Postaram się porobić fotki z prac.
Uszczelka z dzrwi ma krótszy "kołnierzyk" który wchodzi pod chrom. Z mojej obserwacji nie będzie to problemem a uszczelka zachowa się jak drzwiowa i bedzie pieknie pasować. Schody zaczynają się prz tyle - sławnym trójkącie. Tutaj uszczelka jak wiecie wygieta jest do góry.
Chciałbym rdzen metalowy tak ponacinać aby po przegięciu utworzył żądany kąt. To by była połowa sukcesu.
Problem pojawia się po wygięciu uszczelki do góry bo zaczyna się ona marszczyć i trzeba ją jakos obrobić - może naciągnąć, naciąć aby sie ułorzyła ładnie , estetycznie dodatkowo spełniając swoją funkcję.
"trójkąt " to pózniejszy problem - chyba nie tak trudny bo mozna go dosztukować. Ja kupiłem akusz gumy EPDM za ok 2zł 1mx 0,50 m i po obsrerwacji wzrokowo dotukowe stwierdzam że jes bardzo podobny jesli nie identyczny z oryginalną guma w uszczelce.
Jakby sie udało to tylną uszczlke mozna by było zrobić z przedniej za 70-80 zł
Może i bedze to półsrodek ale zawsze bardziej estetyczny od spękanych 25-cioletnich eglemplarzy a po drugie na pewno błotniki i progi "odpoczna sobie od litrów wody, które tamtedy sie dostają.
Na razie kurde nie wiem za co sie zabrać bo mam rozebraną komorę silnika, zabrałem sie za konserwację zderzaków, chciałbym wymienić simmering, szykuje sie wyjęcie skrzyni biegów i zawiezienie jej do naprawy, drzwi - czyt. uszczelki, jeszcze chciałbym przejrzec tylne zawieszenie. lo matko.
Boulik pisze:
Najlepiej gdyby ta fińska firma miała jeszcze uszczelki wkoło drzwi...
Za te też chce się zabrać

- mam kupiony wężyk 7mm EDPM który zastąpiłby spękany element ! Reszta uszczelki jest nówka sztuka.