MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr sie 27, 2025 10:45 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
postmajtek

Czy grzalka zamontowana w bloku mojego silnika (ta na 220V)moze pomoc w jego uruchomieniu?Mam problem juz przy 1stopniuC. Jak jej uzyc? I co ona podgrzewa?Zaznaczam ze auto moje w kilku stopniach na plusie pali bez problemu dlatego moze to pewne wyjscie z sytuacji? :roll:

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Taka grzalka moze pomoc, ale poszukaj najpierw przyczyny swoich problemow gdzie indziej - sprawdz:

- swiece zarowe i przyleglosci, akumulator, rozrusznik, ladowanie - zima, w dieslu to podstawa
- luz zaworow - bardzo wazne
- wtryskiwacze, w dalszej kolejnosci pompa wtryskowa

Jesli to nie pomoze, to przyczyna moze byc powazniejsza - np. slaba kompresja. Wtedy taka grzaleczka rzeczywiscie moze pomoc. Mozna kupic je na allegro i kosztuja okolo 150zl. Niektore W123 mialy taka zamontowana oryginalnie. Wkreca sie ja w blok silnika, a podgrzewa ona ciecz chlodzaca w malym obiegu. Niemniej jednak w pierwszej kolejnosci proponuje sprawdzic rzeczy, o ktorych napisalem. Mi by sie raczej nie usmiechalo kazdego ranka podlaczac auto do kontaktu, tymbardziej, ze grzanie nie trwa krotko [oczko]

Pozdrawiam kolege z Polic [cool]

postmajtek

Dzieki za wyczerpujace wiadomosci taka grzalke mam w silniku bo wystaje z niego kabel z wtyczka na 220V wiec musze ja wyprobowac .Co do przyczyny uruchomienia silnika to chyba raczej stawiam na kompresje(rocznik 1977 ok 370000km)jak mowilem przy wiekszych temp. pracuje idealnie wiec pozostalo mi chyba przezimowac do wiosny i znowu caly rok rura!!! bo na remont jak narazie mnie nie stac. Pozdrawiam rowniez!!! :)

Tytuł:
weteran

Przemek Sz pisze:
Mam problem juz przy 1stopniuC

Skoro już przy takiej temp masz problem, to raczej
michau pisze:
przyczyna moze byc powazniejsza

:-?

Przemek Sz pisze:
Co do przyczyny uruchomienia silnika to chyba raczej stawiam na kompresje(rocznik 1977 ok 370000km)

Przy takim przebiegu słaba kompresja [pytanie]
Albo przyczyna jednak jest inna (mniej prawdopodobne), albo inny jest przebieg (bardziej prawdopodobne).

Przemek Sz pisze:
grzalke mam w silniku bo wystaje z niego kabel z wtyczka na 220V wiec musze ja wyprobowac

Jak ją masz, to się nie zastanawiaj, tylko używaj! Nawet jeśli silnik dobrze zapala, to też warto mu ulżyć i jej używać [ok]
Idealnie byłoby ją połączyć z termostatem albo byle jakim prostym układem z czujnikiem temperatury, który by ją odłączał po osiągnięciu określonej temperatury. Odpada wtedy zabawa "jeśli dziś minus 15 to ile godzin wcześniej włączyć grzałkę". No i nie jesteś w stanie przewidzieć wieczorem ile stopni będzie w nocy :lol:

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00