Marv pisze:
Witam
Ostatnio przy badaniu analizatorem spalin okazalo sie ze mieszanka w moim M110 jest dosc uboga, malo tlenu. Rzeczoznawca (bo to u niego to badanie bylo robione przy okazji ostatniego jak mniemam przegladu) powiedzial, ze nalezalo by wtrysk wyregulowac bo ta mieszanka zle wplywa na zawory i moze prowadzic do szybszego ich zuzycia.
Z kolei zadzwonilem do mechanika z Zabrza, ktory sie zna na starych Mercedesach (polecono mi go zreszta w Inter Car II), powiedzialem w czym rzecz, to on mi odpowiedzial ze taka mieszanke mogl ktos specjalnie kiedys ustawic, przez to silnik mniej pali, ale jest tez troszke slabszy, a co do zaworow to nie ma sie czym przejmowac, bo te silniki maja strasznie duzy zapas mocy i nie bedzie zadnego problemu.
Co Wy o tym myslicie ??
Tak mi coś nie gra , może się mylę (jeśli tak to proszę o poprawę) ale zawsze wydawało mi się że jeśli jest za mało "tlenu" to PB jest w stosunku do niego za dużo to wtedy mieszanka jest za bogata a w przypadku gdy jest za dużo tlenu a za mało PB to wtedy jest ubogo. A co do samej istoty ubogo/bogato to za uboga mieszanka powoduje wzrost temperatury w komorze spalania co dla odmiany przy nie utwardzonych głowicach może się skończyć wypaleniem gniazd zaworowych. Fak faktem auto wtedy mniej pali ale za to jest też słabsze. M110 jeśli się dobrze orientuję takiej utwardzonej głowicy nie posiada. Za bogato to też nie dobrze bo czarno z rury i tłoki po kościach dostają.