MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw cze 26, 2025 6:57 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
wiarus senior
Awatar użytkownika

Moze jak ktos bedzie w ASO to spyta sie ile by wieli za przeglad (gruntowny) beczki. zalerzy mi na tym bo odrazu jak cos wyjdzie to wymienia mi (lub zamuwiia) orginalne czesci

Tytuł:
kombatant

Pamietam bajke, jak koles oddal swoja 605 do Bialego na taki przeglad silnika. Po dwu dniach przyszedl, a silnik rozebrany na czesci pierwsze, pozniej go chcieli skasowac wiecej niz auto bylo warte, wtedy chyba 10 tys.

Tytuł:
wiarus senior

Na Twoje pytanie o koszt takiej usługi chyba nie ma jednej odpowiedzi. Z tego, co się orientuję, to sam "duży" przegląd kosztuje w ASO ok. 500 zł. Obejmuje to sprawdzenie "wszystkiego" i kilka standardowych czynności, jak wymiana oleju czy świec i tego typu rzeczy.

ALE, cokolwiek wyjdzie podczas takiego przeglądu i właściciel zgodzi się na naprawę, jest liczone ekstra wg cenników ASO. Do "beczki" chyba jeszcze mają taryfikator, ze starszymi jest gorzej i trzeba się trochę dogadywać w oparciu o ceny podobnych czynności w nowszych samochodach. Mówię to wszystko w oparciu o moje skromne doświadczenie z wizyt w jednej ze stacji ASO.

Reasumując, taka wizyta może zakończyć się katastrofą dla portfela - ale nie musi, zależy, na co się decydujemy. Dlatego w przypadku, gdy ktoś sam się zna na samochodzie i może robić naprawy samemu lub ma zna zwykły warsztat, gdzie mechanicy wiedzą co robią, to wizytę w ASO można sobie darować - nie ma to wtedy żadnego sensu.

Natomiast ciekawostką dla mnie jest to, że ceny większości części w ASO są zaskakująco "nieastronomiczne" (no i gwarancja oryginalności plus fenomenalna logistyka, wszystkie części dostępne max w ciągu 3-4 dni), ale ceny niektórych to .... ho, ho, ho :o

Pozdrawiam!

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Pewnego dnia umowilem sie z Oczkiem do mego mechaniko-blacharza 9to ogolne stwierdzenie bo zaklad jest dzy i sa ludzie od tego i owego) i nie musial jechac Oczek do ASO aby stwierdzic co sie dzieje u niego w mietku. Zerknal powiedzial co i jak i Oczek mial duzo do myslenia.
Uwazam wiec, ze jechanie do ASO nie ma sensu bo Oczek nie zaplacil nic a wie na czym stoi. Natomiast ASO nie szczypie sie i kasuje swoje.
Moj mechanior sam zamawia czesci nawet oryginalne ale nie przez ASO a przez rozne firmy specjalizujace sie w pewnych czesciach takich jak elementy zawieszenia, blacharskie czesci, czy szyby.
N.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Nilo ma rację. Ważne jest tylko, aby oceny dokonywał ktoś, kto się na tym zna. W tym przypadku Nilo wskazał mi bardzo porządny warsztat, gdzie oględziny wykonano mi gratis. A widząc jak robią autko kolegi Nilo i wiedząc za ile, można sobie spokojnie darować ASO.

PS
Cytuj:
Oczek nie zaplacil nic a wie na czym stoi

Nilo! Wie na czym leży [zlosnik]

MB W115/1 '73 200D czerwony -- sie robi
MB W123 '83 230 automat. Jak uruchomić Webasto?

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

mama znajomego mechanika ktory tez robi mi ogledziny za darmo. zajmuje sie przdede wszystkim meiami , ale co do przegladow to raczej nie wykonuje. chcialem sie tylko upewnic czy w ASO jest to oplacalne.

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Pszczola pisze:
. chcialem sie tylko upewnic czy w ASO jest to oplacalne.

Przetrzeć ścierką silnik, to ja Ci mogę już za stówę... [zlosnik]

"Chcę umrzeć spokojnie, we śnie - tak jak mój znajomy, a nie wrzeszcząc z
przerażenia - tak jak jego pasażerowie."

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

witam

nie bardzo rozumiem , co kryje sie pod pojeciem, gruntownego przegladu.
Nie korzystam z uslug ASO mam zaufanego mechanika, ktory wykonuje wymiany lub naprawy przerastajace moje mozliwosc.
Takie czynności jak wymiana filtrów (powietrza oleju paliwa) oleju, paskow klinowych, swiec, klockow hamulcowych, cieczy chlodzacej, i tym podobnych drobiazgow dokonuje sam, czesci kupuje sam lub przez mojego mechnika.
Takie czynności jak kontrola zawieszenia wykonuje w stacji diagnostycznej, tam znajomy ma odpowiednie sprzet zeby sprawdzic co trzeszczy lomocze i trzeba wymienic, opony zmieniam i wywazam u znajomego wulkanizatora, wydech u znajomego ktory zajmuje sie wylacznie ukladami wydechowymi.
Jest to w sumie kilku fachowcow, ale zaufanch i sprawdzonych i to wlasnie miedzy innymi decyduje o tym ze korzystam z ich uslug, no oczywiscie stale rabaty i wspieranie lokalnej przedsiebiorczosci.
Z tego co wiem calkiem niezle radza sobie w przegladach takie firmy jak Feuwert lub Carmann, moj kolega robi regularnie w Feuwercie wymiany oleju i okreoswe kontrole i jest bardzo zadowolony z jakości uslug i niskich kosztow.
Niewatpliwie popiream zdanie kolegi Idzika, pop prostu czasem szkoda kasy na ASO, ktore powinno miec inny skrot ASS [oczko] (a sprawdz sam)
Pozdrawiam i powodzenia

W 123 230 1977 M102
(Von Konstruktion bis Kundendienst
- höchste quälitat aus Prinzip)

Tytuł:
swój chłop

cena w ASO = ilość roboczogodzin wzięta z norm napraw x cena roboczogodziny, w innych warsztatach działa to tak samo jedynie masz niższą stawkę za roboczogodzinę, chyba że warsztat wali [zlosnik] ceny z nieba albo gdy umiesz się dogadać to masz taniej

BMW 535iA '90

Tytuł:
Klubowicz

Ocet pisze:
Pamietam bajke, jak koles oddal swoja 605 do Bialego na taki przeglad silnika. Po dwu dniach przyszedl, a silnik rozebrany na czesci pierwsze, pozniej go chcieli skasowac wiecej niz auto bylo warte, wtedy chyba 10 tys.

Dlatego Bialego juz nie ma [zlosnik]

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00