MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz cze 29, 2025 12:41 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop

W w123 250, gaznik, pali okolo 36 L gazu na 100 km :)
Co moze byc przyczyna?
Sprawdzane juz bylo :

Cisnienie w cylindrach - OK
Glowica po remoncie generalnym - OK
Zaplon - OK
Szczelnosc instalacji - OK
Parownik - tez chyba OK (czy ewentualnie za maly parownik do tej pojemnosci ma wplyw na spalanie ? )
Mikser - OK
Z rury wydechowej wydostaje sie zapach gazu wymieszany z normalnymi spalinami, nie byl jeszcze na analizatorze spalin.

Z gory dzieki za odpowiedzi.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Nie napisałeś, czy tak się stało nagle czy od początku instalacji gazu masz ten problem?

Tytuł:
swój chłop

Instalacja jest juz dlugo, palil sporo ale o polowe mniej niz teraz, auto jest kolegi.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

witam! Mam to samo w 2litrowej 190-tce... Pali mi chyba ze 30l gazu na 100km ale moim problemem jest brak miksera :( Nie wiem kto przede mna tak to zrobil ale auto mam od tygodnia i prawdopodobnie jutro pojade zalozyc mikser. Z tego co juz sie dowiedzialem to jesli masz filtr powietrza do wymiany czyli jest brudny to tez ma prawo palic na gazie tak jak piszesz... Tak mi przynajmniej ''gazownicy" mowili...

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

faktycznie wina mozna obarczyc zbyt maly doplyw powietrza
to moze byc filtr lub nietylko (inne zabrudzenia i przytkania)
jak jest zbyt malo tlenu, to aby uzyskac odpowiednie parametry spalania (mocy silnika) jest pobierana wieksza ilosc paliwa (LPG)

wolny wakat na beczkę :)

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

dopowiem jeszcze ze pytalem sie kolegi... i on mial ten sam silnik w tej samej kaście co ty i mowi ze w miescie potrafil mu wzial duzo ponad 20l... Takze te spalanie jesli jest mowa o miescie... moze byc z przyczyny brudnego filtra... Proponuje go chociaz obejrzec jesli nie chcesz wymieniac od razu...

MB W201 200 85r. czarny metalic automatic + gaz - sprzedany :-)

MB W124 230E czarny mafioso :-P

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

lysy2 pisze:
faktycznie wina mozna obarczyc zbyt maly doplyw powietrza
to moze byc filtr lub nietylko (inne zabrudzenia i przytkania)
jak jest zbyt malo tlenu, to aby uzyskac odpowiednie parametry spalania (mocy silnika) jest pobierana wieksza ilosc paliwa (LPG)

... i to bez wzgledu od rodzaju zasilania (benzyna, olej, LPG)

A jak ksztaltuje sie zuzycie benzyny?

[url=http://tinyurl.com/ynncqo]C wie cool[/url]
[url=http://tinyurl.com/yqlveg]T wie toll[/url]
[url=http://tinyurl.com/29p2sb]V wie volksschubkarre[/url]
[url=http://tinyurl.com/26282p]W wie... volvo[/url]

Tytuł:
swój chłop

benzyna w normie, tylko z gazem cos nie tak

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

sam sobie odpowiedziales na pytanie...
winna jest instalacja LPG ;)
teraz dojdz (pokolei) co jest przyczyna...

wolny wakat na beczkę :)

Tytuł:
wiarus senior

30litrów gazu w silniku 2,5L :o , aż nie możliwe fizycznie, to co on go ma maxymalne obroty kręci??
Jak pali tyle gazu / pewnie gaźnkowe zasilanie..... To zbytnio nei ma co się przecież posuć, instalacja jest tak banalnie prosta .......
1) butla - butle jest butle nie ma co tu pisać
2) elektrozawór i filtr gazu - jeśli silnik nei chce się wkręcać na obroty, jest mulowatu, i jakiś inny , jak by ktoś mu wydech przytkał - filterek do wymiany cena od 2,5zł za Lovato , no do.... zależy jaka instlacja, do BRC ok 12zł
3) elektrozawór przy parowniku, chyba się nigdy nei psuje [zlosnik]
4) parownik, jak poszła membrama ( zależy od parownika, najczęsciej bardziej opłaca się kupić parownik z rozbitka [zlosnik] , bo membramy od 100-200zł - ale nei pamiętam do jakich parowników) to możesz mieć najróżniejsze historie, Membramy mogą ztwardnieć, pali ile u się chce... i ogolnie głupieje...
5) no i sławetne pokretełko na przewodzie gumowym prowadzącym już rozprężony gaz do podkładki pod filt powietrza.... jak go zabardzo odkręcisz - to pali ile mu pozwolisz, ale do pewnej granicy - potem już nei chce gadać [zlosnik] , jak za mał mu odkręcisz to jest mulowaty i MB nei podobny [zlosnik]
no i podkładka pod filt powietrza - "na gażnik", ona się chyba nigdy nei psuje - bo nie ma jak [oczko]

jak pali aż tyle, to go przykręc tą srobą , co idzie od parownika do podkładki.... w lewo - powinny troche spadać obroty, lub jak jest zabardzo odkręcony zaczną roznąć, a potem opadać..... jak zabardzo opadną, to w parowniku jest takie pokrętełko z boku , do wolnych obrotów ( u mnie działa w BRC, a w lovato ni cholery [zlosnik] ) , pokręć takżeby wkręcić , i juz będziesz miał wolne obroty, jak dla mnei 2,5L powinno palić nei więcej niż 15L LPG, bo jeśłi 2,3 pali ok 12L po mieście - i wcale ne jestem powolny [zlosnik] , to te 300ml w tż czy w tamtą to nie powinno mieć znaczenia [oczko] .... prawie ta sama pojemnośc :-? , więc .... to tylko kwestia wyregulowania... wystarczy pokręcić, pokręcić i poczekać ok 20s i co się będzie działo z silnikiem, jak coś nie tak to w drugą strone.....

A 30L to 230E spali ale jadąc ze średnią prędkościa ponad 150km/h , ciągle przyspieszając, i jest to wykonalne [zlosnik]

Tytuł:
postmajtek
Awatar użytkownika

Miałem ten sam problem ze swojš 280ce. Palił ok. 40 litrów. Przyczynš się okazał parownik brc, który zmieniłem na lovato super i od razu lepiej... 18 litrów.

pozdrawiam

Tytuł:
swój chłop

Hej. U mnie jest taki sam silnik M123 (2.5L, gaźnik Solex4A1) i zamontowana jest dość stara i prymitywna instalacja LPG Lovato. W ciągu 3 lat obserwacji zauważyłem, że spalanie zimą w mieście waha sie od 19-21 l. Okazało się ze latem też jest podobnie. Jeśli chodzi o taki duży przepał to u mnie było podobnie gdy "stwardniały" membrany w parowniku gdyż nie były nigdy wymieniane. Użycie zestawu naprawczego (2 membrany + "grzybek" zaworka) poprawiło znacząco stan tj. wróciłem do spalania ok.20L w mieście.

Zielony
ex MB W123/250/BG/505kkm "Kanapowóz" R.I.P.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00