MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt sie 26, 2025 8:16 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus junior

Dodam że jak by miał dobrąkompresje to by szybko motorem nie kręcił.
Zrobiłe remont 2,4 w busie to motor kręci wolno ale pół obrotu rano i kle, kle, kle.
maciej_z pisze:
Zakupiłem swego zielonego "potwora" 3 dni temu.

A jak myślisz me: how dlaczego ktośsprzedał tę 300 właśnie przed zimą? I jeszcze na automacie.
Moe to przypadek.

maciej_z pisze:
Ów zielony pan to W123 300D Automat.

A ile ma przejechane?

Alfa 156 1.8 2004r.
Jaguar S-type 3.0 2002r

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Swojego czasu miałem w123 240D rocznik 1980, przebieg - któż to wie??
Zaczęło się robić zimno, zaczęły się kłopoty. Przy temperaturach -5 stopni i niższych cuda musiałem robić, żeby auto uruchomić. Akumulator zmieniłem, zawory wyregulowałem, dalej było ciężko.
Okazało się, że kluczem do sukcesu był sposób odpalania auta.
Zawsze "piłowałem" go do bólu i nic. Zawsze cisnąłem pedał gazu w podłogę, jakbym chciał mu pomóc pompując nogą. Otóż to był podstawowy błąd.
Ktoś mi zwrócił na to uwagę. Zacząłem kręcić bez naciskania pedału gazu i o dziwo zaczynał klekotać po kilku sekundach kręcenia. Jak już było słychać że chce załapać a nie może, wtedy leciutko gaz, aby tylko zaczął powoli sam się kręcić.

P.S. Ciśnienia sprężania nie zmierzyłem w nim wcale.

MB W201 190E 1989 - auto power
VW Passat 1.9TD 1991 - skradziony
MB W123 240D 1980 biały granat - ex
Trabant 601S - kury sie w nim niosą - ex

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Piotr735 pisze:
A jak przy ciepłym motorze pali a jak jest zimny to nie. Co to może być.
Brak kompresji w większości przypadków w starych dieslach.

Owszem może i szansa jest duża, ale jak zostało napisane wyżej nie musi, więc oszczędźmy koledze póki co czarnych scenariuszy (wystarczy, że kupił auto odpalone w ciepłym garażu!) do momentu aż nie wyreguluje zaworów i nie zmierzy kompresji. Faktem jest wydruk i dopiero w takiej postaci można go dalej skojarzyć. Forum zna przypadki aut w ten sposób "ożywionych", znam i ja z autopsji.

Tytuł:
nowy

oddałem zielonego "szpecowi", czekam do jutra na odpowiedź, ma wyregulować zawory, zmierzyć kompresję, sprawdzić wtryskiwacze ... .

jutro dam znać ... .

Tytuł:
wiarus junior

(me: how) pisze:
Forum zna przypadki aut w ten sposób "ożywionych", znam i ja z autopsji.

I tego koledze życze. Ożywienia tanim kosztem.

maciej_z pisze:
jutro dam znać ... .

Czekamy...

Alfa 156 1.8 2004r.
Jaguar S-type 3.0 2002r

Tytuł:
nowy

wiec tak ...

po regulacji zworów (były rozregulowane) zmierzono kompresję, która wyniosła średnio 10:1."szpec" określił to tymi słowy : "silnik jest kaput". skontaktowałem się z właścicielem i ... zwrot pieniędzy gwarantowany.

szkoda bo taki ładny był ... jakby powiedział pawlak: "amerykański".

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Ja auta nie zwróciłem, kasy nie odzyskałem ale wyremontowałem i dalej się nim "bawię" a włożyłem już tyle, że trzy sztuki bym miał. Czasami trochę żałuję, że nie próbowałem odzyskać kasy chociaż za remont. Trudno, człowiek się uczy na błędach.
Mam propozycję aby przed każdą zimą i w ogóle umieścić na forum jakieś informacje na temat sprawdzania stanu silnika auta przed zakupem. Myślę, że w ten sposób moglibyśmy się przyczynić do unormowania pewnych spraw związanych ze sprzedażą starych "Mercedesów". Teraz ja już wiem, że chętnie kupiłbym auto z silnikiem do remontu ale za odpowiednią cenę. Bo płacić jak za dobre auto a potem ładować w remont dwa razy tyle to nie jest normalne.

ex: Mercedes Benz W115 200D 1973
ex: Mercedes Benz S123 300TD 1983
ex: Mercedes Benz Actros MPII 1844 2007r.

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

filippo pisze:
Mam propozycję aby przed każdą zimą i w ogóle umieścić na forum jakieś informacje na temat sprawdzania stanu silnika auta przed zakupem. Myślę, że w ten sposób moglibyśmy się przyczynić do unormowania pewnych spraw związanych ze sprzedażą starych "Mercedesów".

Pomysł jest ekstra. Po ostatniej fali zakupów mniej lub bardziej trafionych i dosyć wyczerpujących postach, MacKuz zaproponował stworzenie na ten temat artykułu. Sugerował, aby powstał on w oparciu o publikację Mańka z działu warsztat.
Powiem szczerze, że z Mańkiem jeszcze nie rozmawiałem, ale mam już przygotowanych kilka istotnych tematów, przede wszystkim odnośnie podziału na serie, legalności nadwozia, pól numerowych, zdjęć metek, oznaczeń i "ukrytych" dat produkcji. Jak widać osobną kwestią są prawa stron zawierających umowę K-S wynikające z kodeksu cywilno - prawnego. Myślę, że niebawem coś pożytecznego powstanie z takiej uzupełnionej kompilacji różnych źródeł.

Tytuł:
wiarus junior

maciej_z pisze:
zmierzono kompresję, która wyniosła średnio 10:1."szpec" określił to tymi słowy : "silnik jest kaput".

przykro mi ze moja diognoza okazała się słuszna.

maciej_z pisze:
zwrot pieniędzy gwarantowany.

I tego Ci życze, a po odbiorze kasy zakupu wzorowego egzemplarza 123.

Alfa 156 1.8 2004r.
Jaguar S-type 3.0 2002r

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Pomysł jest ekstra. Po ostatniej fali zakupów mniej lub bardziej trafionych i dosyć wyczerpujących postach, MacKuz zaproponował stworzenie na ten temat artykułu. Sugerował, aby powstał on w oparciu o publikację Mańka z działu warsztat.
Powiem szczerze, że z Mańkiem jeszcze nie rozmawiałem, ale mam już przygotowanych kilka istotnych tematów, przede wszystkim odnośnie podziału na serie, legalności nadwozia, pól numerowych, zdjęć metek, oznaczeń i "ukrytych" dat produkcji. Jak widać osobną kwestią są prawa stron zawierających umowę K-S wynikające z kodeksu cywilno - prawnego. Myślę, że niebawem coś pożytecznego powstanie z takiej uzupełnionej kompilacji różnych źródeł.

Pisz (me: how) pisz. Podziwiam Twą wiedzę zwłaszcza w temacie różnic serii modelu 123. Jak trzeba to pomogę bo mam kilka ciekawostek i zagwostek w tej kwestii. Przydałoby się już od dawna coś takiego jak jest napisane na temat /8 tylko że okraszone zdjęciami. Swoją drogą tamten "wykład" o seriach /8 też możnaby było wzbogacić o zdjęcia bo nie zawsze wiadomo o co chodzi.
Co do poradnika jak kupić aby sie nie naciąć myślę że powinien on się tyczyć jak najlepszego poznania i oceny stanu auta a nie jak unikać aut powypadkowych czy naprawianych bo to nam raczej niepotrzebne.
Mam wolny łyyykend więc jak pogoda nie dopisze to się pozastanawiam jak to wszystko ogarnąć i jak to by mogło wyglądać.
Pozostaje aby ktoś napisal coś o silnikach i mechanice no i może o sprawach prawnych np co powinna zawierać umowa, jak kupić auto bez ważnego ubezpieczenia czy bez dokumentow wogóle, i co się z tym wiąże.
Pozdrawiam

.....
Golf 1.2 TSI
maniek@w114-115.org.pl

Tytuł:
weteran

filippo, Maniek, (me: how) - pomysł świetny i takie kompendium będzie na pewno gorącym artykułem. Z ogromną przyjemnością poczytam coś takiego. A jeżeli pomóc w czymś mogę, to też chętnie, jeśli będę potrafił....

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

wojz pisze:
filippo, Maniek, (me: how) - pomysł świetny i takie kompendium będzie na pewno gorącym artykułem. Z ogromną przyjemnością poczytam coś takiego. A jeżeli pomóc w czymś mogę, to też chętnie, jeśli będę potrafił....

Panowie, Maniek & wojz: proponuję w takim razie od weekendu na privy, a ciebie wojz poprosimy conajmniej o konsultację w sprawie serii, bo to z tobą toczyłem ostatnio publiczne dysputy o kształtach, fakturach i szczegółach. Jesteś też niekwestionowanym specjalistą od Taxi international [oczko] , a poza tym masz świetnie utrzymany pierwszoseryjny model do zdjęć. [cool] No to sobie posłodzili...

Tytuł:
weteran

Jesteś też niekwestionowanym specjalistą od Taxi international

Ależ z Ciebie filut [hehe]

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

wojz pisze:
Ależ z Ciebie filut [hehe]

W pierwszej chwili nie zauważyłem "L" w ostatnim wyrazie. :lol:

Tytuł:
weteran

I tak mi się pewnie priv zagotuje [zlosnik]

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00