MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt sie 26, 2025 7:46 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
nowy

od jakiego modelu jets to lusterko prosze o kontakt !!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

z gory dzienkuje za odpowiedz !!

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Skąd pewność, że to oryginalna część MB?

"bułka tarta to nasz narodowy symbol bohaterski... to nasz wkład w światową kuchnię"

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Nie znam wszystkich modeli MB ale jak na mój gust to nie pochodz onoi z Merca( mogę się mylić, ale...) To lusterko jeśli jest "wiekowe" i gdyby pochodziło od Benza, ociekałoby chromem, zaś w nowych Mercedesach takiego ******** nie montują.Sprawdzałem wszystkie zdjęcia, jakie mam na HDeku i ani jeden Merc nie miał takiego dziwnego lusterka. Czyżby "kloniasta " próba kompromitacji użytkowników forum?? Kolego transport skąd masz ów "gadżet" ?

Ostatnio zmieniony pn lut 27, 2006 12:33 pm przez Radunio, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Radunio pisze:
jak na mój gust to nie pochodz onoi z Merca

Stąd moje pytanie.
Ja mam skojarzenia z Fordem Capri lub czyś z USA... Emblemat na końcu jest słabo czytelny.

"bułka tarta to nasz narodowy symbol bohaterski... to nasz wkład w światową kuchnię"

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

to wyglada jak dziwne lusterko do jazdy z przyczepka - takie co sie na blotniku umieszczalo

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

tez i sie to z jakiemś fordem kojaży albo z oplem jakis manta albo cos takiego. sa bardzo podobne do egelmanów które były w capri i własnie matach asconach jako dodatki

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

do holowania przyczepki to nie są - popatrz na sposób montażu - na stałe
i za mało wystają :)
też obstawiam, że to nie z MB

wolny wakat na beczkę :)

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Radunio pisze:
Czyżby "kloniasta " próba kompromitacji użytkowników forum?? Kolego transport skąd masz ów "gadżet" ?

[hehe]

Czytasz w mych myślach normalnie, zaraz się pewnie okaże. [oczko]

Pasuje mi stylem do winylowego dachu.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Klon, klonem, ale skoro pytanie już padło, to miłoby było poznać prawidłową odpowiedź:) Nie wiem jak Wy, ale ja chciałbym ją znać. Fordi Capri odpadają, rano sprawdzałem- ewentualnie jako "extras" bo Capri wszystkich generacji miały lusterka w okolicach połączenia słupka A i błotnika ( plus- minus, czyt. także drzwiach itd.) tak jak współczesne auta. Wniosek- prawdopobonie lusterko pochodzi z auta jeszcze starszego...Shelby Cobra 427 S/ C z 1966 miała szalenie podobne, jednak to chyba nie to.
BamBam pisze:
takie co sie na blotniku umieszczalo

Tego typu lusterka, choć ich budowa może mylnie sugerować, iż były instalowane na błotnikach, były bardzo często montowane także "standardowo"- na drzwiach.

(me: how) Co do winylowych dachów- we wszystkich autach, które oglądam ( albumy, internet itd.) lusterka są chromowane, pomimo właśnie takiego "zadaszenia"- wszak to głównie "amerykany" a tam chrmomu drzewiej nie szczędzono :)

Gdyby te na zdjęciach były chromowane, wyglądałyby łudząco podobnie do montowananych w MB 300SL z lat 1955- 57. ale to też nie to ;)

O cholera, chyba mam! Mam kiepskie zdjęcie, ale to może być to- MB 220 SEC Convertible z 1965 roku- czarne, ohne ;) chrom, w połowie błotnika...A to dziwne bo mam znaczną ilość fotek tych aut ( także "zamkniętnych" ) i lusterka są zawsze chromowane i przytwierdzone, albo do drzwi, albo błotnika tuż przed słupkiem A. Mam jednak pewne wątpliwości, nie tyle związane z tożsamością auta, co z "forumowicza", więc się pod tym typem nie podpisuję [zlosnik] Póki co w każdtm razie...Oceńcie sami. Ja szukam dalej.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Każdy nowy użytkownik przechodzi teraz weryfikację u admina. Nie ulegajmy psychozie.
Z całym szacunkiem drodzy koledzy ale to lusterko wyłączając brak chromu jest praktycznie identyczne jak w modelach W198 czyli popularnych 300SL'ach
Może zdjęcie nie jest rewelacyjne ale widać dość nieźle. Przedstawia Mercedesa 300SL Roadster.
Zdjęcie pochodzi ze strony www.cabrionews.de

Obrazek

Jednak ten brak chromu w zagadce jest mocno zastanawiający.

ex: Mercedes Benz W115 200D 1973
ex: Mercedes Benz S123 300TD 1983
ex: Mercedes Benz Actros MPII 1844 2007r.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

filippo pisze:
Z całym szacunkiem drodzy koledzy ale to lusterko wyłączając brak chromu jest praktycznie identyczne jak w modelach W198 czyli popularnych 300SL'ach

A tego kolega pewnie nie widział :
Radunio pisze:
Gdyby te na zdjęciach były chromowane, wyglądałyby łudząco podobnie do montowananych w MB 300SL z lat 1955- 57.

filippo pisze:
Każdy nowy użytkownik przechodzi teraz weryfikację u admina. Nie ulegajmy psychozie.

Tak jakby weryfikacji ominąć nie można było ;) Choć mam nadzieję, że jest to przynajmniej trudne...
Gdyby nie ta czerń i psychoza, której bezwątpienia pare osób uległo...Takie lusterka montowano ( właśnie CZARNE ) w:
Radunio pisze:
MB 220 SEC Convertible z 1965 roku

filippo pisze:
Jednak ten brak chromu w zagadce jest mocno zastanawiający

To z zestawu " Zrób to sam, czyli nauka chromowania w weekend".... [zlosnik]

Tytuł:
nowy

jak by ktos chcial to lusterklo ile mogl bym za nie dostac stan jest bardzo dobry

moj tel 691 095 950
gg 2826118

Dodano po 1 minutach.:

to lusterko znalazlem na stychu u mnie w domu moj dziadek za czasow komuny pracowal w JEDYNYM w polsce Serwisie Mercedesa :-)

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

filippo pisze:
jest praktycznie identyczne jak w modelach W198

Nie, nie jest, jest podobne - nie ten kształt stopki. Widać to no Twojej fotce nawet lepiej niż na poniższej, bo na niej proporcje są już bardziej zbliżone do "zadanych". Proporcje "kielicha" też budzą moje wątpliwości, ale powiedzmy, że to kwestia skrótu perspektywicznego.
Obrazek

Radunio pisze:
MB 220 SEC Convertible z 1965 roku

Wrzuć proszę jakieś foto.

A tak w ogóle, to lustrek w tym stylu było od groma. Poniżej dwie próbki z moich własnych zdjęć, w tym jedno wygląda na założone odwrotnie.
Obrazek
Obrazek

transport pisze:
znalazlem na stychu u mnie w domu moj dziadek za czasow komuny pracowal w JEDYNYM w polsce Serwisie Mercedesa

Niestety, to jeszcze nie dowód na pochodzenie tej części z MB. Osobiście, to ten plastik/bakelit na stopce nie pasuje mi do MB, zwłaszcza o zacięciu sportowym.
W związku z tym, pytanie "za ile" jest chyba nieco przedwczesne. Jeśli mimo to chcesz sprzedać lusterko - wrzuć proszę ogłoszenie na Giełdę.

Panowie Radunio & filippo - nie zmuszajcie mnie do brutalnej interwencji, reszta na PW/GG.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Zdjęcia nie wyszły najlepiej- fotki zrobione fotkom, ale wrzucam:
Obrazek

Ewidentnie czarne lusterko, co jak na klasę samochodu, jest dosyć dziwne...Należy zaznaczyć, że w tym modelu występowały lusterka umieszczone "standardowo"...Tu ich brakuje. Może widoczne na zdjęciu to dodatki, w które właściciel uzbroił swoje cacko? Kształt się zgadza, ale zdjęcie nie pozwala na 100% pewność. Jedynie kolor jest dodatkowym "za"...

Obrazek

Ten SL 300 ma jeszcze inne lusterka, niż te na pozostałych fotkach. "Spód kielicha" jest bardziej ostry. A może to złudzenie? Jeśli nie, oznacza to, że istniało pare wzorów zwierciadeł ;) . Pytanie pozostaje nadal aktualne :-?

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00