MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn cze 23, 2025 8:22 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop

Witam wszystkich mercmaniaków !
Mam pytanie czy dużym błędem z mojej strony było wlanie do skrzynki biegów oleju Hipol (przeznaczonego do pojazdów małolitrażowych o małych obciążeniach). Zrobiłem to rok temu i od tego czasu biegi nie wchodzą mi za łatwo, ale w ostatnim czasie jakby troche ciężej (Macher przy wymianie skrzynki regulował wodziki). Czy jak wymienię olej na odpowiedniejszy to odczuje poprawę, czy może dalej kombinować z wodzikami i kasetą.

Pozdrawiam wszystkich

Webastoman

Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Numer GG: 85536
Webastoman pisze:
Mam pytanie czy dużym błędem z mojej strony było wlanie do skrzynki biegów oleju Hipol (przeznaczonego do pojazdów małolitrażowych o małych obciążeniach). Zrobiłem to rok temu i od tego czasu biegi nie wchodzą mi za łatwo, ale w ostatnim czasie jakby troche ciężej (Macher przy wymianie skrzynki regulował wodziki). Czy jak wymienię olej na odpowiedniejszy to odczuje poprawę, czy może dalej kombinować z wodzikami i kasetą.

Pozdrawiam wszystkich

Webastoman

Ja myślę, że olej nie wpłynąłby az tak na jakość wchodzenia biegów no chyba, że go tam już nie ma [zlosnik], uwazam, że należy dalej walczyć z mechanizmem ziany biegów.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

regulacja tych cięgieł jest naprawdę sztuką !!!! a co do oleju ja miałem przez dwie zimy też olej przekładniowy HIPOL i miałem problemy z przełączaniem biegów przy ruszaniu rano a zwłaszcza przy przełączaniu z 1 na 2 . teraz mam jakiś CASTROL i 5 lat już spokój !

wiarus senior
Awatar użytkownika

Webastoman pisze:
Mam pytanie czy dużym błędem z mojej strony było wlanie do skrzynki biegów oleju Hipol

Był to duży błąd.Moje kłopoty ze skrzynią zaczęły się też od wlania oleju z Orlenu.Biegi ciężko wchodziły ,czasem ze zgrzytem.W zimie nie można było wbić 2 przez pierwsze 500 m.Wymiana na olej Mobil zwykły przekładniowy trochę pomogła.Dopiero wyjęcie skrzynii ,wymiana wszystkich uszczelniaczy (mocno ciekło) ,przepłukanie z syfów (naftą) i zalanie olejem do skrzynii automatycznej MOBIL ATF 220 zlikwikowało wszystkie dolegliwości .Biegi wchodzą lekko ,bez zgrzytów .Radzę Ci zalać skrzynię olejem ATF lub specjalnym olejem CASTROLA (chyba TQ) ,który jest tylko do skrzyń MB.

Tytuł:
swój chłop

Ja też polecam ten Castrol do skrzyń MB. Ma on inną lepkość niż hipol (choć nie pamiętam teraz jaką...). Podobnie jest z olejem do mostu - też Castrol o lepkości 90 jest zalecany do MB (hipol ma 80) i może tu tkwi sekret ?
Co ciekawe - wyczytałem w książce do napraw W 123, że olej w skrzyni i dyfrze jest niewymienialny - sprawdzać tylko poziom, dolewać i jeździć. Coś w to nie wierze. :o

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00