Nebelwerfer pisze:
Cześć - mamy te same dylematy - ja mam mojego Benza 240 z 79 roku czyli obaj dusponujemy starym typem silnika i starym typem świec. Ponoć jak twierdzą znawcy NIE DA sie bez przeróbek lub zgoła wymiany całej głowicy założyć nowych świec tzn tych szybkich jak w w124. Ponoć jest to zabieg kosztowny ale efekt jest całkowitym usparawiedliwieniem kosztów. Ja w każdym razie podejmuję sie tej wymiany!
Witam wedlug mojej znikomej wiedzy to wcale nie musisz wymieniac glowicy aby zmienic swiece z agrafkowych na precikowe tzw. szybkogrzejne
przerobka musi dotyczyc tylko i wylacznie przekaznika i instalacji do grzania.
Swieczki agrafkowe sa polaczone szeregowo a precikowe sa polaczone rownolegle. (chciaz widialem myka jak facet zostawil stary przekaznik a wymienil tylko siwce i zmienil podlaczenie - w/g niego to funkcjonuje ale czy ja wiem.......)
nie wiem jak wygladaja siece od 124 ale sa one przypuszczalnie z mniejszym gwintem wiec nie mozna ich wkrecic w glowice od 123
ale do beczek po 80-tym roku chyba (niech ktos mnie poprawi jak sie myle) montowano swieczki szybkogrzejne na duzy gwint jak przy agrafkowych.
Podzwon po sklepach moto i popytaj sie o swice z duzym gwinetm czy sa dostepne i w jakiej cenie.
poszukaj dobrego elektryka i z nim sie skonsultuj
moze szanowni i doswiadczeni koledzy forumowicze pochwalea sie swa wiedza w tej materii
powodzenia