(me: how) pisze:
Pomysł jest ekstra. Po ostatniej fali zakupów mniej lub bardziej trafionych i dosyć wyczerpujących postach, MacKuz zaproponował stworzenie na ten temat artykułu. Sugerował, aby powstał on w oparciu o publikację Mańka z działu warsztat.
Powiem szczerze, że z Mańkiem jeszcze nie rozmawiałem, ale mam już przygotowanych kilka istotnych tematów, przede wszystkim odnośnie podziału na serie, legalności nadwozia, pól numerowych, zdjęć metek, oznaczeń i "ukrytych" dat produkcji. Jak widać osobną kwestią są prawa stron zawierających umowę K-S wynikające z kodeksu cywilno - prawnego. Myślę, że niebawem coś pożytecznego powstanie z takiej uzupełnionej kompilacji różnych źródeł.
Pisz (me: how) pisz. Podziwiam Twą wiedzę zwłaszcza w temacie różnic serii modelu 123. Jak trzeba to pomogę bo mam kilka ciekawostek i zagwostek w tej kwestii. Przydałoby się już od dawna coś takiego jak jest napisane na temat /8 tylko że okraszone zdjęciami. Swoją drogą tamten "wykład" o seriach /8 też możnaby było wzbogacić o zdjęcia bo nie zawsze wiadomo o co chodzi.
Co do poradnika jak kupić aby sie nie naciąć myślę że powinien on się tyczyć jak najlepszego poznania i oceny stanu auta a nie jak unikać aut powypadkowych czy naprawianych bo to nam raczej niepotrzebne.
Mam wolny łyyykend więc jak pogoda nie dopisze to się pozastanawiam jak to wszystko ogarnąć i jak to by mogło wyglądać.
Pozostaje aby ktoś napisal coś o silnikach i mechanice no i może o sprawach prawnych np co powinna zawierać umowa, jak kupić auto bez ważnego ubezpieczenia czy bez dokumentow wogóle, i co się z tym wiąże.
Pozdrawiam