MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr cze 25, 2025 8:46 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
Klubowicz

Numer GG: 267496
Witam!

W wigilijny poranek zobaczyłem na termometrze -17oC. Zastanawiałem sie, czy odpalę. bo ostatnio przy -20oC kręciłem ok. półtorej minuty. Zanim zacząłem się wyżywać, zajrzałem pod maskę. Stwierdziłem, że mam mocno zardzewiałą sprężynkę "odbijającą" cięgło gazu. Pedał po dodaniu gazu do dechy po prostu zostawał w podłodze. Postanowiłem rozruszać to coś i sprawdziłem od strony nogi kierowcy, czy da radę pompować. Podgrzałem 3 razy świece i zakręciłem. Po 15 sek. silnik ku mojemu zaskoczeniu zaskoczył [zlosnik] . No to sobie pojechałem do Kutna na Święta. W Kutnie przy ponad -20oC w nocy autko sobie stało 2 doby. Mając na uwadze wigilijny poranek na luzie wykonałem wszystie ww. czynności, zakręciłem i zarżnąłem akumulator. Nie pomogły kable podłączone do BMW kolegi - silnik zamarł, bateria zdechła. Zadzwoniłem do kolegi Antka, żeby podrzucił mi prostownik. W międzyczasie zauwazyłem przechodzącego z akumulatorem sąsiada (60Ah, 600A). Powiedział, żebym spróbował - silnik zapalił prawie na dotyk. Podładowałem mojego trupa (72Ah, 450A) i udało mi się wrócić do W-wy. Pierwszą rzeczą jaką dzis rano zrobiłem było wypieprzenie starego i zakup nowego akumulatora (Hoppecke, 74Ah, 680A) - wreszcie czuję, że bateria ma kopa. Teraz czekam na powrót mrozów [zlosnik] . Wtedy okaże się, czy to tylko bateria, czy jednak pod maske trafi 2900ccm/100KM [zlosnik] .
Natomiast dzieki znajomościom kolegi Szafira udało mi się w poniedziałek kupić komplet nowych zimówek Michelin Alpine 195/65R15 w cenie 800zł za kpl. Po prostu okazja [cool] - teraz się jeździ [oczko] .

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

no mrozy u Was były nieliche ! nas trochę oszczędziły te wątpliwe przyjemnosci :-) .polecam SAMOSTART . u mnie sie sprawdza tylko zgodnie z instrukcją i bez przesady ( nie pryskać za dużo i nie odpalać od razu - odczekać 30-60 sek ) !!!!!!!

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

he he tylko uwazaj z tym nowym akumulatorem , tez tak mowilem dopoki mi nie wysiadl (2 miesieczny nowy bosh) . Potem dowiedzialem sie ze nowe akumulatory przy mrozach traca 50 % mocy. Czy ktos to potrafi wyjasnic ?

Tytuł:
Klubowicz

klower pisze:
he he tylko uwazaj z tym nowym akumulatorem , tez tak mowilem dopoki mi nie wysiadl (2 miesieczny nowy bosh) . Potem dowiedzialem sie ze nowe akumulatory przy mrozach traca 50 % mocy. Czy ktos to potrafi wyjasnic ?

He, he... Dlatego właśnie nie kupiłem Bosch'a [chory] [zlosnik]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

No właśnie mój BOSCH SILVER był super zeszłej zimy, a teraz: -10 i muszę chować. Za cholerę nie ma "udeżenia". Kręci długo i namiętnie, regeneracja po totalnym wyładowaniu - pełna! Tylko że mmłęęę mmłęęę i niepotrafi nadać rozrusznikowi szybkich obrotów.
Chyba się potarguje, bo jest jeszcze na gwarancji [usmiech]
Jak nieuznają, to chyba pojedę do Piastowa i kupię ZAP Calcium. Rewelacja, przy 80Ah daje prąd 720A!!!

.....
Golf 1.2 TSI
maniek@w114-115.org.pl

Tytuł:
Klubowicz

Maniek pisze:
No właśnie mój BOSCH SILVER był super zeszłej zimy, a teraz: -10 i muszę chować. Za cholerę nie ma "udeżenia". Kręci długo i namiętnie, regeneracja po totalnym wyładowaniu - pełna! Tylko że mmłęęę mmłęęę i niepotrafi nadać rozrusznikowi szybkich obrotów.
Chyba się potarguje, bo jest jeszcze na gwarancji [usmiech]
Jak nieuznają, to chyba pojedę do Piastowa i kupię ZAP Calcium. Rewelacja, przy 80Ah daje prąd 720A!!!

Kup Hoppecke. Naprawde warto. Nawet Matmolowi (a własnie, gdzie on się podziewa?) wiozłem specjalnie z W-wy do Wrocka. Bezobsługowe i z dobrym kopem [cool] .

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00