MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr sie 27, 2025 10:54 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop
Awatar użytkownika

Witajcie MB maniacy
Jestem włąsciwie w trakcie pracy nad bagażnikiem. Tj zdjełem starą uszczelke (nowej nie mam niestety)
Sprawa wygladała fatalnie na 1 rzut oka. Potem sie okazało ze w rowku, w którym jest uszczelka jest niezła kicha. Blacharz, który prawdopodobnie robił kiedyś tył w aucie po uderzeniu z lenistwa nie zdrapał starych klejów trzymających uszczlkę tylko doprawił szpachla i trysnoł lakierem. Koszmar. Zdarłem wszystko miejscami do żywej blachy a miejsami widać było org podkład wiec zostawiłem. Wyczyścilem i zamalowalem czerwonistą farbą podkładową antykrozyjną zabezpieczającą. Uszcelki nie będe narazie przyklejał bo chce kupić nową.
Jeszcze mi zostało pomalwoanie lakierem tego rowka (skoro mam biłay to zawsze coś będzie wiecej jak tylko podkład). Mam pytanie może znacie miejsce gdzie można ją od ręki kupic? Teraz pytanie dla osób, które juz taką uszczelkę montowały. Jak to się robi prawidłowo. Czy nalezy cały rowek wysmarować klejem (JAKIM???!!!!) i wsadzić uszczelkę. Czy tylko wysmarować klejem brzeg uszczelki w miejscu gdzie dotyka rantu, aby pod nia był swobodny odpływ wody. Czy nalezy ją wepchnąć tak głęboko i napchać kleju aby woda spływała tylko po uszczelce w dół. Metoda 2 wydaje sie nieco nie trafiona. Wydaje sie nie możliwe tak ja wkleić na całej powierzni rowka aby woda się tam nigdy nie dostała. Rowek nie jest idealnie równy (auto nie jest nowe i do tego było robione) znakiem trzeba by było dużo jakiegoś kleju napackać.
Co o tym sądzicie? Moze ktoś ma świrze doświadczenie w tej materii?? help!
Cała sprawa tyczy sie beki seden naturliś
maciek

Tytuł: uszczelka
postmajtek

Ja swoją uszczelkę wklejałem na uniflex,jest to bardzo szybko wiążacy klej i dość drogi kupowany na warszawskim wolumenie.Nie wiem czy jest odpowiedni ale po wklejeniu uszczelki wylałem na klapę bagażnika dwa wiadra wody.W srodku to tym sprawdzianie bylo sucho.Klej dawałem tylko na spód uszczelki i szybko wciskałem ją w kanałek wokół bagażnika.Napewno są inne kleje i metody,napewno ktoś inny napisze coś innego a wtedy będziesz mogł wybrać najlepszą Twoim zdaniem metodę i klej.

postmajtek

Pisalem juz wczesniej czytajac twoje problemy ze w mojej bece tez jest woda i po twojej wypowiedzi jutro lece zerwac stara uszczelke byc moze ze mam ten sam problem :o

Tytuł:
swój chłop

w moim przypadku uszczelke wklejalem najzwyklejszym butaprenem i niemoge narzekac na jakiekolwiek przecieki do bagaznika nawet podczas mycia "karcherem"

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

mam podobny problem z nabyciem uszczelek. Niestety nowe można nabyćtylko w wersji oryginalnej w ASO. Podróbki są tylko na przednią i tylną szybę. I kiszka bo moja beczunia stoi u blacharza a nie mam uszczelek do drzwi.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00