MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr cze 25, 2025 4:58 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
nowy

Czy jest wersja 6 cylindrowa silnika w modelu 123 200D? O zadanie tego pytania prosił mnie koleś a ja nie mam pojęcia o dieslach.Twierdzi że może kupić taki model ale wydaje mu się nietypowy.
pozdro

Klubowicz

jimbeam pisze:
Czy jest wersja 6 cylindrowa silnika w modelu 123 200D? O zadanie tego pytania prosił mnie koleś a ja nie mam pojęcia o dieslach.Twierdzi że może kupić taki model ale wydaje mu się nietypowy.
pozdro

200D 6 cylindrowy :o to chyba, ktos przygotowal mu specjalna wersje:) 300D w W123 ma 5 cilindorw, w modelu W124 jest 6 cylindrowy silnik diesla, ale nie 200D tylko 300D

Tytuł:
postmajtek

A tak w ogole to jaki najwiekszy silnik da sie tam (do w123) wepchnac ? Lazi mi po glowie pomysl upchniecia jakiegos 3.8 albo 4.6 z w126 ... [zlosnik] 8) Czy to w ogole jest do zrobienia.. ? :roll:
Chodzi o techniczna strone przedsiewziecia, nie pytajcie o sens ;) [zlosnik]

Tytuł:
swój chłop

misman pisze:
A tak w ogole to jaki najwiekszy silnik da sie tam (do w123) wepchnac ? Lazi mi po glowie pomysl upchniecia jakiegos 3.8 albo 4.6 z w126 ... [zlosnik] 8) Czy to w ogole jest do zrobienia.. ? :roll:

... nie ma rzeczy niemożliwych

pozdrawiam

Kolarek

Tytuł:
Klubowicz

misman pisze:

Moze i udalo by sie upchnac cos z duzego dostawczego [zlosnik]

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Jeżeli chodzi o szerokość i długość silnika to możesz do W123 upchnąć nawet amerykańskiego BigBlock'a [zlosnik]
A takie maleństwo jak 3.8litra to bez problemów [zlosniki]
Aha z tego co pamiętam to jeżeli chodzi o ruskie silniki V8 to przykręcają się one bez przeróbek do mercedesowskich skrzyń biegów (manualnych).
Oczywiście nie pytam o sens. [zlosnik]

W123 230E '82 "Vanishing Point"

Tytuł:
postmajtek

Kowal pisze:
Aha z tego co pamiętam to jeżeli chodzi o ruskie silniki V8 to przykręcają się one bez przeróbek do mercedesowskich skrzyń biegów (manualnych).
Oczywiście nie pytam o sens. [zlosnik]

Eee.. no to swietnie [zlosnik] Ale czy to oznacza, ze np. motory z W126 nie pasuja na oryginalna skrzynie ? Nie chce automata... :( Wolalbym pozostac przy oryginalnym ukladzie, wymieniajac _jedynie_ silnik.. [zlosnik] Czy to jest wykonalne minimalnym nakladem przerobek.. ?

Jak do nich strzelano - umierały... "

Tytuł:
swój chłop

Napisałeś wcześniej, żeby upchnąć jakiś 3.8 albo 4.6 - do tego ostatniego, był taki? :roll:
Manualna skrzynia kończyła sie na silniku (chodzi o zwiększanie litrażu) 350 SE monotwanym w W116. 380 420 500 560 tylko automat, aczkolwiek do manuala możesz podmontować ale będzie półośki rwało.. [oczko]

Ostatnio zmieniony pn lut 24, 2003 10:43 am przez webster, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
postmajtek

webster pisze:
Napisałeś wcześniej, żeby upchnąć jakiś 3.8 albo 4.6 - do tego ostatniego, był taki? :roll:
Manualna skrzynia kończyła sie na silniku (chodzi i zwiększanie litrażu) 350 SE monotwanym w W116. 380 420 500 560 tylko automat, aczkolwiek do manuala możesz podmontować ale będzie półośki rwało.. [oczko]

Eeehm.. co do 4,6 to chyba mi sie pomylilo, al enie znam calego typoszeregu.. oczywiscie mialem na mysli cos w granicach 4 l ( tu chyba bedzie oczywiscie slusznym 4,2, nie 4,6 :oops: ). Wiem, ze te wieksze silniki byly ladowane z automatem.. ale jednak pytanie bez zmian: Uda sie to przymocowac do zwyklego manuala ze 123 ? Naprawde nie lubie automatow... :cry: , pomimo zwiekszonego obciazenia ukladu napedowego zaryzykowalbym jednak montaz. Oczywiscie to chwilowo faza przemyslen, dlatego tez wole uslyszec Wasze opinie (jakkolwiek i tak zrobie po swojemu ;) )
Natomiast chcialbym uniknac jakis skomplikowanych przerobek, stad pytanie, czy mechanicznie ten uklad bedzie sie trzymal kupy..

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

misman pisze:
Naprawde nie lubie automatow... :cry:

A czy mógłbyś wyjaśnić przyczyny swej niechęci do automatycznej skrzyni biegów ??? Ja jeżdżę już drugim M, obydwa na automatach, i szczerze mówiąc nie widzę innej skrzyni w tym samochodzie (miałem okazję dość sporo jeździć również M z ręczną skrzynią). Miałeś okazję jeździć automatem czy jest to może tzw. "odgórne uprzedzenie" ?? :lol:

Ex MB C124 '87 230CE
FSM 126el '95

Tytuł:
postmajtek

Mike_THE_GR8 pisze:
misman pisze:
Naprawde nie lubie automatow... :cry:

A czy mógłbyś wyjaśnić przyczyny swej niechęci do automatycznej skrzyni biegów ??? [...] Miałeś okazję jeździć automatem czy jest to może tzw. "odgórne uprzedzenie" ?? :lol:

Mialem okazje [zlosnik] Nie, no w sumie jezdzilo, przelaczalo sie, etc. [zlosnik] Ale nie jezdzilem na tyle dlugo, aby sie przyzwyczaic ;) , no i po drugie... Sam kiedys zajmowalem sie automatyka :roll: I wychodze z zalozenia, ze czego nie ma, to sie nie spi^H^H^Hzepsuje [zlosnik] . Nie lubie rozwiazan, ktore staraja sie myslec za mnie :lol: A poza tym - czy nie moge preferowac manuali tak, jak inni przeferuja automaty.. ? :roll: [zlosnik]

Tytuł:
swój chłop

misman pisze:
Mialem okazje [zlosnik] Nie, no w sumie jezdzilo, przelaczalo sie, etc. [zlosnik] Ale nie jezdzilem na tyle dlugo, aby sie przyzwyczaic ;) , no i po drugie... Sam kiedys zajmowalem sie automatyka :roll: I wychodze z zalozenia, ze czego nie ma, to sie nie spi^H^H^Hzepsuje [zlosnik] . Nie lubie rozwiazan, ktore staraja sie myslec za mnie :lol: A poza tym - czy nie moge preferowac manuali tak, jak inni przeferuja automaty.. ? :roll: [zlosnik]

Możesz - nikt Ci nie zabrania. Sądzę jednak, że jeśli pojeździłbyś TROCHĘ automatem to by ci nie robiło róznicy...kwestia przyzwyczajenia...Ja na początku też tylko manual preferowałem a teraz chyba przychylam się w stronę automatu...ale przy automacie dobrze jest miec trochę pod nogą :lol: [cool]

Nierzadko W126 500 SE....

Tytuł:
kombatant

misman pisze:
Czy to jest wykonalne minimalnym nakladem przerobek.. ?

Jezeli sie wykona nakladem mniejszym, to nie bedzie dzialalo [zlosnik]
Te wszystkie pojecia typu latwo, minimalny naklad sa bardzo wzgledne.
Jesli chodzi o ruskie silniki to trzeba wyfrezowac sobie plyte przejsciowa, najlepiej z aluminium. Przynajmniej tak jest jak sie ma ruska reszte, a mercowy motor.
Jesli chodzi o ukrecanie polosi to to jest prawda - trzeba bedzie byc bardzo ostroznym, do tego stopnia, zeby postawic sobie pytanie o sens posiadania niewykorzystywalnej mocy. Brakuje przebiegu?

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00