MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr wrz 03, 2025 9:05 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop

Witam...Panowie!!!!!! pytanko, ?? z numeru VIN wynika że auto było zamawiane i produkowane w 1979 roku Nr.VIN WDB12313010197712, w dowodzie rejestracyjnym jest rok produkcji 1980, gdzie uzyskać wiarygodne zaświadczenie o roku prdukcji aby PZU miało czarno na białym że właśnie to ten rok 1979???? wiadomo chodzi o opłaty 50% mniej!!!!!

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

W polskim urzędzie wpisano EZ w DE jako datę produkcji. Normalka jeszcze kilka lat temu.

Mógłbyś do WK wystosować wniosek o zmianę podpierając się opinią rzeczoznawcy. Ten będzie kosztował cię ze 150 zł a i skutek niepewny, bo taka była kiedyś zasada.

Tytuł:
swój chłop

Dzięki za popowiedź...więc rzeczoznawca 150zł....opłaty wynoszą mnie na rok 420zł....i co to za biznes????? ile uzyskam zniżki tyle zapłacę rzeczoznawcy :lol: ...woe poczekać rok i bez rzeczoznawcy się obejdzie.

Właśnie dzwoniłem do Działu Homologacji i Indentyfikacji DaimlerBenz do Warszawy...tam sprawa prostsza....ksero dowodu rejestracyjnego, pismo o ustalenie rocznika....itd... i po problemie...a zapomniałem zapytac o opłaty :lol:

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Zibi58 pisze:
Właśnie dzwoniłem do Działu Homologacji i Indentyfikacji DaimlerBenz do Warszawy...tam sprawa prostsza....ksero dowodu rejestracyjnego, pismo o ustalenie rocznika....itd... i po problemie...a zapomniałem zapytac o opłaty :lol:

Uooo, to takie coś jest w Polsce?

Ale nie rozumiem, znaczy się na podstawie xera dowodu ustalą rocznik. Zapewne z własnej wyszukiwarki, którą rosyjscy przyjaciele ukradli i wrzucili na serwer. No i jeśli ten rok wyjdzie im '79, a wyjść musi, to co dalej? Otrzymujesz certyfikat na ścianę, czy WK bije się w pierś, bierze gumkę-myszkę i naprawia błąd?

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Ano jest coś takiego już kiedyś o tym pisałem - idzie się do ASO, oni wysyłają xero dowodu, a w zamian dostaje się DK i inne informacje - szeczególnie przydatne jak się ma auto sprzed 80r.

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

outsider pisze:
Ano jest coś takiego już kiedyś o tym pisałem - idzie się do ASO, oni wysyłają xero dowodu, a w zamian dostaje się DK i inne informacje - szeczególnie przydatne jak się ma auto sprzed 80r.

Zaczynam żałować, że mam numer w formacie zastępczym.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Zresztą niedługo będe to chciał sprawdzić w praktyce i zobaczymy co z tego wyjdzie :roll:

Cytuj:
Zaczynam żałować, że mam numer w formacie zastępczym.

Czyli nowo nabity?? Tabliczek rozumiem, że nie masz już :roll: ani nie można odnaleźć oryg. numeru VIN (poprzyklejane karteczki - np. w bagażniku koło jajek od centralnego)

Tytuł:
swój chłop

ano jest coś takiego... 02-420 Warszawa ul.G.Daimlera 1 tel 022/3127391 do 92 fax.312739182 i moża wysyłac samemu faksem razem z pismem o ustalenie auta a skserować tylko dowód rejestracyjny....
Pozdrawiam..

cosik mi z tą ulicą nie pasuje nie mogę takiej namierzyć???? ale numery telefonów napewno prawdziwe bo dzwoniłem, a ulicę może źle zrozumiałem :oops:
Jednak ulicę dobrze napisałem Daimlera1 (przy Al.Jerozolimskich 178) :lol:

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00