MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz sie 24, 2025 6:29 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
swój chłop

Mitu pisze:
Nie ma czegoś takiego jak drzwi od wersji S i SE. Może chodzi Ci o same boczki drzwiowe? Literka E oznacza Einspritzung, czyli wtrysk, ale ten nie miał bezpośredniego wpływu na rodzaj boczków.

Chodzi o to:

Obrazek

Wszystkie wersje S, ktore widzialem tych zaokraglonych "wnek" z chromem nie mialy...

Mitu pisze:
Jest odwracalne, ale raczej sobie odpuść. Niestety skóra po latach twardnieje, szczególnie jeśli nikt o nią nie dbał.

Ktos mi doradzil zebym podjechal do tych co konserwuja i odnawiaja meble skorzane... Co o tym myslisz?

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Mitu pisze:
Skóra nie ma kodu (...) Są pewne tajemne techniki

Np. 201 w dziale tapicerka? Z technik preferuję odczyt DK ;)

Fymek pisze:
Nie zwracalem uwagi na takie rzeczy jak "wypas"

To ja rezerwuję lenia :D Zagłówki Ci zostawię, bo potrzebne ze względów bezpieczeństwa, a z przerabianiem na tylne pewnie byłoby trochę zabawy :D

Fymek pisze:
Klimy tez nie uwzglednia ta tabliczka "lakierowana"?

Teoretycznie tak, ale jak poczytasz (bodaj w dziale /8 ) o tabliczkach i DK, to dowiesz się m.in., że DK jest obszerniejsza. Na tabliczce mam 5 kodów wyposażenia dodatkowego i masę wolnego miejsca na inne. Na DK jest ich 13.

"bułka tarta to nasz narodowy symbol bohaterski... to nasz wkład w światową kuchnię"

Tytuł:
swój chłop

Wookee pisze:
To ja rezerwuję lenia :D

Napisalem "nie zwracalem" przy kupnie - znaczy sie w czasie przeszlym [zlosnik] , musisz niestety zapomniec o leniu :P

Wookee pisze:
Zagłówki Ci zostawię

O kurde, dzieki! [zlosnik] Ales Ty dobroduszny [zlosnik]

Sorki, ze znowu odbiegne od tematu (moderatorze Wookee, prosze o wybaczenie z gory [zlosnik] ) - jak to jest z zalozeniem zaglowkow i pasow do tyl?

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Jeśli chodzi o boczki to te zaokrąglone ze sprzączką i z wiekszą zabudowa słupka są od 2 seri 116 natomiast takie jak sa w beczce są z 1 wszej serii
tak mi wiadomo ja mam 1wszą serię wersję SE i boczki jak w beczce

W114 280C 73 "Miami Blue"
W126 300SE "koksik"
W123 230CE"kaleson"

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Fymek pisze:
jak to jest z zalozeniem zaglowkow i pasow do tyl?

Prosto. Kupujesz i zakładasz ;) :D
Zagłówki: Wszystkie otwory w rusztowaniach są, trzeba natomiast dorobić te w tapicerce na przejście mocowań zagłówków.
Pasy: IMO jw. jesli chodzi o otwory. W W107 trzeba też wyciąć elementy z plastykowych osłon tylnych słupków. W W116 też pewnie trzeba będzie "udrożnić" miejsca na pasy.

"bułka tarta to nasz narodowy symbol bohaterski... to nasz wkład w światową kuchnię"

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Fymek pisze:
Wszystkie wersje S, ktore widzialem tych zaokraglonych "wnek" z chromem nie mialy...

hadwis pisze:
Jeśli chodzi o boczki to te zaokrąglone ze sprzączką i z wiekszą zabudowa słupka są od 2 seri 116 natomiast takie jak sa w beczce są z 1 wszej serii
tak mi wiadomo ja mam 1wszą serię wersję SE i boczki jak w beczce

Na dzień dzisiejszy nie potrafię w pełni rozwiązać zagadnienia i poprzeć go faktami, ale coś tam wiem. Otóż w drugiej serii (po wejściu na rynek W 123) w istocie "płaskie" boczki nie występowały w żadnej wersji.
Co zaś się tyczy pierwszej serii to były one tylko w 280 S i 280 SE, ale nie zawsze! Tutaj można dywagować dlaczego. Moim zdaniem wyjściowo zależało to od rodzaju tapicerki. Jeśli była standardowa, czyli materiał+skaj lub sam skaj (MB-Tex) to boczki były zazwyczaj "płaskie". Jednak nie zawsze. Czemu? Może można było domówić je do tych tańszych tapicerek?* Przy skórze i welurze boczki zawsze są "grube".
To co napisałem wynika tylko i wyłącznie z moich dotychczasowych obserwacji.
Jeśli te "płaskie" boczki porównywać z jakimiś innymi to prędzej im do tych ze /8 niż W 123, miały one bowiem tapicerowane korbki i rękojeści przykręcane w trzech miejscach (poważny plus w porównaniu z "grubymi"). Jednak najbardziej podobne to one są do tych z W 107.
Dla urozmaicenia dodam, że boczki z drugiej serii różniły się od tych "grubych" z pierwszej [zlosnik] [hehe] .
Hadwis możesz wrzucić zdjęcia swojego wnętrza?

Fymek pisze:
Ktos mi doradzil zebym podjechal do tych co konserwuja i odnawiaja meble skorzane... Co o tym myslisz?

Wolałbym pojechać do dobrego tapicera samochodowego zajmującego się skórą i jej renowacją, bo napewno będzie znał się lepiej i może będzie taniej, ale nietanio! [zlosnik]

Wookee pisze:
Zagłówki Ci zostawię, bo potrzebne ze względów bezpieczeństwa, a z przerabianiem na tylne pewnie byłoby trochę zabawy

Fymek pisze:
jak to jest z zalozeniem zaglowkow i pasow do tyl?

Pewnie, że potrzebne i jak pięknie wygladają! Roboty wcale nie jest tak dużo, ale trzeba mieć prowadnice i "tulejki", które przechodzą przez oparcie. Można zrobić we własnym zakresie tak jak michau [ok] , ale ja jakoś nie mogę się zebrać ze względu na konieczność zrobienia dziur w kanapie :roll: . Jak kupię drugą to zrobię, chyba że będzie już z zagłówkami :P .
Co do pasów to musisz mieć oczywiście pasy [zlosnik] i zrobić dziury tam gdzie napisał Wookee, ale to mały problem, bo są tam wytrasowane otwory fabrycznie. Jeśli chodzi o pas dla trzeciej osoby z tyłu (biodrowy) to w podłodze pod kanapą są otwory do przykręcenia śrub, więc też nie ma problemu. Większy problem jest z nabyciem pasów. Nowe są już inne, a stare ciężko dobrać, bo było ich chyba z pięć rodzajów!

* - w cennikach nigdzie nie znalazłem rozróżnienia na dwa rodzaje boczków, ale nie ma tam też blokady stacyjki czy zwykłej ogrzewanej szyby, bo to było w standardzie, a trafiają się auta bez tego wypasu!

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00