MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz sie 17, 2025 8:10 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop

Spodziewałem się, że prędzej czy później to nastąpi. Problemy zaczęły się na zlocie w Legionowie w 2006(!):) Potem skrzynia zaczęła sobie cicho chrobotać a teraz po trasie circa 1500km i powrocie do domu z Bieszczadów, zrobiła gromkie ŁUBUDU! i nawet raz PIERDUT! Padła tak, że nawet nie mogłem wrzucić czwórki. Wszystko rozegrało sie blisko domu (dobrze, że nie w trasie), więc dzięki pomocy kolegi dojechałem na lince do warsztatu. Niestety mechanik nie miał czwórki do mojego silnika (M102) i kazał mi szukać według takich oto kryteriów:

- musi być cała aluminiowa (wszystkie które znalazłem były w połowie aluminiowe)

- musi być na długim wałku (?)

- musi mieć rozrusznik po prawej stronie(?)

Nie wiem czy czegoś nie przekręciłem, bo od mechanicznej strony jestem raczej z tych "cichociemnych". I tutaj prośba do Szacowych Kolegów o poradę JAK rozpoznać mam dobrą (pasującą) skrzynie do swojej Coupe? Przeglądając różne ogłoszenia nie bardzo jestem w stanie określić czy to właśnie ta jedyna. A stwierdzenia sprzedjących, że "POwinna pasować" trochę mnie mało przekonują.

Moje samochód to MB123 z 84 roku, III seria, z silnikiem M102 w wersji Coupe.

Z góry dziękuję za wskazówki i rady a gdyby ktoś zamieścił jakieś zdjęcie czego dokładnie mam szukać i o co pytać (jeśli o coś więcej powinienem) byłoby już w ogóle jak w niebie;) Pozdrawiam ciepło.

P.S. Jeśli ktoś z Kolegów ma lub wie, że ktoś może mieć takową do sprzedania, bardzo proszę o kontakt (oczywiście stosowne ogłoszenie zamieszczę też w dziale "giełda-kupię")

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Najpewniej po numerze, a dokładniej po 6 pierwszych cyfrach oznaczających typ skrzyni. Rozkoduj VIN, a wyjdzie ci, że potrzebna ci skrzynia 716.xxx.

Skrzynie w połowie aluminiowe, to te z odkręcanym dzwonem. Montowano je w pierwszych rocznikach 123 i wcześniej.

Przy silniku 230E we wrześniu '83 była zmiana przełożeń na poszczególnych biegach, ale dotyczy to wszystkich wersji nadwoziowych, więc jeśli zależy ci, żeby skrzynia była dokładnie taka sama, musiałaby być z serii 3.

Mam do sprzedania skrzynię do M102 z auta 123 230 TE z roku 1985, a więc 3. seria. Mogę podać ci jej numer, ale wg mojej wiedzy i moich tabel nie ma możliwości, żeby była inna - przełożenia dla kombi, QP i sedana są te same.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Frozen... Ty łobuzie, gdzieś Ty sie podziewał... :o :evil: [zlosnik] ....

Już myślałem, żeś odjechał swoją QP gdzieś siną w dallll...np. na zmywak do Dublina :) :)

A tu widzisz, me:how przeszukał swoją szafę i odrazu znalazł skrzynkę dla Twojej QP i zaraz bedzie pomykała jak kuna.

Pozdrawiam
Paweł

Tytuł:
swój chłop

Michał, dziękuję za informacje i klikam "punkt" a reszta to już na priv:)

Cytuj:
Frozen... Ty łobuzie, gdzieś Ty sie podziewał... ....

Już myślałem, żeś odjechał swoją QP gdzieś siną w dallll...np. na zmywak do Dublina

Paweł, "Wstyd" się przyznać, ale ja po prostu... jeździłem! [zlosnik]

Codziennie szukałem sobie pretekstów żeby gdzieś pojeździć [smiech] Poważnie! Najzwyczajniej w świecie nie mogę się nacieszyć tym samochodem, choć kawałek czasu już minął. Jeszcze nic się nigdy nie zepsuło a i naprawiłem jej "kilka" wcześniejszych wad:) Teraz trasa po górskich serpentynach (kawał drogi), stała na mrozie -15 cała w lodzie a rano... za pierwszym razem zaskakiwała! Łańcuchy nie były potrzebne, bo napęd na tył wtaczał ją na wszystkie górki...!

A do Irlandii to pewnie i pojadę, wolałbym jednak pozwiedzać i porobić zdjęcia... echhh, marzenia ;)

serdeczne pozdrowienia

---- Ex W124 QP "Nietoperz" -----

--------- W140 "Helga" -----------

Tytuł:
swój chłop

Michał,
oficjalnie i publicznie pozwolę sobie podziękować!

"Mysza" śmiga jak złoto dzięki Twojej pomocy. Wszystko w samochodzie ucichło i bzyczy jak w nowym. Teraz hamowanie biegami to prawdziwa przyjemność! Wreszcie nic nie terkocze ani nie stuka. Po wyjęciu starej skrzynki okazało się, że nie mogłem dociągnąc do domu nawet na 4ce, bo w bloku wyrąbało dziurę aż miło i wszędzie smarkało olejem.
Teraz wszystko jest MIODZIO! Oby jak najdłużej.

Daj znać jak już flota do Ciebie przypłynie, żebym miał czyste sumienie:)

pozdrawiam,

Frozen

---- Ex W124 QP "Nietoperz" -----

--------- W140 "Helga" -----------

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

[ok]

Cieszę się że jesteś zadowolony i wybaczam ci nawet, że obudził mnie dziś rano twój przelew, wściekle pikając smsem.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Gratulacje owocnych zakupów i napraw [zlosnikz]

me:how - moze gdzieś tam w twojej szafie nie zapodział się dyfer 3,58 z ABS'em ? NIe to, że nie lubię zwierząt ale z chęcią ubiłbym tego kojota aby być szczęśliwy jak Frozen.....

Pzdr

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Monter, temat niełatwy, ale wpisuję go na listę TOP 10.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00