MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt sie 26, 2025 12:48 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
weteran

Cem pisze:
Jak znajdziesz ładny, nie poprzecierany, II seryjny dattel to możemy ponegocjować.

Dzięki za propozycję, ale nie ma sensu. Co do seryjności, to mój pochodzi właśnie z drugiej :lol: , ale poszycie (granatowe i z wytartą dziurą :P ) już w śmieciach.
Przymiarka :D wyszła nieźle - kolor jest naprawdę niewiele odbiegający (live wygląda w zasadzie tak, jakby był "od zawsze" ;) ):

Obrazek

więc..... mam już dwie nowe dziurki w oparciu [zlosnikhihi] :

Obrazek

Pierwsze wrażenie - niewygodnie [hehe] .
Przyzwyczaiłem się do jazdy z opuszczonym łokciem. Trzeba będzie na starość zmienić upodobania (bez głupich uwag [hihi] ).
Wrażenie drugie - odczuwalny brak wzmocienia w oparciu. Niby stabilny, mocno się trzyma, ale zdaje się wskazane byłoby dołożenie elementu nr 226 (dolny rysunek). Przy okazji - jaki on ma numer MB? Niestety Towarzysze nadal nie uaktualnili swojego EPC on line w tej kwestii :( .

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Numer GG: 4141125
wojz pisze:
Std pisze:
czy podłokietnik do W123 z pierwszej serii będzie pasował do samochodu z trzeciej serii?

Technicznie tak, ale dlaczego chcesz to zrobić? Masz już I-II seryjny, czy jakby co chcesz odkupić mój ;) i się upewniasz [zlosnik] ?

A masz do sprzedania? ;-). Pytam bo chcę kupić pierwszoseryjny (a mój Luksusowy Mercedes jest z trzeciej serii - 1983 r.) a nie znając różnic między pierwszą, drugą i trzecią serią podłokietników wolę się upewnić czy mogę kupić "w ciemno". Kolega Cem sprzedaje, tyle, że trzeba będzie zmienić obszycie na beżowe.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

wojz pisze:
Przymiarka :D wyszła nieźle - kolor jest naprawdę niewiele odbiegający (live wygląda w zasadzie tak, jakby był "od zawsze" ;) ):
Pierwsze wrażenie - niewygodnie [hehe] .
.

Nie wyglada zle. [smiech]

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Wojz ja to jestem dziwak o niecodziennych poglądach, więc nie musisz mnie słuchać ale uważam że podłokietnik jest zbyteczny w aucie. Mam kota na punkcie prostej sylwetki gdy leżę lub siedzę (tylko w aucie). Łożko muszę mieć tawrde i do tego poduszkę leczniczą inaczej się wściekam, bo nie mogę zasnąć. Zaznaczam, że kręgosłup mam zdrowy.
W aucie natomiast z podłokietnika często nie korzystam z tego względu, że nie jestem w stanie prosto siedzieć gdy jedną noga naciskam gaz, a drugą mam na podnóżku, lewa rękę na podłokietniku drzwiowym, a prawą na podłokietniku między fotelami. Nie ma wtedy szans na prostą postawę i przekona Cię o tym albo ortopeda albo długa trasa. Dramat jest wtedy jak sprężyny są nierónomiernie wysiedziane (w W 123 to norma, oczywiście nie sądzę że w Twoim [zlosnikok] ).

Powodzenia.

PS. Zapodaj zdjęcia swojej tapicerki na prywtne konto, proszę.

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Mitu pisze:
Wojz ja to jestem dziwak o niecodziennych poglądach,

Na tle wszechobecnej tandety, to akurat twój atut. [ok] [oczko]

Mitu pisze:
Mam kota na punkcie prostej sylwetki gdy leżę lub siedzę (tylko w aucie).
(...)Nie ma wtedy szans na prostą postawę i przekona Cię o tym albo ortopeda albo długa trasa.

No cos w tym jest na pewno, bo podłokietnik ciągnie na prawą stronę, zwłaszcza w automacie, gdzie lewy but oparty jest o podnóżek w rogu wnęki. Piękna przekątna się wtedy układa [hehe]. Ale jak się pilnujesz, to nie z przedramieniem, ale z samym łokciem na MAL'u da się wygodnie i prosto jechać.

Dwa tygodnie temu zamontowałem ortopedyczne RECARO i powiem Wam, że to dopiero jest kanada, zwłaszcza po kilkustek km, ale znowu mocno zakłóca estetykę wnętrza. :-? A podłokietnika nie ma.

Tytuł:
weteran

Mitu pisze:
Wojz ja to jestem dziwak o niecodziennych poglądach, więc nie musisz mnie słuchać ale uważam że podłokietnik jest zbyteczny w aucie.

Mitu, ja też całkiem normalny nie jestem :lol: - też uważam (o czym wspominałem nawet tutaj kilka razy), że nie jest potrzebny. Ale.... jak już posiadłem ten gadżet, to go założyłem. Zwłaszcza, że koszt był niewielki, a to jak widzę po Allegro choćby, dość droga zabawka.
Mnie on kosztował łącznie (wraz z obszyciem - robocizna + materiał) 95PLN.
W życiu nie porwałbym się na coś takiego, gdybym miał zapłacić za niego ~200PLN, do tego 150-200PLN za obszycie (tyle chcieli niektórzy!!! [totalszok] ).
Że nie ma go w VINie ani stukniętego na tabliczce?. W123 to zwykły zwyklak jakich jeżdżą jeszcze dziesiątki tysięcy i będą jeździć jeszcze długo. Żaden z niego zabytek :lol: .
Drobnych rzeczy (które poza tym łatwo zdemontować), będzie jeszcze kilka zmienionych/dodanych [oczko] - będą jeszcze chyba 3 części tego serialu [zlosnik] .

Mitu pisze:
W aucie natomiast z podłokietnika często nie korzystam z tego względu, że nie jestem w stanie prosto siedzieć gdy jedną noga naciskam gaz, a drugą mam na podnóżku, lewa rękę na podłokietniku drzwiowym, a prawą na podłokietniku między fotelami.

Stoszesnastka szersza ;) .
Z kolei ja, nie umiem trzymać lewego łokcia na rączce do zamykania drzwi - opieram na "parapecie" przy oknie. Natomiast kompletnie nie potrafię korzystać z podnóżka [hehe]. Lewą stopę zawsze mam opartą o podłogę zaraz przy fotelu w taki sposób, że łydka jest w pionie. Tak już mam i koniec.

Mitu pisze:
Dramat jest wtedy jak sprężyny są nierónomiernie wysiedziane

Dramatu nie ma, ale jest bardziej miękko z lewej strony siedziska. Na dodatek osobiście złamałem sobie tam sprężynę :( . Naprawiłem, ale docelowo muszę ją wymienić.

Mitu pisze:
Zapodaj zdjęcia swojej tapicerki na prywtne konto, proszę
:o Nie ma problemu, napisz na PW co chcesz, bo mam tylko takie, jakie były już na forum.

(me: how) pisze:
zamontowałem ortopedyczne RECARO i powiem Wam, że to dopiero jest kanada

Bądźmy szczerzy - oryginalne fotele (na dziś dzień) są takie sobie..... Sytuację jeszcze bardziej pogarsza marna regulacja pozycji kierowcy.

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

wojz pisze:

Bądźmy szczerzy - oryginalne fotele (na dziś dzień) są takie sobie..... Sytuację jeszcze bardziej pogarsza marna regulacja pozycji kierowcy.

Wypierdziany fotel owszem, ale jak jest świeżynka, albo po wymianie sprężyn i boki trzymają, to też nie narzekam. W T fotele miałem z wkładami gębkowymi pomiędzy poszyciem a sprężynami. Gąbka była superdokładnie wycięta, jakby z maszyny i widać było, że nie robił tego Hasior więc jechało się także pierwszorzędnie. Mam nadzieję, że JareG jest do dziś podobnego zdania, bo to on był szczęśliwym nabywcą.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Witam w poprzednim mercedesie miałem podłokietnik z 3 serii a w tym chyba mam z 1 ale jakiejś różnicy miedzy nimi nie ma po za tym ze w 3 serii była możliwość mocniejszego pochylenia po wciśnięciu przycisku z boku. A co do jazdy to zawsze podpieram się na nim i raczej jak uniosę go to źle Mi idzie zmiana biegów :-) Pozdrawiam :-)

Tytuł: odc. 2
weteran

(me: how) pisze:
W T fotele miałem z wkładami gębkowymi pomiędzy poszyciem a sprężynami

Dokładnie o czymś taki myślę od dawna - usztywnić boki siedziska pianką tapicerską. Tyle, że trzeba wyciągać siedzenie, a mi coś ostatnio leń na plecy wlazł [zlosnik] .

Dodano po 6 minutach.:

Część druga psucia W123:
Obrazek

I tu znów, jak poprzednio, coś mi nie pasuje - oszukuje mnie [zly] . Testy z użyciem innych termometrów wykazały, że zaniża o całe trzy stopnie, łobuz jeden. To trochę za dużo moim zdaniem. Robił ktoś z Was podobne porównianie?

Koszt - 40PLN [skromny]

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00