MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt cze 27, 2025 7:08 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: sssspoko
swój chłop
Awatar użytkownika

OK, troche mi pojasnialo :) Bedzie klekot 2.4 chyba, bo tego jest ciut wiecej niz trzysetek, ale sie jeszcze obaczy. Kurcze, ciezko kupic Beczunie! Jakbyscie mieli jakies takie cudo na oku, dajcie znac...

pzdr,

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

laudan pisze:
mroziu pisze:
Przerobilem [i przerabia teraz moja siostra] kwestie gazu w Lanosie. nie jest to co prawda Mercedes, ale pewne reguly są standardowe. Chodzi mi o zimę - zanim mi autko przelaczylo na gaz [automatycznie przelacza sie gdy auo sie rozgrzeje i obroty powyzej 2000]

czy to instalacja 2 lub 3, 4 generacji? Ja mialem w poldku I generacje i przelacznik przy 3tys obrotow, zostawialem go przy mrozach, aby chwile pochodzil i ogien na gaz [smiech], ale 240D jest oszczedniejsza:) 9 l ropy, zamiast 15gazu + 1,5 benzyny i kupe oleju, bo po zalozeniu gazu auto zaczelo brac olej, po 30 tys na gazie nie orietowalem sie ile, tylko dolewalem jak kontrolka zaczynala sie palic [zlosnik] Przed gazem zadnych problemow, oleju starczalo na 10 tys i byl powyzej min. Inna sprawa ze poldek mial juz 120 tys, a wiec do zyda:)

Nie wiem której generacji, BEDINI i sam sie przełącza na gaz, ale zimą trwa to troszkę... Jest wprawdzie awaryjny przełącznik, ale korzystalem z niego sporadycznie przy totalnej rezerwie benzyny [zlosnik]
A z olejem to fakt, jak pojechalem na przegląd i wymiane to kolo jak wypuscil olej to zleciało moze z pol litra :oops: :oops: Smoła...
Kontrolki na ten temat nawet nie pierdły a ja dowiedzialem sie, ze przy LPG to bierze, oj bierze oleju.....i trzeba pilnować....

Tytuł:
swój chłop

Pszczola pisze:
twz w zyciu nie slyszalem zeby gaz zamarzl. problemy sa jak sie wylaczy na gazie silnik a nie na bezynie to moze ciezko sie po nocy odpalac. ale za gapowe sie placi .
do do 2,3 to najbardzienj obtymalny silnik bo 2,5 nie byly na wtrysku ( i sa zawodne ) a 2,8 sie gryzie z gazem.
???

Ja tam bujam się na zagazowanym gaźnikowym 2,8 i jakoś nie mam najmniejszych problemów jak na razie (auto ma gaz od 10 lat) [smiech]

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Ghoozer pisze:
Pszczola pisze:
twz w zyciu nie slyszalem zeby gaz zamarzl. problemy sa jak sie wylaczy na gazie silnik a nie na bezynie to moze ciezko sie po nocy odpalac. ale za gapowe sie placi .
do do 2,3 to najbardzienj obtymalny silnik bo 2,5 nie byly na wtrysku ( i sa zawodne ) a 2,8 sie gryzie z gazem.
???

Ja tam bujam się na zagazowanym gaźnikowym 2,8 i jakoś nie mam najmniejszych problemów jak na razie (auto ma gaz od 10 lat) [smiech]

a w kt. samochodzie ???
z tego co pamietam to w trzebnicy mowiles ze ta 116 nigdy nie byla odpalana na gazie. a silnik tam chyba byl 3,5.

czy to moze mowa o beczce Grubego ???

Tytuł:
swój chłop

No niestety w zeszłym roku to możliwość obakania mej 116 mieli tylko nieliczni w Opolu

Alfa Romeo Alfasud Sprint 84'

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

kubol pisze:
Koledzy!
nie jest tak, że auto na gaz bierze olej!!!!!!!!
przyczyna małej ilości oleju jest inna - gaz po prostu nie miesza się z olejem silnikowym, w przeciwieństwie do benzyny czy ON.
Jak wiemy (choćby z danych fabrycznych) każdy silnik bierze olej (oczywiście w normie) i osoba, która twierdzi że silnik jej samochodu tego nie robi jest w błędzie. Olej zwyczajnie uzupełnia się paliwem i ilość jest ok (pomijamy jego gęstość - hehe). Dopiero jeżdżac na gazie wychodzi, ile oleju jest "pożerane" przez motor.
Pozdrawiam gazowników
Kubol

Szczerze mowiac to cos tu nie pasuje.....
Czyli jaki benzyna miesza sie z olejem to w pewnym momencie jest wiecej benzyny w oleju niz samego oleju??? Uzupełnia sie paliwem?
Jezeli na 5 litrow oleju przy jezdzie na gazie zostanie 2,5 litra to "nie na gazie" te zgubione 2,5 litra to benzyna tak??

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

hej
ja mialem klekota i kupilem benzynke (bedzie z LPG)
mialem coprawda 200D '77 wiec 55KM to malo, ale toczyc sie dalo...
spalanie na poziomie 7-10 l (zalezy od temp., trasy i ciezkosci buta ;) )
kupilem benzynke, bo chce jezdzic nie toczyc sie.
polecam benzyne+LPG
a jesli klekot, to 300D (jesli chcesz podciagnac osiagi, to zaloz most od 200D-na wysokich obr. bedzie tylko bardziej halasowac [zlosnik] )

wolny wakat na beczkę :)

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Temperatura wrzenia (w stopniach C) Propan -43 stopnie Butan -0,5 stopia. Więc nie bardzo wiem jak ktoś był w stanie stwierdzić że ZAMROZIŁ gaz w butli [zlosnik] A tak poza tym to bym temu człowiekowi pogratulował [zlosnik]
Co do odpalania rano samochodu to koledzy "gazownicy" W123 230E posiada elektryczną pompę paliwową więc wystarczy zamiast tracić litry na gaszeniu auta na benzynie, przekręcić kluczyk w pozycję zapłonu poczekać aż pompka poda paliwo (jakieś 3-4 sekundy) cofnąć kluczyk i jeszcze raz lub dwa a potem odpalić autko jak gdyby nigdy nic [zlosnik] Proste :) Hehłanie jest bez sensu tyle że pompka musi dopompować a silnik pochodzić na rozruszniku.

W123 230E '82 "Vanishing Point"

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

kubol pisze:
Koledzy!
nie jest tak, że auto na gaz bierze olej!!!!!!!!
przyczyna małej ilości oleju jest inna - gaz po prostu nie miesza się z olejem silnikowym, w przeciwieństwie do benzyny czy ON.
Jak wiemy (choćby z danych fabrycznych) każdy silnik bierze olej (oczywiście w normie) i osoba, która twierdzi że silnik jej samochodu tego nie robi jest w błędzie. Olej zwyczajnie uzupełnia się paliwem i ilość jest ok (pomijamy jego gęstość - hehe). Dopiero jeżdżac na gazie wychodzi, ile oleju jest "pożerane" przez motor.
Pozdrawiam gazowników
Kubol

Popieram bardzo dobrze napisane [ok]
Również pozdrawiam gazowników.

Tytuł:
swój chłop

Zamarznąć może mikser w gaźnikowych instalacjach - jak źle zamontowana instalacja lub bardzo zimna aura ;-). (przetrenowane na polskiej mysli technicznej) [zlosnik]

był:Mercedes W124 200D ;-)
jest Dodge Grand Caravan

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Mikser jest kawałkiem aluminium z nawierconymi otworami którymi przelatuje gaz..... Nie bardzo łapie co ma w tym kawałku metalowego mela zamarznąć???

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Dawno nie widzialem gaznika, ale o ile pamietam to wchodza tam rowniez przewody z ciecza chlodzoca, wiec jesli ktos jezdzi "na wodzie" w chlodnicy, to przy mrozie woda przeplywaja przez gaznik moze zamarznac, zreszta w calym obiegu zamarznie, o jezu az sie pogubilem.
W ogole problemy z gazem poruszane w tym temacie, powoduja u mnie :o , wiem tylko ze jak sie montuje instalacje "u wujka gienka w stodole" to nie ma co sie dziwic, ze potem cos zamarza albocuda z autem sie dzieja. Nie pije tu pod adresem ktoregokolwiek z kolegow, jest to zdanie oparte wylacznie na wlasnych obserwacjach.
Zgadzam sie z opinia, ze silniki sa projektowane to pracy na benzynie, tez bym chetnie jezdzil wylacznie na tym paliwie i gratuluje tym kolegom ktorzy moga bez problemu lac pelny bak benzynki, ja tez moge ale paliwo nie moze pochalniac polowy moich pieniedzy, chcialbym czasem moc wyskoczyc gdzies na weekend, zabrac gdzies swoja polowice, miec na treningi, rozrywki, proste wydatki, itp itd
peace

W 123 230 1977 M102
(Von Konstruktion bis Kundendienst
- höchste quälitat aus Prinzip)

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

PEACE [zlosniki]

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00