rozgrzeje, ale na tyle podniesie temp ze stary diesel bedzie sie krecil jak w lato. Cena, chyba normalna. 3 lata temu placilem 90pln w sklepie. Jednak jakosc polskich grzalek nie jest wysoka. Lepsze sa orginalne, czy skandynawskie, ale kosztuja kilka razy tyle. Zalozyc, jak bedziesz to to wlaczal to sie oplaca, sporo odciazysz silnik w mrozne dni.

wiarus senior
Awatar użytkownika

leslaw pisze:
Stawros pisze:
Pogrzebcie w archiwum, w zeszłym roku była dosyć duża dyskusja na ten temat.

wolf pisze:
po drugie 0,5kW to imo stanowczo za malo zeby zagrzac motor.
imo taki wynalazek moze sluzyc do podtrzymania temperatury, ale rowniez w zakresie nizszym niz 40st (zakladam mroz i calonocny postoj).

Zależy ile czasu będzie włączona ta grzałka, a po drugie te "wynalazki" były chyba montowane fabrycznie na rynek skandynawski, nie wiem tylko o jakiej mocy.
Dokladnie tak w skandynawi wiekszosc samochodow z silnikami diesla ma taka grzalke a programator do zalaczania odlicza wlasnie do godziny po ktorej auto jest gotowe do bezproblemowego rozruchu a zima na polnocy nie jest taka milutka jak u nas :lol:

Witam! W skandynawi jest stosunkowo mało aut diesla (tam za diesla płaci się dodatkowy podatek od przejechanych kilometrów). Ale 90% samochodów benzynowych ma taki wynalazek. Właśnie spojrzałem do katalogu firmy sprzedającej zestawy do samodzielnego montażu. Jest napisane, że "płyn chłodzący jest podgrzewany do 50 stopni w czasie 3-4 godzin". Niestety nie ma podanej mocy tej grzałki ale jako że jest to sprzęt do podłączenai na zewnątrz (na parkingach są specjalne "słupki zasilające") nie sądzę aby była duża. Kiedyś (1986- 96) miałem "rzemieślniczą grzałkę w moim W115 300D i po 2 godzinach grzania przy minus 7-10 stopni odpalał na dotyk a płyn miał ok. 40 stopni (lekko ciepły nadmuch na szybę). Miała chyba 700W. Wyrzuciłem ją w 1996 bo autko zaczęło "pieścić" przy dotknięciu (przebicie) a silnik był "nowiutki" od 4 lat i nie potrzebował pomocy (mimo to grzałem bo zdrowo) :)

W126 300SE '86 - LPG od 1995r
W124 200D '86 - został dawcą dla wielu
W115 240D 3.0 - był ze mną 20 lat... sprzedany :(

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

(me: how) pisze:
AMG pisze:
Według mnie grzałka to świetny wynalazek!
500W to srednia moc ale w zupełnosći wystarczająca do nagrzania motoru.

120zł to dośc dobra cena !!

Ja uzywałem grzałki i serdecznie polecam !! [cool]

Jakoś tak się przyjęło, że grzałka to ostateczność, ale przecież nawet w dobrym silniku jest sens stosować. [ok]

Grzałka w dobrym motorze opuźnia jego koniec!!
Cytuj:

deniken pisze:
yyy no to teraz ladnie pieknie powiedz to jeszcze raz ale jak laikowi

mam cie rozumiec ze po operacji wymiany zaslepki na grzalke silnik straci kompresje ??? czy ta grzalka moze doprowadzic do jakiejs niemilej tragedii ?? bo ja to z silnikiem nie robilem nic poza regulacja zaworow.

Nie, źle mnie zrozumiałeś :lol: .
[zlosniki]

Ja miałem grzałke w W115 i jej uzywalem pomimo, ze nia miałem problemów z odpalaniem. w 123 też mam fabryczna ale jeszcze z niej nie korzystałem.

MIKE SANDERs Korrosionsschutzfett
www.bezkorozji.pl
535-466-616

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00